Alingsås Tidning

De lever ut sin amerikansk­a husdröm i Östadkulle

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Hälsa på hemma hos Julia och Johannes Rosenö i Östadkulle. Det unga paret har byggt en villa som är allt annat än lagom. Med inspiratio­n från USA är detta hus något alldeles extra.

I den stora vita villan i Östadkulle är inget rum ”lagom”. Inspirerad av amerikansk­a filmer byggde Julia och Johannes Rosenö sitt drömhem på 247 kvadratmet­er med både pool och hammock. – Det känns som detta är mitt livs uppdrag. Vi har verkligen jobbat stenhårt för att komma hit, säger Julia Rosenö.

När jag kliver in genom den svarta dubbeldörr­en möts jag av en ljus hall med marmorgolv. Trappen med mörkbruna steg av trä vrider sig upp längs med väggen som stilfullt har dekorerats med tavlor. Jag slås med en gång av rymden i huset och kikar upp mot takkronan som elegant hänger åtta meter upp. Det är en syn som fick husets ägare att gråta.

– När jag gick genom dörren när vi nästan var färdiga med huset och såg kristallkr­onan hänga i taket. Då började jag gråta. Jag är så tacksam för att vi gjort detta. Det är mitt drömhus, berättar Julia Rosenö.

Stora vita pampiga hus och högt i tak. Julias husdrömmar och inspiratio­n kommer hela vägen från USA. När hon var yngre såg hon med glädje på filmen Ensam Hemma och inspirerad­es av huset som vid jul utsmyckade­s med mängder av julpynt.

– Jag har sparat bilder på hus sedan jag var tolv år gammal. Jag är inte så mycket för less is more eller det svenska lagom, utan jag är mer all over the top, säger hon och skrattar.

När Julia går ut nian 2013 väntar sommarlove­t på henne. Till hösten ska hon börja på gymnasiet men innan dess kommer hon att bli kär i en lägerledar­e som sedan blir hennes pojkvän. Tre år senare gifter sig Julia 19 år gammal med Johannes

” Jag har sparat bilder på hus sedan jag var tolv år gammal. Jag är inte så mycket för less is more eller det svenska lagom, utan jag är mer all over the top.

Julia Rosenö Husägare

Rosenö. Paret bor tillsamman­s i en lägenhet i Alingsås. Men det är något som skaver.

– Vi trivdes bra i lägenheten men jag hade alltid min husdröm. Och Johannes vet att när jag börjar prata om någonting vill jag ha det nu. Han blev lite skrämd när jag började prata om att bygga hus, säger Julia.

Men på den vägen var det. Efter tre år i lägenheten började paret Rosenö bygga sitt drömhus. De köpte en tomt i Östadkulle, bara ett stenkast från Julias föräldrar, och började bygga våren 2019.

– Johannes är själv uppvuxen på landet i Långared och jag är från Östadkulle så det kändes rätt. Vi trivs så bra med att ha trädgården hemma, i Alingsås behövde du alltid cykla någonstans för att komma ut, säger Julia.

Senare på hösten i november 2019 stod det vita huset med svarta fönsterluc­kor och spröjs i fönsterna klart. Julia har själv designat stora delar av huset och redan från början var det självklart att huset och dess inredning skulle föra tankarna till USA.

– Nästan i alla filmer så har de ett valv över köksfläkte­n så det ville jag verkligen ha. Sen är det listerna i taket, där var jag noga med att det skulle vara tre stycken. Sen var takhöjden viktig. Jag tycker att det blir lite för mycket svensk stuga med lägre tak, säger Julia och visar mig de olika detaljerna.

Huset som är 247 kvadratmet­er stort består i dag av fyra sovrum, två vardagsrum, en matsal, ett stort kök med köksö och två badrum. På baksidan sträcker sig en lång och bred altan med matgrupp och en hammock. På övervåning­en finns det en lika lång balkong som lyfts av breda vita trästolpar. Med utsikt över tomten som inte riktigt är färdig ser man den nybyggda poolen.

– Vi är inte riktigt klara med tomten än. Planen är att vi ska ha en gräsmatta ner till vägen och en stenmur där du ser att det är lite upphöjt. Längs med altanen ska det vara en rabatt med vita hortensior, säger Julia när vi står på balkongen.

Det är minst sagt en upplevelse att vandra omkring i det stora huset där var sak har sin plats. Inredninge­n går, likt Julias klänning, i blått och vitt och allt känns påkostat. Julia slår dock hål på mina fördomar, bara för att det är fint är det inte dyrt.

– Köket är från Ikea och även bokhyllorn­a i vardagsrum­met. I köket har vi byggt in skåpen och samma sak i vardagsrum­met. Hyllorna kostade 500 kronor styck, berättar Julia och fortsätter:

– Jag hittar mycket fina, lite äldre saker, på second hand faktiskt. Ibland åker jag till Hjulet i Vårgårda, sen finns det en ny antikaffär inne i Alingsås som har mycket fint.

De vackra detaljerna avslöjar vem Julia egentligen är. 24 år gammal, kreativ och målinrikta­d. Hon är öppen med sitt driv och sina drömmar, att hon vill att det ska vara ”maxat”.

– Förra julen, då kan jag säga att det var julpynt överallt, jag försökte verkligen få det att se ut som Ensam hemma-huset. Vår gran är 2,60 meter hög och väldigt tjock, sen hade vi gröna kransar utanför huset på alla fönster och det hängde gröna girlanger i trappan, berättar Julia.

– Jag älskar att fira allt man kan, som de gör i USA. Det är lite mer laid-back, säger Julia som erkänner att de även har firat den amerikansk­a högtiden thanksgivi­ng.

När jag och Julia har avverkat samtalsämn­en som hur stort huset

är, att hon älskar att fira högtider och att hon nu har firat 8 år tillsamman­s med Johannes vill jag fråga. Frågan som kan vara känslig men som ändå känns naturlig.

Då kanske det springer runt lite småttingar här någon dag?

– Det hoppas vi. Jag kan faktiskt säga att vi ska börja med IVF nu i höst. Vi är som sagt unga men vi har försökt få barn i två år och det har inte gått så bra, berättar Julia.

Huruvida frågan är känslig eller ej är inte längre relevant. Julia fortsätter att svara på frågorna lika ärligt och öppet som innan.

– Vi vill vara öppna för vi vet att det är jobbigt att gå igenom och att det hjälper om man vet att man inte är ensam. Det är många som säger att vi är unga och det vet vi. Men vi har haft åtta år tillsamman­s så för oss känns det inte så tidigt. Vi har byggt detta huset för att dela det med en familj, inte bara oss två. Vi längtar, säger Julia.

 ?? Bild: Matilda Falk ??
Bild: Matilda Falk
 ??  ?? Trädgården är inte helt klar men för varma sommardaga­r har Julia och Johannes byggt en pool.
Trädgården är inte helt klar men för varma sommardaga­r har Julia och Johannes byggt en pool.
 ?? Bild: Julia Rosenö ?? Johannes och Julia Rosenö gifte sig tidigt. Nu är de husägare till en amerikansk villa i Östadkulle.
Bild: Julia Rosenö Johannes och Julia Rosenö gifte sig tidigt. Nu är de husägare till en amerikansk villa i Östadkulle.
 ?? Bilder: Matilda Falk ??
Bilder: Matilda Falk
 ??  ?? Köksön är också en amerikansk detalj. Julia tror dock att det har blivit allt vanligare med kököar i svenska hus.
Köksön är också en amerikansk detalj. Julia tror dock att det har blivit allt vanligare med kököar i svenska hus.
 ??  ?? I parets sovrum finns en klädkammar­e och ett sminkbord.
I parets sovrum finns en klädkammar­e och ett sminkbord.
 ??  ?? Julia berättar att taket går ända upp till taknocken. Det är en höjd på omkring åtta meter.
Julia berättar att taket går ända upp till taknocken. Det är en höjd på omkring åtta meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden