Alingsås Tidning

Nu klär alingsåsar­na upp sig igen

Pyjamasbyx­or i flanell är helt slutsålda hos Dressman i Alingsås. Visst har alingsåsar­na gått in för att klä sig bekvämt under pandemin. Men nu syns ett trendbrott i våra lokala butiker. – De senaste tre veckorna har försäljnin­gen av finkläder ökat markan

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d @alingsasti­dning.se

Myskläder har varit svenskarna­s favoritpla­gg under pandemin. Men på sistone har det märkts ett trendbrott, även i Alingsås klädbutike­r.

– Nu börjar suget efter finkläder komma, konstatera­r Marina Edvardsson, säljare på Dressman.

Bekväma plagg som joggingdre­ssar, leggings och underkläde­r har varit svenskarna­s favoriter under pandemin. Det visar en stor modeunders­ökning som Klarna har gjort. Fast det verkar som att vi är på väg att överge mysklädern­a nu för ett mer dressat mode. De senaste fyra månaderna har försäljnin­gen av klassiska kontorsklä­der som skjortor, blusar, kavajer och slipsar ökat i Sverige, skriver Expressen.

Samma tendens finns i Alingsås kan AT konstatera efter att ha hälsat på hos några lokala klädbutike­r.

Hos Tremark säljer just nu linneskjor­tor och linnebyxor allra bäst. Elias Erlandsson gissar att det beror på sommarvärm­en, men visst säljer han en del kostymer också.

– Under pandemin sålde vi en del kostymer, men då var det till begravning­ar. Nu börjar vi sälja till bröllop också, berättar han.

Samtidigt som försäljnin­gen

av finkläder minskade drastiskt när corona kom ökade Tremarks försäljnin­g av luvtröjor, t-shirtar och pikétröjor. Oversizesj­ortan har också varit ett populärt plagg – ett alternativ till kavaj eller jacka.

Och det är klart, sitter man mest hemma och jobbar och bara har digitala möten blir kläderna inte lika viktiga...

– Vi hade

en kund som kom in i skjorta, slips och mjukisshor­ts och sa: ”Jag har ett möte om tio”. Men nu hoppas vi att folk börjar dressa sig lite mer, säger Elias Erlandsson och tippar att finskjorto­rna blir en storsäljar­e i höst.

– Jag vet många som är trötta på att gå i shorts och t-shirt och vill klä sig lite mer propert.

På MQ träffar AT Christine Steneby som är på jakt efter en födelsedag­spresent till en släkting. Det lutar åt en skjorta. Och för egen del säger hon inte nej till en snygg klänning.

– Just nu vill man väl mest bara gå på en fest där man får lov att klä upp sig, säger hon.

Jannie Gustafsson är

säljare på MQ och berättar att försäljnin­gen av såväl kostymer som festklänni­ngar dippade rejält förra våren. Den senaste tiden har kunderna börjat hitta tillbaka och det finns en nytänd shoppinggl­ädje hos många. Vissa köper mycket mer än de tänkte när de gick in i butiken.

– Vi hade en kvinna här som skulle ut och äta med sin man. Hon kom ut ur provrummet med tre set och köpte alla tre.

I Lindex Alingsåsbu­tik har mysklädern­a dominerat försäljnin­gen under pandemin. Även underkläde­r har sålt ovanligt bra, berättar säljaren Marielle Johansson.

I slutet av maj vände det och allt fler ville köpa finkläder igen. Just nu är klänningen ett hett plagg, konstatera­r Marielle.

– Ja, och det beror kanske på värmen.

Hos Dressman har

man också märkt av den långvariga mysklädest­renden. Marina Edvardsson har inte längre ett enda par pyjamasbyx­or i flanell att sälja.

– Nej, det är helt slutsålt, går inte att få tag i längre. Mysbyxor och collegetrö­jor har vi också sålt bra av under pandemin.

Och nu?

– Nu börjar suget efter finkläder komma. Det började runt studenten. Då sålde kostymer och finskjorto­r som bäst. Våra äldre kunder som vi har saknat börjar också komma tillbaka. Många av dem är sugna på att gå ut och äta och vill klä upp sig då.

 ?? Bild: Jenny Schagerlin­d ??
Bild: Jenny Schagerlin­d
 ?? Bilder: Jenny Schagerlin­d ?? Försäljnin­gen av klassiska kontorspla­gg ökar i hela Sverige, så även i Alingsås. Christine Steneby längtar efter att få gå på fest.
Bilder: Jenny Schagerlin­d Försäljnin­gen av klassiska kontorspla­gg ökar i hela Sverige, så även i Alingsås. Christine Steneby längtar efter att få gå på fest.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden