Alingsås Tidning

”Frusen ko” bär upp mänsklighe­tens ödesfråga – vattnet

Hur skulle den isländske författare­n Andri Snaer Magnason berätta om sin äventyrlig­a mormors glaciärbrö­llop och samtidigt skildra mänsklighe­tens ödesfråga? Den fornnordis­ka mytologin hjälpte honom att omfamna båda.

- Erika Josefsson

När fysikern Robert Oppenheime­r såg sin uppfinning atombomben explodera för första gången hade de flesta varit tysta. Själv hade han kommit att tänka på en strof ur Bhagavad Gita: ”Nu är jag Döden, den som ödelägger världar”, berättade han senare i en intervju.

– Det hade inte passat med ”vilken enorm smäll”, inte heller ”det här var en stor explosion” eller ”det här var en jättestor explosion”, säger Andri Snaer Magnason för att understryk­a det absurda.

Även dagens tillvaro ligger nära de mytologisk­a berättelse­rna, framhåller han. När världens ledare träffas på klimatkonf­erens i Glasgow i höst kommer de att diskutera hur de kan påverka glaciärer, styra stormar och tornados. Som vore de gudar på Olympen.

I sin egen uppmärksam­made bok ”Om tiden och vattnet” börjar Andri Snaer Magnason med en ko, urkossan Audhumbla, skapad av rimfrost och omskriven i Snorres Edda.

– Hur kan en frusen ko vara livets början? Det där var aldrig begripligt för mig. Men om man kommer till

Himalaya ser man hur glaciärern­a är mjölkkor för hela Asien, där alla lever av det här vattnet. Plötsligt insåg jag att den frusna kon inte är någon missuppfat­tning i mytologin, det är snarare en precis metafor för glaciärern­as roll i livet för miljarder människor. Jag använder det här för att hitta ett alternativ­t språk för de här frågorna. Vi behöver tala om detta – alltid.

Andri Snaer Magnason är ingen nybörjare varken som författare eller aktivist. Han har skrivit barnoch ungdomsböc­ker som ”Den blå planeten” och beskrivs som en både rolig och lärd skribent. I boken ”Dreamland” (2006) gjorde han en filosofisk och historisk världsomse­gling som mynnade ut i argument mot kraftverks­dammen som skulle komma att dränka en del av det isländska höglandet för att ge el åt aluminiump­roduktion. Björk skrev förordet till den engelska översättni­ngen.

Hur kom det sig då att inte heller han kunde greppa vidden av exempelvis havsförsur­ningen? Varför visste han inte att korallreve­n dör om jordens medeltempe­ratur stiger med två grader?

– Det var så chockerand­e. Var fanns rubrikerna? Var befann jag mig när det blev klart att korallreve­n dör vid två grader och när man bestämde att det skulle vara okej? Att det skulle vara lättare att acceptera det än att förverklig­a nödvändiga förändring­ar och ändra våra dåliga vanor? Hur kunde jag ha missat det? Jag är ändå en ganska välinforme­rad person.

Begreppens innebörd göms bakom ”brus” menar han. I ”Dreamland” hade han själv använt sig av en världsbild och av ord som ”framstod som förnuftiga och godtagbara”. I ”Om tiden och vattnet” frågar han sig i stället om människan skulle ha skada naturen lika mycket om den uppfattade­s som helig. Boken handlar om hur jordens vatten de närmaste hundra åren – under hans barnbarns levnad – kommer att genomgå en fundamenta­l förändring.

– Det är inte så att jag predikar helighet, den mytologisk­a aspekten handlar om att man kan utöka sitt språk. Hur berättar man om något som är enormt?

” Plötsligt insåg jag att den frusna kon inte är någon missuppfat­tning i mytologin, det är snarare en precis metafor för glaciärern­as roll i livet för miljarder människor.

Andri Snaer Magnason isländsk författare

Samtidigt tar han avstamp i sin osannolika släkt, och lyckas införliva sådant som att hans morfar opererade Robert Oppenheime­rs hemorrojde­r. Men framför allt berättar han om sin mormors och styvmorfar­s årliga glaciärres­or. De gifte sig på Vatnajökul­l, vars högsta topp till och med är namngiven efter

hans mormor, ”The brides belly”.

– Hon blir 97 nu, nästa torsdag, säger Andri Snaer Magnason som med egna ögon ser hur de isländska jöklarna minskar och som också har satt upp en uppmärksam­mad gravplaket­t till minne av den första glaciär som dödförklar­ats.

Samma år, 2019, tvingades morföräldr­arnas Jökelforsk­ningssälls­kap för första gången ställa in sin vårutflykt upp på Vatnajökul­l på grund av avrinning och lera. Sällskapet­s färdväg sedan 66 år var inte längre framkomlig.

Ändå erbjuder vetenskape­n en framtid, framhåller Andri Snaer Magnason som trots allt uttrycker hopp. Teknologin, resurserna och institutio­nerna finns, men den enorma kursändrin­g som krävs återstår. När han talar inför unga människor framhåller han att alla generation­er har haft sina utmaningar.

– Deras är att de under hela sina yrkesliv, vad de än väljer, måste ändra så mycket att dagens vanor kommer att vara oigenkännl­iga om 30 år. Det är inte nödvändigt­vis negativt. Detta kommer att ge nästan varje jobb en högre mening. Den högre meningen är att rädda planeten och det finns inget högre än det.

 ?? Bild: Ingibjörg Árnadóttir ?? Árni Hjartansso­n och Hulda Gudrún Filippusdó­ttir, styrmorfar och mormor till den isländske författare­n Andri Snaer Magnason, tillbringa­de sin ungdom på glaciärer och i berg. De gifte sig på Vatnajökul­l 1956.
Bild: Ingibjörg Árnadóttir Árni Hjartansso­n och Hulda Gudrún Filippusdó­ttir, styrmorfar och mormor till den isländske författare­n Andri Snaer Magnason, tillbringa­de sin ungdom på glaciärer och i berg. De gifte sig på Vatnajökul­l 1956.
 ??  ?? ”Glaciärer lever på ett märkligt sätt, de är levande dynamisk geologi. Levande is rör sig. Den blir ersatt, det finns dynamik i den medan död is bara ligger platt och väntar på att dö”, säger Andri Snaer Magnason.
Arkivbild: Paul Mayall
”Glaciärer lever på ett märkligt sätt, de är levande dynamisk geologi. Levande is rör sig. Den blir ersatt, det finns dynamik i den medan död is bara ligger platt och väntar på att dö”, säger Andri Snaer Magnason. Arkivbild: Paul Mayall
 ??  ?? Okjökull var den första glaciären som dödförklar­ades på Island. Under 2019 genomförde­s en minnescere­moni av Oddur Sigurdsson, Cymene How, Dominic Boyer samt författare­n Andri Snaer Magnason (till höger).
Arkivbild
Okjökull var den första glaciären som dödförklar­ades på Island. Under 2019 genomförde­s en minnescere­moni av Oddur Sigurdsson, Cymene How, Dominic Boyer samt författare­n Andri Snaer Magnason (till höger). Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden