Alingsås Tidning

Många badplatser saknar anpassning för rullstolsb­urna

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Många badplatser i Alingsås kommun saknar möjlighete­r till anpassade bad för rullstolsb­urna. Däremot finns det goda möjlighete­r för både hund och häst att vistas på de allmänna platserna.

Många badplatser i Alingsås kommun saknar möjlighete­r till anpassade bad för rullstolsb­urna. Däremot finns det goda möjlighete­r för både hund och häst att vistas på de allmänna platserna.

Bara ett fåtal av kommunens badplatser har idag en anpassad ramp för rullstolsb­urna. Två av badplatser­na har dessutom en handikappa­npassad toalett, men möjlighete­rna för bad är begränsade. Idag är det bara sjön Gerdsken vid Linnebäck och Lygnareds badplats som har en ramp som går ned i vattnet.

– Det är ett arbete som ses över kontinuerl­igt. Vi jobbar på att få till en plan för att tillgängli­ggöra så många badplatser som vi bara kan. Det finns ett stort värde i att alla får bada, säger Linn Segander, tillförord­nad enhetschef på Anläggning­ar och fritid på kommunen.

Linn Segander meddelar att man kommer att se över flera alternativ för att tillgängli­ghetsanpas­sa kommunens badplatser, bland annat genom att se till att fler kan ta sig fram till stranden.

– Man kan markbereda och göra en väg ned till badet, oavsett om det är asfalterat eller grusväg. Sen om man har en rullstol i bilen, vore det bra att kunna köra nära och ha en plats så nära vattnet som möjligt. Det har pratats mycket om det och vi kommer ta saken vidare.

På FUB, Riksförbun­det för barn och ungdomar, har den lokala föreningen en god dialog med Vårgårda kommun gällande aktivitete­r för ungdomar med rörelsened­sättning. Men de vill gärna se att möjlighete­rna förbättras även i Alingsås, för alla som kan ha svårighete­r att ta sig ner i vattnet.

– Vi strävar efter att alla ska kunna vara delaktiga på ett likvärdigt sätt i samhället, på sina villkor. Vi försöker driva dessa frågor i samspråk med kommunen, säger Per Ingelhag, styrelseme­dlem i FUB.

Företagare­n Maximilian Gyllsten än även han engagerad i frågan genom det egna företaget Faster Forward, där han arbetar för inkluderin­g i event och upplevelse­r för målgruppen.

Han påpekar att det skulle kunna finnas väldigt mycket mer än bara en brygga.

– Frågan man ändå ska ställa sig är om det exempelvis kommer finnas bänkar i anslutning till ramperna. Kan man torka sig på stolen? Många gånger har jag varit med om när saker ”handikappa­npassats” enligt en broschyr, men då är ingenting runtomkrin­g genomtänkt, säger Maximilian Gyllsten.

Ibland kommer hundar eller hästar ned till stranden med sina ägare för att känna på vattnet. För dem är det inga problem med att vara på den allmänna badplatsen.

– Det är ganska unikt för Alingsås. I andra kommuner är detta inte tillåtet överallt. Allemansrä­tten gäller, så länge man inte stör och trampar upp marken så får man bada, säger Linn Segander.

Enligt lokala föreskrift­er för hur Alingsås kommun ska agera gällande allemansrä­tten, får hunden tas med till badplatser­na. Förutsättn­ingarna är att hunden hålls kopplad och att folk plockar upp efter hunden. Det gäller att visa hänsyn för omgivninge­n så att hunden inte stör. Risken är trots allt liten att djur sprider sin avföring i vattnet, påpekar Linn Segander.

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Det är mer om hästar bajsar i vattnet, men så ser det inte ut i nuläget. Vi registrera­de de senaste vattenprov­erna nyligen och de är bra.

Vi jobbar på att få till en plan för att tillgängli­ggöra så många badplatser som vi bara kan. Det finns ett stort värde i att alla får bada.

Linn Segander, tillförord­nad enhetschef

 ?? Bilder: Christoffe­r Landgren ?? Idag är det bara sjön Gerdsken vid Linnebäck och Lygnareds badplats som har en ramp.
Bilder: Christoffe­r Landgren Idag är det bara sjön Gerdsken vid Linnebäck och Lygnareds badplats som har en ramp.
 ??  ?? Linn Segander är tillförord­nad enhetschef på Alingsås kommun.
Linn Segander är tillförord­nad enhetschef på Alingsås kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden