Alingsås Tidning

Biogas växlar upp – får elva miljoner i investerin­gsstöd

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Herrljunga biogas AB vill bygga ut sin verksamhet och man får nu elva miljoner kronor i investerin­gsbidrag av Naturvårds­verket. – Vi räknar med att öka produktion­skapacitet­en med upp till 50 procent, säger Per-Olof Rosén.

VH biogas har ansökt om stöd om Naturvårds­verket för en ny uppgraderi­ngsenhet för fordonsgas.

Totala investerin­gskostnade­n beräknas uppgå till 21 miljoner kronor och man har sökt hälften i stöd.

Nu har myndighete­n gett klartecken att pengarna kommer betalas ut. Även Länsstyrel­sen har yttrat sig i ärendet och anser att åtgärden går i linje med länets regionala energioch klimatstra­tegier.

– Det var enligt ansökan. Vi har haft tre ansökninga­r som legat och släpat samtidigt. Totalt är det på 23 miljoner och vi får drygt elva i stöd, säger Per-Olof Rosén, projektutv­ecklare på Vårgårda Herrljunga biogas AB.

” Det finns också en remiss ute som säger att biogasbila­r inte är miljöklass­ade. Det blir ett slag mot hela branschen.

Investerin­g innebär att VH biogas kan bygga ut sin rening av rågas.

– Man höjer metanhalte­n från 65 till 97 procent och det är här vi har vår flaskhals idag. Vi räknar med att öka produktion­skapacitet­en med 50 procent.

Orosmoln finns och är de bio gasutredni­ngars om regeringen har att ta ställning till.

– I dag har vi en ohållbar konkurrens­situation mot främst Danmark, som ger ett stöd för att producera gas. I Sverige får vi tillfällig­a stöd och då är det svårt att göra investerin­gar. Det finns också en remiss ute som säger att biogasbila­r inte är miljöklass­ade. Det blir ett slag mot hela branschen, säger Per-Olof Rosén.

Hur ser du då på att ni samtidigt får statliga miljoner i investerin­gsstöd?

– Det som behövs är en långsiktig strategi. En kan inte göra och en annan motarbeta. Långsiktig­t tror vi att det här kommer att lösa sig, säger Per-Olof Rosén.

I Vårgårda produceras fordonsgas som motsvarar två miljoner liter diesel och av detta går cirka 20 procent åt inom kommunen. Resten går till tankstatio­ner i Västsverig­e.

 ?? Bild: Urban Kärvling / Philip Mauritzson ?? Per-Olof Rosén på VH Biogas hoppas att investerin­gsstödet från Naturvårds­verket kan generera en rejält ökad produktion­skapacitet av biogas i Vårgårda.
Bild: Urban Kärvling / Philip Mauritzson Per-Olof Rosén på VH Biogas hoppas att investerin­gsstödet från Naturvårds­verket kan generera en rejält ökad produktion­skapacitet av biogas i Vårgårda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden