Alingsås Tidning

En hyllning till kvinnorna

Anna Jansson har alltid tyckt om att måla kvinnoport­rätt. För att uppmärksam­ma 100-årsjubilee­t av den svenska kvinnliga rösträtten har hon skapat utställnin­gen Women’s voice. En hyllning till kända kvinnor hon själv ser upp till och inspireras av.

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d @alingsasti­dning.se

I år är det 100 år sedan Sverige införde kvinnlig rösträtt. Det vill Herrljunga-konstnären Anna Jansson uppmärksam­ma med en konstutstä­llning där hon hyllar sina kvinnliga förebilder. Några är välkända megastjärn­or, andra mer av doldisar.

Madonna, Lady Diana, Kronprinse­ssan Victoria, Sophia Loren, Frida Kahlo... Där har ni några av de kända kvinnor som Herrljunga­konstnären Anna Jansson låtit växa fram på sina målardukar den senaste tiden.

Totalt består utställnin­gen av nio kvinnoport­rätt. Anna Jansson har själv gjort urvalet och den röda tråden är starka och empatiska kvinnor som hon beundrar.

Men det är ingen feministgr­ej, det är hon noga med att betona.

– Jag vill inte upplevas som någon manshaters­ka. Jag älskar män! Nej, utställnin­gen är snarare en jämställdh­etsgrej, säger hon.

Anna berättar att allt började med att hon för skojs skulle efterlyste andras kvinnliga förebilder på sitt Facebook-konto. En av dem som såg inlägget i vintras var kulturprod­ucenten Ellinor Johansson, som precis som Anna nyligen flyttat tillbaka till uppväxtort­en Herrljunga.

Ellinor påpekade för Anna att det är 100 år sedan Sverige införde kvinnlig rösträtt och tillsamman­s började de spåna på en konstutstä­llning på temat.

– Jag tittade på de förslag jag hade fått på Facebook och så pratade jag med Ellinor och hon gav mig några namn till. Dessutom satte jag mig och googlade, berättar Anna.

Till slut hade hon bestämt sig för nio kvinnor – några megastjärn­or, andra lite mer av doldisar. Det är till exempel inte alla som har koll på vem Irena Sendler eller Margit Nordin var.

– Det visste inte jag heller förut, medger Ellinor som är projektled­are för utställnin­gen. Irena räddade judiska barn under Förintelse­n och Margit Nordin var första kvinnan som åkte Vasaloppet.

Herrljunga kommun har sponsrat Women’s voice med ett ekonomiskt bidrag, men var och när den ska visas är inte helt klart. Annas förhoppnin­g är att hennes målningar kan visas för allmänhete­n i Herrljunga Kulturhus under augusti. Sedan ska de visas för Herrljunga­s högstadiee­lever i september, men även där är lokalen ännu oklar.

– Och så kommer vi att delta i Herrljunga konstrunda den första helgen i september. Då kan man se Annas målningar hos Mosslanda Pub & Konferens, upplyser Ellinor.

Totalt består utställnin­gen av nio kvinnoport­rätt. Anna Jansson har själv gjort urvalet och den röda tråden är starka och empatiska kvinnor som hon beundrar.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ??
Bild: Jenny Schagerlin­d
 ?? Bilder: Jenny Schagerlin­d ?? Anna Jansson älskar att måla kvinnor och har nu porträtter­at nio kända kvinnor. Förhoppnin­gen är att kunna ställa ut målningarn­a i Herrljunga Kulturhus under augusti.
Bilder: Jenny Schagerlin­d Anna Jansson älskar att måla kvinnor och har nu porträtter­at nio kända kvinnor. Förhoppnin­gen är att kunna ställa ut målningarn­a i Herrljunga Kulturhus under augusti.
 ??  ??
 ??  ?? Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. En bedrift som väckte stor uppståndel­se och ledde till att kvinnor förbjöds att delta i tävlingen ända fram till 1980.
Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. En bedrift som väckte stor uppståndel­se och ledde till att kvinnor förbjöds att delta i tävlingen ända fram till 1980.
 ??  ?? Anna har spånat fram Women’s voice ihop med kulturprod­ucenten Ellinor Johansson som också är utställnin­gens projektled­are.
Anna har spånat fram Women’s voice ihop med kulturprod­ucenten Ellinor Johansson som också är utställnin­gens projektled­are.
 ??  ?? Starka och empatiska kvinnor är den röda tråden. Här målningar av Madonna, Sophia Loren och Kronprinse­ssan Victoria.
Starka och empatiska kvinnor är den röda tråden. Här målningar av Madonna, Sophia Loren och Kronprinse­ssan Victoria.
 ??  ?? Queen of heart kallar Anna sitt porträtt av Lady Diana.
Queen of heart kallar Anna sitt porträtt av Lady Diana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden