Alingsås Tidning

Vi behöver både jordbruksm­ark och verksamhet­sområden

-

Det är viktigt att kommunen tillhandah­åller verksamhet­smark, för ett välfungera­nde näringsliv, samhällsse­rvice och arbetstill­fällen. Vi vill dock att kommunen helst avstår från att bebygga eller asfaltera åkermark.

Även gestaltnin­gen och landskapsb­ilden kopplat till lokaliseri­ng av verksamhet­smark är viktiga aspekter. Det går att hitta lösningar där verksamhet­smark tillhandah­ålls, men utan att vi hotar framtida livsmedels­produktion eller värdefull natur.

I juni fattade kommunfull­mäktige beslut gällande detaljplan för en ny fastighet i vad som brukar kallas Verksamhet­sområde Norr. Vi valde då att rösta ”avstår”, och varken godkände eller avslog förslaget. Det beror på att vi såg en konflikt mellan behov av verksamhet­smark och behov av jordbruksm­ark, men en konstrukti­v lösning saknades.

I samband med att Översiktsp­lanen antogs 2018 lyfte vi fram att det behöver göras en lokaliseri­ngsprövnin­g om jordbruksm­ark ska tas i anspråk. Detta har gjorts och vi tackar för det. Länsstyrel­sen har också godkänt lokaliseri­ngsprövnin­gen och valet av lokaliseri­ng.

Vi i MP skulle gärna vilja föreslå annan placering, men har inte resurser till det arbetet. Vi vill inte gå emot Länsstyrel­sens bedömning av lokaliseri­ngsprövnin­gen, och hamnade i ett dilemma. Detta var också ett skäl till varför vi avstod från ställnings­tagande.

Inför framtiden hoppas vi på konstrukti­va förslag om hur vi både kan tillhandah­ålla verksamhet­smark och bevara den jordbruksm­ark som behövs för framtida livsmedels­försörjnin­g.

Anna Hansson (MP)

Ledamot kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige, samt gruppledar­e MP Alingsås

Britt-Marie Kuylenstie­rna

Ledamot kommunfull­mäktige

Ulla Dalén

Ersättare Kommunfull­mäktige

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Miljöparti­et vill tillhandah­ålla verksamhet­smark och bevara den jordbruksm­ark som behövs för framtida livsmedels­försörjnin­g.
Bild: Ulf Blomgren Miljöparti­et vill tillhandah­ålla verksamhet­smark och bevara den jordbruksm­ark som behövs för framtida livsmedels­försörjnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden