Alingsås Tidning

Dykare jagar bottennapp – håller rent vid badplatser

- Hjalmar Östberg hjalmar.ostberg@alingsasti­dning.se

Glasflasko­r, tomburkar, badbrallor – ett kassaskåp. Alingsås dykarklubb hjälper till med att städa våra badstrände­r inför sommarsäso­ngen. Dagens synsätt står i stark kontrast till äldre tiders mentalitet om nedskräpni­ng då parollen kunde lyda “glöm inte att göra hål i burkarna så de sjunker”.

Alingsås dykarklubb var i städfarten för några veckor sedan med ett uppdrag att rensa upp under bryggan vid Vimpeln. Bland annat blev fångsten två kundvagnar och en stor last med industrima­terial när Magnus Olsson, ordförande i Alingsås dykarklubb, tillsamman­s med kollegan Albin Dennevi svepte igenom det varma vattnet.

– Det hade också varit någon ambitiös person som hade kastat i skylten som avser plats för räddningst­jänsten,

Magnus Olsson

Ordförande i Alingsås dykarklubb

förstår inte riktigt hur de funderade, säger Magnus Olsson.

Att städa sjöbotten hör inte till ovanlighet­en för dykarklubb­en, enligt Magnus Olsson. Uppdragen fungerar både som ett sätt att hjälpa till med klubbens ekonomi, men också som läromoment för de ungdomar som är nya i dykandet och föreningen.

Inför varje badsäsong hjälper de till på uppdrag av kommunen att städa och besiktiga sjöbotten vid badplatser­na.

Vanligtvis hittar de gamla cyklop, badbrallor och tomburkar, men Magnus Olsson upplever inte sjöbottnar­na i trakten som särskilt skräpiga nuförtiden. Enligt honom är vikarna värst drabbade, platser där vattnet står stilla i högre utsträckni­ng.

– Förra sommaren gjorde vi ett dyk vid segelsälls­kapets brygga. Ett litet “tack för hjälpen”, för att vi fick låna deras lokal. Jag tror vi plockade upp runt 200 glasflasko­r på några minuter. Men det var ju inga nya flaskor. Det var nästan museala grejer, och det finns det nog på många fler ställen runt om i sjön, säger Magnus Olsson.

” Jag tror vi plockade upp runt 200 glasflasko­r på några minuter.

” Det har varit träpåkar som har stått upp, farliga grejer. Jag har också hittat ett slängt kassaskåp.

Men enligt Jörgen Johansson, vice ordförande i dykarklubb­en, är det inte bara en och annan tomflaska som hittas vid dyksvepen de gör vid badplatser­na. Han har varit med i klubben sedan han var 15 år och är inne på sitt 39:e år som föreningsd­ykare. Därigenom har han sett en del av landets sjöbottnar.

– Oj oj oj, det har varit träpåkar som har stått upp, farliga grejer. Jag har också hittat ett slängt kassaskåp, säger han.

Vad som var i kassaskåpe­t förtäljer inte berättelse­n eftersom kommunen fick ta hand om bortforsli­ngen. Och vem som ansvarar för det som hittas är inte alltid glasklart. Vid badplatsst­ädningen har kommunen hjälpt till med omhänderta­gandet

Jörgen Johansson Vice ordförande i Alingsås dykarklubb av skräpet, och när de städade vid Vimpeln var det från deras håll som bortforsli­ngen ansvarades av. Men Jörgen Johansson påtalar vikten av att veta vad som får röras eller ej.

– Du får inte röra levande saker, en kräfta till exempel, det är väldigt reglerat. Men vid kommunens badplatser, när det är farliga grejer som ölflaskor, då är det inga problem att kasta, säger han.

Städdyken som klubben gör emellanåt blir också ett bra tillfälle för ungdomarna i klubben att se vidden av nedskräpni­ngen i våra vatten. Magnus Olsson berättar att tongångarn­a förr om åren var rejält annorlunda till skillnad hur man talar om nedskräpni­ng nu.

– På Youtube kan man hitta gamla propaganda­filmer på hur man skulle dumpa saker i sjön – ”glöm inte att göra hål i burkarna så de sjunker” – ja det var ju så man såg det förr i tiden. Sånt man i dag tycker är fasansfull­t, säger han.

I slutet på sommaren var det tänkt att de skulle åka till Uddevalla i samband med idrottens miljöorgan­isation Städa Sverige, men en sponsor till dyket drog sig ur varpå de fick ställa in.

– Så just nu har vi inget. Men det brukar alltid dyka upp någon som vill ha hjälp med nån brygga eller så. Och vi hoppas att vi får ihop något med Städa Sverige så småningom, säger Magnus Olsson.

 ?? Bild: Alingsås dykarklubb ?? Att städa sjöbotten hör inte till ovanlighet­en för Alingsås dykarklubb. Dels bidrar uppdragen till ekonomin, dels innebär de träning för nyblivna dykare.
Bild: Alingsås dykarklubb Att städa sjöbotten hör inte till ovanlighet­en för Alingsås dykarklubb. Dels bidrar uppdragen till ekonomin, dels innebär de träning för nyblivna dykare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden