Alingsås Tidning

”Alingsås har allt man behöver”

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

I AT:s sommarseri­e Mitt Alingsås får du under 30 dagar möta trettio olika personer med skilda tankar, erfarenhet­er och drömmar. Men en sak har alla gemensamt – nämligen Alingsås.

Odlingen är hela vardagen för Ylva Lundin. Hon driver Östängs gård tillsamman­s med sin man.

Hur länge har du bott i Alingsås kommun?

– Jag har bott i Alingsås i hela mitt liv, förutom tre år i Jönköping, ett år i Kenya, ett år i England och två år i Göteborg. Annars har jag bott i Alingsås, med start i Sollebrunn och sedan i Alingsås tätort och sedan tillbaks i Bjärke.

Trivs du bra i Alingsås?

– Japp.

Vad är det bästa med Alingsås?

– Det är ju en stad som har allt man behöver, men utan att bli för stor. Närheten finns till Göteborg men även till Stockholm. Det finns trevlig natur och mycket sjöar. Sen tycker jag Alingsås har en känsla för ”staden”, även om det flyttat in mycket folk utifrån. Jag tycker att det finns ett nätverkand­e som bara kan finnas i en småstad, som gör det lättare att få saker gjorda. Man vet nästan alltid vem man behöver ringa till och prata med. Det finns inte i en större stad.

Vad är det sämsta med Alingsås?

– Det jag inte gillar är exploateri­ngen av jordbruksm­ark och att man inte i tillräckli­g utsträckni­ng gör de förändring­ar som behövs för att vi ska kunna leva ett resilient liv. Fast det är ju inte så specifikt dåligt för Alingsås, utan det gäller de flesta kommuner.

Berätta om en bra dag i Alingsås, hur skulle den se ut?

– En bra dag lämnar jag inte gården. Då börjar jag jobba i odlingarna och tar hand om djuren. Sen har vi besök av lite kunder i gårdsbutik­en. Sedan jobbar jag inte för länge, utan sitter en stund på altanen.

Kan du se dig själv bo här om tio år?

– Det tror jag. Jag har alltid trivts i Alingsås, förutom när jag var i övre tonåren. I övre tonåren flyttade jag ifrån Alingsås, men sedan kom jag tillbaka. Jag tycker att Alingsås är ganska perfekt för alla åldrar, men i övre tonåren behöver man lite mer luft under vingarna och det ska hända lite mer. Men som barn och föräldrar så är Alingsås en bra start.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Samma som idag, odlar grönsaker.

Om du fick bygga en egen stad, hur skulle den se ut?

– Då skulle den vara designad för cykel- och gångtrafik – inte för biltrafik.

Vilken är din viktigaste lärdom i livet?

– Min viktigaste lärdom i livet är att alla människor har något att ge. Du vet aldrig vem du kommer att ha glädje eller nytta av framöver, även om man vid första anblicken

tycker att den här människan inte har så mycket att ge, så har alla det ändå. Alla människor gör sitt bästa utifrån de förutsättn­ingar som gäller vid just det tillfället. Det kanske är ännu viktigare. Även om man tycker folk beter sig som idioter ibland så är det kanske det bästa de kan göra utifrån vad som hänt tidigare under dagen, eller livet. Det har jag erfarenhet av från mitt jobb som lärare.

Hur ser du på framtiden?

– För samhället hoppas jag att vi förstår hur vi måste förändra vårt sätt att leva, radikalt. Jag har inte mycket hopp om det, men ska man hoppas på något så är det just det. Jag tror många förstår att vi behöver förändra, men det är få som vågar tänka tanken fullt ut. För egen del hoppas jag att jag kan hålla mig frisk.

” Alla människor gör sitt bästa utifrån de förutsättn­ingar som gäller vid just det tillfället

 ?? Bild: Johan Hallberg ?? Ylva Lundin driver Östängs gård.
Bild: Johan Hallberg Ylva Lundin driver Östängs gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden