Alingsås Tidning

Särskilda boenden öppnar igen

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Efter att ha varit stängda sedan hösten 2020 öppnar nu alla särskilda boenden i Alingsås kommun åter upp för allmänhete­n. Beslutet är väldigt välkommet både för besökare, personal och brukare.

Med en fortsatt stor spridning av varianter av coronaviru­set utomlands, har det varit en fråga huruvida de särskilda boendena i landet åter ska öppna upp för besökare. Det nyligen tagna beslutet har ändå blivit bemött med en lättnadens suck.

– Jag tycker inte det är för tidigt, utan det är jättebra att med lättnader så att man ska kunna besöka sina anhöriga. Sen kommer vi att erbjuda munskydd för den som vill använda också, det kommer finnas i våra entréer, säger Titti Davidsson, avdelnings­chef inom hemtjänste­n i Alingsås kommun.

Särskilda kontroller har gjorts under tiden som pandemin pågått, med en bedömning om hur pass allvarligt smittoläge­t är. Att dörrarna nu öppnas för alla boenden i kommunen ändrar rutinerna i

” Jag tycker inte det är för tidigt, utan det är jättebra att med lättnader så att man ska kunna besöka sina anhöriga

Titti Davidsson avdelnings­chef hemtjänste­n Alingsås

stort, men nu införs alltså lättnader. Avdelnings­chefen märker att det finns en belåtenhet hos personalen att anhöriga nu får träffa de boende.

– Våra medarbetar­e har burit munskydd och använt handsprit även i andra lokaler än de där man kan tänkas möta brukare. Det behöver man inte göra längre, utan det gäller arbete som är inom två meter. Samma skyddsutru­stning gäller om en brukare skulle vara sjuk i covid, säger Titti Davidsson.

Var och en har fortfarand­e ett eget ansvar att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. De äldre som bor på särskilda boenden är fortsatt utsatta för risker, även om de flesta har vaccinerat­s.

– Därför är det viktigt att tänka lite extra på det, säger Titti Davidsson.

 ?? Bild: Mårten Öhman ?? Nu ljusnar det för de äldre när anhöriga får besöka särskilda boenden.
Bild: Mårten Öhman Nu ljusnar det för de äldre när anhöriga får besöka särskilda boenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden