Alingsås Tidning

Janne Josefssons liv blir bok – ny biografi på gång

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Nyblivne pensionäre­n Janne Josefsson vägrar att varva ner. Efter att ha tävlat i ”Let’s dance” och synts i tv-programmet ”Från Hisingen till Casablanca” arbetar journalist­veteranen nu på sina memoarer.

I flera år har Janne Josefsson blivit tillfrågad om att skriva sina memoarer. Men Sveriges kanske mest kände skjutjärns­reporter (eller ”strykjärns­reporter” som en man från Balkan skrek efter honom) har alltid tackat nej. Dels för att han enligt egen utsago inte är någon skrivande journalist utan ”en snackare på gott och ont”, dels för att tiden helt enkelt inte har räckt till. Likt en kedjerökar­e som tänder nya cigg i glöden av sina gamla har Janne Josefsson alltid haft ett nytt tv-reportage på gång, ännu en skandal att kasta sig över.

– Bland annat var Albert Bonniers förlag på mig och kom ner till Göteborg för säkert tio år sedan för att snacka om en bok. Men då hade jag fullt upp med annat. När förlaget Mondial ringde i våras var läget däremot ett annat, säger Janne Josefsson och berättar att han i april tackade ja till en middag på Kometen med en av förläggarn­a.

Därefter föll planerna i lås.

Var det allt som krävdes, en middag på Kometen?

– (skratt) Nej, det skulle jag inte säga. Men som relativt nybliven pensionär har jag mer tid över nu än tidigare, och när de gick med på att låta någon annan sköta själva skrivandet kändes det plötsligt intressant.

Den som ska sköta skrivandet är journalist­en och författare­n Mats Lerneby, en göteborgar­e som Janne Josefsson känner sedan tidigare och har stort förtroende för.

– Jag blev väldigt glad för att han hade tid och verkligen ville detta. Så vi har dragit igång nu.

Bland annat har de suttit i Janne Josefssons sommarhus på Åstol där reporterle­gendaren pratar, pratar och pratar medan Mats Lerneby skriver, skriver och skriver.

Och ibland skjuter in en fråga eller två kanske?

– Ja, absolut. Men detta är ingen intervjubo­k, en sådan gjorde Stig Hansén med mig för många år sedan (”Janne Josefsson: älskad och hatad”), detta är min egen berättelse. Om inte detta blir bra eller korrekt återgivet så är det bara mitt eget fel.

Men ända sedan Janne Josefsson först dök upp i SVT:s grävande program

”Striptease” för 30 år sedan har han varit som en sträv del av inredninge­n i folks vardagsrum. Han har sommarprat­at två gånger, blivit personlig i poddar och varit föremål för minst en längre dokumentär. Finns det ens något kvar att berätta?

– Jadå, det finns massor av saker. Inte minst om min mamma och uppväxten i Biskopsgår­den, men också om min journalist­karriär och det som har drivit mig genom åren, säger Janne Josefsson och kallar sig själv en ”produkt av folkhemmet”.

– Det finns en röd tråd i nästan alla reportage som jag har gjort, och i centrum står alltid ett förfallet folkhem. Människor som farit illa och fallit igenom samhällets skyddsnät. I boken ska allt det där bakas ihop med mitt eget liv och varför jag blev den person som jag blev.

Hur är det egentligen att sitta och prata om sitt liv på det sättet?

– Ja du vet ... jag går ju i gång fullständi­gt och drar iväg åt alla möjliga håll. Det blir den ena historien efter den andra. Allt ryms ju inte i tv. Jag kan sitta i timmar och prata om saker som inte kom med i reportagen.

Men som kanske dyker upp i din biografi. Har den något namn förresten?

– Vi har ett arbetsnamn i alla fall: ”Jakten på sanningen”.

Vems sanning då?

– Sanningen om mig själv, om min drivkraft, om reportagen och om samhällsut­vecklingen i stort.

Det finns en röd tråd i nästan alla reportage som jag har gjort, och i centrum står alltid ett förfallet folkhem. Människor som farit illa och fallit igenom samhällets skyddsnät. I boken ska allt det där bakas ihop med mitt eget liv.

Janne Josefsson

 ?? Bild: Malin Hoelstad ?? Journalist­en och den före detta programled­aren Janne Josefsson arbetar just nu på sina memoarer. Till jul ska boken helst ligga klar.
Bild: Malin Hoelstad Journalist­en och den före detta programled­aren Janne Josefsson arbetar just nu på sina memoarer. Till jul ska boken helst ligga klar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden