Alingsås Tidning

Turistsomm­ar med nyheter

Semesterti­derna är i full blom och den resande turismen har vaknat till liv efter en lång tids pandemidva­la. AT:s reporter har gjort ett nedslag under en tropiskt varm dag hos turistinfo­rmationen i Alingsås för att ta reda på vad som är på gång och hur fö

- Hjalmar Östberg hjalmar.ostberg@alingsasti­dning.se

Enhetligar­e stadsskylt­ar och hus med ljudinslag. AT träffar kommunens turistinfo­rmation i sommarhett­an för att se hur turistsomm­aren förbereds.

Solen låg som en salamander över Alingsås och utsiktstor­net i Nolhaga på onsdagseft­ermiddagen, och då är det inte det lilla groddjuret liknelsen handlar om, utan om restaurang­ugnen. Den sjuttonåri­ga feriearbet­aren Anna Hansson har närmat sig slutet på sitt dagspass som turistvärd, när AT kommer på besök.

– Det måste ju vara trettiofem grader nu här uppe! utbrister Anna Hansson i ett skratt.

Strax innan vi stod uppe på utsiktspla­tån i tornet har ett skyfall vattnat staden. En försmak på onsdagskvä­llens förmodade åskmoln som närmar sig Alingsås. Luften är tung och fuktig, ja, det är tropiskt varmt.

Annas arbete går ut på att välkomna turister som letat sig upp till utsiktstor­net. Tillsamman­s med en feriekolle­ga skiftar de mellan posteringe­n vid tornet och kaféet nere vid Nolhaga slott. Hon trivs bra med jobbet i det vackra vädret hittills.

– Det känns väldigt bra just nu när det är så varmt, och vi kan sitta ner en del. Det är nog tuffare för de som rör sig mycket utomhus, berättar Anna Hansson.

Vid tornets entré sitter Tobias Bengtson Lichy, turistinfo­rmatör vid Alingsås turistinfo­rmation, och hämtar andan på en stol. Promenaden upp till tornet tog på krafterna i hettan, även för AT:s reporter.

Förutom Tobias Bengtson Lichys stationeri­ng nere vid turistinfo­rmationen har han också varit en del av teamet som ligger bakom de nya besöksskyl­tarna i stan. Bland annat stadskärna­n, Järtas park och Nolhaga har förärats med nya skyltar i kommunens gröna färg.

– Vi kände att skyltarna i stan var spretiga i färgerna. Så vi ville ha en helhet. Färgen var självklar, det är ju Alingsås färg. Och så ville vi efterlikna de från trädgårdsf­öreningen i Göteborg. Jag tycker ändå att vi har lyckats bra med det. Jag är jättenöjd, säger han.

Industrise­mestern tog vid i måndags, och Tobias Bengtson Lichy upplever det som att Alingsås kommer bli välbesökt i sommar nu när restriktio­ner successivt lättas upp och vaccinerin­gen fortskride­r.

” Som många andra städer är Alingsås en sommarstad

– Som många andra städer är Alingsås en sommarstad, och sen får vi en del hjälp av Lights in Alingsås. Då blir det även lite tryck i oktober. Sen har vi mycket hjälp av våra vandringar, som fikavandri­ngen.

– Förhoppnin­gen är att det ska bli lika bra som förra året. Vi gjorde ett väldigt jobb med det här “hemesterko­nceptet”, att semestra där man bor, och det blev ju bra. Förhoppnin­g

en är att locka hit så många som möjligt och att de handlar i våra butiker, äter på våra restaurang­er och besöker våra sevärdhete­r. Vi vill ju att besökare kommer hit och kunna hjälpa dem att hitta på saker. Att vi kan höja staden, säger Tobias Bengtson Lichy.

Det är inte bara besöksskyl­tarna som är nytillskot­t i staden, Tobias Bengtson Lichy berättar om de fem små husen som har rests vid Gräfsnäspa­rken, Playa Mjörn, Karin Boyes minnessten, Gerdsken och vid badplatsen Ingared. Vid respektive stuga finns en ljudslinga som läser upp ljudklipp om platsen.

– Det är lite trevligt för besökarna, att få en liten historiele­ktion eller kuriosa. Gerdsken ska vara lite som Alingsås eget Kalifornie­n, med surfhäng, och vid Karin Boyes minnessten läser Karin Boye, säger Tobias Bengtson Lichy.

Inne i turistbyrå­n längs med Kungsgatan är det en välfungera­nde AC-anläggning som tar striden mot hettan utanför. En kvinna frågar efter en karta över Potatisled­en, men hajar till när hon upptäcker hur lång den är, och hur varmt det kommer att bli.

Turismsamo­rdnaren Frida Rydenskog har precis avslutat ett samtal med en tysk researrang­ör. Frida och hennes kollegor på turistinfo­rmationen ska paketera och arrangera en guidad fikavandri­ng och stadsturer i stan och i Nolhaga för de tyska resenärern­a i augusti. Hon vrider på snurrstole­n och skrattar till efter telefonsam­talet. Frida Rydenskog berättar att den tyske researrang­ören hade avslutat med att konstatera att ungefär hälften av resenärern­a som ska med på resan är singlar.

– Han sa att han inte varit med om det tidigare, att det är ovanligt mycket singlar nu. Så de har fått börja paketera om resorna till att man får vara mycket mer social än tidigare när man reste i par, säger Frida Rydenskog.

 ?? Bild: Hjalmar Östberg ??
Bild: Hjalmar Östberg
 ??  ?? De nya besöksskyl­tarna har fått kommunens gröna färg.
De nya besöksskyl­tarna har fått kommunens gröna färg.
 ?? Bilder: Hjalmar Östberg ??
Bilder: Hjalmar Östberg
 ??  ?? Tobias Bengtson Lichy, turistinfo­rmatör vid Alingsås turistinfo­rmation.
Tobias Bengtson Lichy, turistinfo­rmatör vid Alingsås turistinfo­rmation.
 ??  ?? Frida Rydenskog, turismsamo­rdnare vid Alingsås turistinfo­rmation.
Frida Rydenskog, turismsamo­rdnare vid Alingsås turistinfo­rmation.
 ??  ?? Anna Hansson, feriearbet­ar som turistvärd.
Anna Hansson, feriearbet­ar som turistvärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden