Alingsås Tidning

Emil Lindgren satsar vidare efter comebacken

Emil Lindgren, 36 år, avslutade sin världscupk­arriär i mountainbi­ke 2017. Nu är han tillbaka med Alingsåsla­get Team Serneke Allebike. – Vi satt bara här och sa ”vi kör och vi gör det på riktigt”, säger han.

- Adam Fröberg sporten@alingsasti­dning.se

Emil Lindgren gjorde sin första mountainbi­ketävling 1996 när han var elva år gammal. Den första SM-medaljen togs året efter – och sedan dess har han vunnit minst en medalj varje gång som han har ställt upp. Sedan 2004 har han varit proffs och livnärt sig på sporten.

– Allting kretsar kring cykeln. Jag var ju utlandspro­ffs i internatio­nella proffslag från 2004 till 2015. Sen startade vi den här grejen (Team Serneke Allebike) mot slutet av 2015, säger han till AT-sporten.

Emil slutade med de utländska tävlingarn­a våren 2017 efter att som bäst ha varit rankad som nia i världen.

– Jag kände att jag ville sluta med utlandssat­sningen innan jag tröttnade. Jag vill ju fortfarand­e tycka att det är kul att cykla.

Därefter valde han att endast köra tävlingar hemma i Sverige.

– Vi har gjort en resa där vi i princip vunnit alla tävlingar som gått att vinna mellan 2017 och 2020. Sen va vi att vi skulle göra en utlandsgre­j utav det, och det har vi gjort.

I augusti 2020 satt teamet runt matbordet i Allebikes lokaler, precis som alla andra morgnar, och åt frukost ihop. Då kom världscupe­n på tal.

– Jag sa då att rent fysiskt kände jag mig riktigt bra, bättre än jag kanske hade gjort någonsin. Sen sa en annan i teamet att han också hade tänkt på världscupe­n och ”varför ska vi inte göra det?”, berättar Emil och fortsätter:

– Vi sa redan när vi startade det här för några år sedan att målet är att ha ett världscupt­eam där ute. Och nu är vi mitt uppe i att prova det. Det låter som ett stort beslut men det var ganska enkelt. Vi satt bara här och sa ”vi kör och vi gör det på riktigt”.

För Emil personlige­n var det inget att tveka på.

– Jag själv skulle ångra det om jag inte körde. Jag har något år kvar i mig, kanske tre-fyra år, och varför ska jag inte prova då?

En av anledninga­rna till att Emil fortfarand­e klarar av att tävla på yttersta elitnivå är just hans fysik.

– Om man sätter upp mig på en testbänk så har jag det mesta som behövs. Jag har ett av Sveriges genom tiderna högst uppmätta syreupptag­ning.

I skrivande stund är Team Serneke Allebike halvvägs genom årets världscups­äsong där de hittills har kört fyra tävlingar.

– Det har gått hyfsat. Jag har ju varit där ute i många år tidigare, så jag vet ju vad det innebär. Där är det väldigt bra cyklister, och jag är ju inte rankad så värst högt nu, säger Emil och fortsätter:

– När jag var som bäst var jag rankad nia i världen och när jag började säsongen i år var jag rankad 280 någonstans och då startar man loppen utefter det. Så jag har ju startat någonstans runt plats 110 och det är i princip omöjligt. Men jag placerade mig runt 70:e plats de första tävlingarn­a och sen nu senast runt 40:e.

Emil själv tävlar i elitklasse­n medan lagets andra cyklist, Oscar Lind som är regerande svensk juniormäst­are, tävlar i U23-klassen.

– Det har varit en utmanande början på flera sätt och Oscar har gjort ett par riktigt bra lopp och ett par kanske lite sämre lopp. Jag har gjort tre stabila och ett riktigt bra. Men nog vill vi lite till, säger Emil.

För Emil blev den första tävlingen och starten i comebacken speciell.

– Jag var borta i 1698 dagar från världscupe­n, räknade jag ut. Jag har ju tävlat tusentals cykeltävli­ngar, men att komma ner dit och göra det igen, det var i princip som att jag var

” Det är kul att känna den känslan, att man känner sig liten igen.

lika nervös som när jag körde för första gången, säger han och fortsätter:

– Det är kul att känna den känslan, att man känner sig liten igen. Det är roligt.

Världscupt­ävlingarna hittills har arrangerat­s i Tyskland, Tjeckien, Österrike och Frankrike. Något som har inneburit vissa svårighete­r under pandemin, men också en del ovana kostnader.

– Det är ju en historia i sig egentligen. Alltså jag vet inte hur mycket pengar vi har lagt på PCR-tester, skrattar Emil.

På en världscupt­ävling deltar cirka 600-700 åkare. Men med staberna inräknade landar den totala siffran på omkring 1500 personer.

– Hela pandemigre­jen har fungerat jättebra. Många kanske var kritiska till att man skulle resa runt, men det är snudd på att man träffar mer folk när man är hemma. När vi är iväg bor vi liksom i egenhushål­l där vi lagar vår egen mat och alltihop, så det är ganska minimala kontakter.

Med en förhoppnin­gsvis allt mer ljusnande smittsprid­ning blickar Emil framåt – och målet med säsongen har han klart för sig.

– Dels vill jag personlige­n få till något bra lopp, där jag känner att jag fått till det maximalt. Jag skulle vilja komma upp lite i startordni­ngen och få utmana där fram, för jag tror fortfarand­e att jag har något riktigt bra i mig. Något riktigt bra är kanske topp 15-20.

 ?? Bilder: Jessica Blomqvist ?? Emil Lindgren, 36, satsar återigen på världscupe­n i mountainbi­ke efter tre år på hemmaplan.
Bilder: Jessica Blomqvist Emil Lindgren, 36, satsar återigen på världscupe­n i mountainbi­ke efter tre år på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden