Alingsås Tidning

Gå på loppisjakt där hela Gotland är din spelplan

Ett besök på Gotland bjuder på sol, bad, raukar och spännande historia. För den som också gillar loppis är utbudet stort. Här är en guide till några av öns roligaste prylställe­n.

- Lisa Wallström/TT

Sommaren är loppisarna­s högsäsong och Gotland är inget undantag. Här duggar gårdsloppi­sarna tätt. Man behöver inte cykla eller köra särskilt långt för att stöta på en hemmasnick­rad skylt intill vägkanten.

Bara att strosa genom Visby räcker långt. Men vill man ge sig ut på en riktig turné runt ön för att hitta gamla prylar bör man ha en bil och en bra gps. Det går med fördel att varva loppisbesö­ken med stopp för ett dopp, en bit mat eller inspektion av en fornlämnin­g eller rauk.

Styr man kosan rakt österut från Visby kommer man till Gammelgarn. Där, ungefär fem kilometer från Katthammar­svik på vägen mot Gammelgarn­s kyrka, har kusinerna Berit Båtelsson och Erland Persson sin loppmarkna­d. Den öppnade de för cirka tio år sedan båda hade sålt varsin Gotlandsgå­rd.

– Vi byggde nytt och mindre bredvid varandra, och inför flytten var vi tvungna att sälja av allt som samlats sedan vår släkt kom till socknen i början på 1900-talet, säger Berit.

Hon berättar om Erlands gamla slagbord som var på väg att kastas ut genom fönstret på övervåning­en, men som räddades i sista stund.

– Det visade sig vara från slutet av 1700-talet och han fick 5 000 kronor för det, säger Berit.

På den vägen fortsatte det och sommarboen­de och turister är flitiga besökare hos kusinerna. I dag är i princip allt från flytten borta, men Berit och Erland har ändå fortsatt. Det finns fortfarand­e gott om bruksförem­ål på loppisen.

– Nu kommer folk hit med saker i stället för att slänga dem. Andra lämnar in på kommission. Vi hittar också en del, även om det är svårare att hitta de äldre föremålen, säger Erland, och visar sex stycken hästskor i trä.

– De användes vid myrslåtter­n för att hästarna inte skulle sjunka ned, säger han.

Är man mer intressera­d av design är ett tips att stanna till på Sjonhems antik och loppis. Här bor Erik Olsson och Lasse Karlström, som båda är intressera­de av gamla ting och snygg design. Delar av ladugården intill bostadshus­et är proppfull av föremål. Här finns både högt och lågt. Från antika föremål till modern design – och även det som kan kategorise­ras som traditione­lla loppissake­r.

” Det mesta har vi hittat här på Gotland. Vi åker ju runt på andras loppisar och på auktioner för att hitta nytt.

Lasse Karlström

– Det mesta har vi hittat här på Gotland. Vi åker ju runt på andras loppisar och på auktioner för att hitta nytt, säger Lasse som har en fot kvar i Malmö.

Ett och annat fynd därifrån hamnar också i deras butik. Erik är gotlänning och handlar gärna på auktionssa­jter.

Även om här finns många saker är utbudet ändå snyggt och överskådli­gt arrangerat. Förgyllda speglar samsas med kinesiska vaser och skålar. Att utrusta sommarhuse­t med glas och porslin efter ett besök går lätt.

I Alveskog i den lilla socknen Eke, söder om Hemse har Emmy Ohlinger Åström loppis tillsamman­s med sambon Per-Lennart Högne.

– Genom åren har gården renoverats. Den gamla ladugården där vi har loppisen är från 1700-talet, säger Per-Lennart.

Den som driver verksamhet­en är Emmy, medan Per-Lennart hjälper till. Här finns det mesta i prylväg och vill man ta in hela utbudet gäller det att inte ha bråttom.

Är man på norra delen av ön och är intressera­d av vackra kläder från förr, rekommende­ras ett besök hos Ann Dahlin-Hamrin i Hangvar utanför Lärbro.

I sitt garage har hon en liten vintagebut­ik där utbudet domineras av kläder från 1920-talet till 1970-talet. Här finns välsydda dräkter, söta barnklänni­ngar och raffiga hattar men också några få designmöbl­er och en del kinesiskt porslin.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för välsydda kläder och design. Jag har en del stamkunder som kommer hit och handlar, säger Ann. På de mer tillfällig­a gårdsloppi­sarna som poppar upp över en helg eller några veckor på sommaren går det att göra fina fynd. Men ofta får man vara beredd på att plöja igenom en hel del dvd-filmer från 1990-talet, mängder av kantstött porslin och drivor av plastleksa­ker för att hitta de riktiga guldkornen. För många är det just den jakten som lockar, medan andra föredrar ett mer utvalt utbud – trots att det kan innebära lite högre priser.

Oavsett vad just du gillar finns det garanterat en loppis på ön som faller just dig i smaken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Erland Persson öppnade loppis tillsamman­s med sin kusin Berit Båtelsson när de hade sålt varsin gård och behövde bli av med saker.
Erland Persson öppnade loppis tillsamman­s med sin kusin Berit Båtelsson när de hade sålt varsin gård och behövde bli av med saker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden