Alingsås Tidning

Aktuell med tre nya böcker

Ensamhet men också hopp och vänskap står i fokus när visartiste­n Gunnar Källström debuterar som ungdomsför­fattare. Förutom en ungdomsbok är han också aktuell med en ny dikt- och novellsaml­ing.

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Alingsås: Gunnar Källström fick tid åt att skriva under pandemin och i år har tre böcker hunnit släppas. Bland annat debuterar han som ungdomsför­fattare.

Under åren har det hunnit bli nio album och otaligt många spelningar för visartiste­n Gunnar Källström. Som musiker och låtskrivar­e ligger det skrivna ordet nära hjärtat och 2017 debuterade Gunnar med sin roman Säg att du älskar mig, tre gånger.

Och i år har författara­mbitionern­a har resulterat i tre nya boksläpp.

– Det är nog mycket på grund av pandemin. Alla mina speljobb försvann, vilket gjorde att jag fick mycket tid åt att skriva, berättar han.

På bordet ligger en novellsaml­ing, en diktsamlin­g och så första delen på en ungdomsbok­sserie. Ett tema som ofta återkommer i Gunnar Källströms texter är ensamhet och psykisk ohälsa, något han också själv fått uppleva på nära håll under sin uppväxt.

– Jag tror många barn flyr in i fantasins värld, det vet jag att jag gjorde och det gör karaktärer­na i mina böcker också. Det finns något väldigt trösterikt i en fantasivär­ld och också en styrka.

Berättande­t har han alltid haft med sig. Stora delar av uppväxten spenderade­s hemma hos mormor i Tranås, och där pågick samtalen hela tiden.

– Det var ofta folk som kom på besök och som liten lyssnade jag mycket på de gamlas berättelse­r. De var fantastisk­a berättare, och jag tror jag burit med mig det här genom hela livet, säger han.

I år debuterar Gunnar som ungdomsbok­sförfattar­e. Boken, som fått titeln Flykten från John Wilkins, utspelar sig i New York och handlar om hur två unga tjejer träffas på en psykiatris­k klinik. Tillsamman­s bestämmer de sig för att fly till Sverige.

– Det blir en otrolig naturkraft när de här flickorna möts, berättar Gunnar Källström.

Tanken är att läsaren ska få följa flickornas resa i flera böcker, och uppföljnin­gen håller Gunnar Källström redan på att skriva.

– Vi får se om det blir två eller tre böcker totalt. Just nu har jag lite skrivkramp, erkänner Gunnar.

Och kanske är det inte så konstigt efter drygt ett års intensivt skrivande.

Men för att få något gjort gäller det att ligga i. Gunnar själv skriver något varje dag, berättar han.

– Det behöver inte vara något stort utan det kan bara vara någon rad, en liten dikt, eller visa. Men det har ju visat sig att det blir ganska mycket gjort, säger han och skrattar.

Men mycket hamnar också i papperskor­gen.

– Jag har fått acceptera att det är ett jäkla slit. Man får slänga det mesta, men till slut blir nåt bra!

 ?? Bild: Filippa Eckert ??
Bild: Filippa Eckert
 ?? Bild: Filippa Eckert ?? Gunnar Källström och hunden Beppe njuter av morgonkaff­e i solen. Under pandemin har pennan gått varm.
Bild: Filippa Eckert Gunnar Källström och hunden Beppe njuter av morgonkaff­e i solen. Under pandemin har pennan gått varm.
 ?? Bild: Filippa Eckert ?? Gunnar Källström är aktuell med tre nya böcker. En diktsamlin­g, en ungdomsbok och en novellsaml­ing.
Bild: Filippa Eckert Gunnar Källström är aktuell med tre nya böcker. En diktsamlin­g, en ungdomsbok och en novellsaml­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden