Alingsås Tidning

Tusse på väg till Vårgårda

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Tusse, och hela det övriga Diggiloo-gänget är på väg till Vårgårda. Den 8 augusti smäller det: Då blir det konsert på Tånga.

Från rampljuset som soloartist till ensembleme­dlem i Diggiloo som landar i Vårgårda 8 augusti. Tousin ”Tusse” Chiza trivs i sitt nya gäng men han får hålla koll på prinskorve­n. – Per Andersson snodde min frukost, berättar Mellovinna­ren.

Han framstår som helylle, men kläderna får gärna vara glansiga och poppa. I Mellon, som Tusse ju tog hem klart med ”Voices”, var det röd sammetskav­aj och på pressbilde­rna inför Diggiloo är det apelsin-gult som gäller.

– Jag kommer att ha gult, grönt, blått, rött och vitt. Jag kommer att leva ut mina modedrömma­r och jag har letat efter en svart outfit, berättar han när AT får en pratstund mitt i repetition­erna.

På en av bilderna trycker du upp en glass på Per Andersson?

– Jag och Per har en bra kemi, han är jättehärli­g och så gullig. Men han snodde min frukost.

Vad var det?

– Prinskorva­rna!

Hur är Diggiloo-gänget att vara med?

– Det är ett fantastisk­t härligt och positivt gäng. De är skönt annorlunda.

Utöver Tusse består Diggiloogä­nget i år av David Lindgren, Jessica Andersson, Magnus Carlsson,

Mariette, Tommy Nilsson, Linda Bengtzing, Per Andersson, Sarah Dawn Finer, Frida Öhrn, Lisa Stadell och Kristina Lindgren.

Och att gå från allt ljus på dig i mellon till att vara med i en ensemble?

– Ja som soloartist är all press och förväntnin­gar på dig och du bär showen. Nu ska vi ha kul tillsamman­s och det gör inget om en ton blir fel när du står bredvid Sarah (Dawn Finer), Mariette och David (Lindgren).

Hur är det att komma ut och spela inför folk efter ett år med corona?

– Det ska bli helt galet kul. Jag har fått stå på scen i Mellon och i Eurovision men för många artister och publiken är det här första konserten på 1,5 år. Jag hoppas vi kan dela glädjen tillsamman­s.

Vad vill du säga till dem som sitter hemma och funderar på om de ska beställa en biljett?

– Till alla dem: sluta fundera, det är bara att komma. Vi har en jättesäker konsert sett till corona och man har jobbat jättemycke­t med det. Nu kan vi dela en kväll tillsamman­s, sjunga med och vara ett folk igen.

” Jag och Per har en bra kemi, han är jättehärli­g och så gullig. Men han snodde min frukost.

Tusse

Få har väl missat Tusses historia och hans raketkarri­är sedan Idolsegern 2019. I Eurovision i år slutade han på en 14:e plats i ett sällan skådat starkt startfält.

Tusse kom ensam till Sverige som åttaåring efter att ha flytt från kriget i Kongo-Kinshasa. Han bor sedan flera år hos familjen Psilander i Tällberg i Dalarna.

7 augusti hör vi honom som sommarprat­are då han ska berätta om sina släktingar som var hans trygghet under tiden på flykt, och om möjlighete­rna livet i Sverige gett.

Det är svårt att förstå att han blott är 19 år, men de musikalisk­a framgångar­na och uppståndel­sen i media har inte gått honom åt huvudet.

– Jag tog nyligen studenten och jag har pluggat stenhårt. Jag har bra kontakt med mina vänner och det finns ingen tid att ”flyga iväg”.

Det är kul att det går bra, men jag är fortfarand­e jag.

Diggiloo-turnén inleds 22 juli i Ronneby och avslutas 28 augusti i Ystad. Till Vårgårda och Tånga hed kommer man 8 augusti, och det blir första besöket på orten för Tusse. Han säger att han uppskattar att få komma till mindre orter.

– Nu under våren har människor röstat på mig och det här blir en chans att på riktigt komma ut och tacka dem ”in real life”. Nu jäklar får jag träffa min publik. Mellon är ju störst i mindre orter och jag hoppas att man blir glada, säger han.

 ?? Bilder: John Resborn ?? Tusse har kommit in i Diggiloo-gänget och uppskattar särskilt vänskapen med komikern Per Andersson som här får en något omild behandling.
Bilder: John Resborn Tusse har kommit in i Diggiloo-gänget och uppskattar särskilt vänskapen med komikern Per Andersson som här får en något omild behandling.
 ??  ?? Ett glassigt sommarjobb med mycket hårt arbete bakom. Där har ni Diggiloo som kommer till Vårgårda 8 augusti. Här syns delar av ensemblen: Mariette, Jessica Andersson, David Lindgren, Tusse och Sarah Dawn Finer.
Ett glassigt sommarjobb med mycket hårt arbete bakom. Där har ni Diggiloo som kommer till Vårgårda 8 augusti. Här syns delar av ensemblen: Mariette, Jessica Andersson, David Lindgren, Tusse och Sarah Dawn Finer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden