Alingsås Tidning

Lennart Nilsson: ”Man får skramla rätt mycket”

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Lennart Nilsson från Ingared vill inte att Alingsås blir en svensk metropol, men att staden gärna växer lite till. Det går att må bra i Alingsås trots att han upplever att det läggs för lite fokus på landsbygde­n från politiskt håll.

Hur länge har du bott i Alingsås?

– Sedan -82. Jag flyttade hit i årsskiftet -81 men blev Alingsåsbo 1982.

Trivs du här?

– Ja, det gör jag.

Vad är det bästa med Alingsås?

– Storleken och utbudet av kommunikat­ioner och tjänster. I Ingared har jag dessutom närheten till naturen, det är ganska väsentligt i att man trivs.

Vad är det sämsta med Alingsås?

– Jag kanske upplever ibland att kommunen har ett väldigt stort fokus på tätorten och glömmer ju i väldigt stor utsträckni­ng vad som händer utanför tätorten. Man får skramla rätt mycket för att det ska noteras, det verkar som att en del tjänstemän i kommunen inte ens vet om att man finns med inom kommungrän­sen. Det är en upplevd känsla som inte är helt grundad på fakta, men en känsla som kommer från hur man blir bemött i telefon av tjänstemän och andra. Man får beskriva lite om var man bor och hur det ser ut här. Var folk mer insatta i hur kommunen såg ut vore det bättre.

Hur ser en bra dag ut i Alingsås?

– En bra dag är en normal dag. Vädermässi­gt är den bra. Vi har två hundar i familjen som vi går ut och promenerar med varje förmiddag, en sträcka på tre-fyra kilometer. Sen går man hemma, dricker kaffe på lunchen och så jobbar man i trädgården. Man har andra sysslor på eftermidda­garna och på kvällen/ natten tar man en avslutande promenad med hundarna och tittar på TV. Sen kan man ju även ta del av det utbud som finns i Alingsås med, eller att man deltar i de aktivitete­r som finns lokalt. Jag är bland annat med kyrkokören och vissa föreningar, vilket är givande.

Ser du dig själv bo i Alingsås om tio år?

– Ja, om jag lever så gör jag det.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Förhoppnin­gsvis bor jag kvar i samma hus där jag bott i 30 år. Man kommer vara glad om man kan fortsätta hålla på med det man gör idag.

Om du fick bygga en egen stad, hur skulle den se ut?

– Först skulle den inte vara en storstad. Kanske något större än Alingsås är idag med ett utbyggt centrum, någonstans mellan Alingsås och Borås i storlek. Det ska vara ett lite större utbud på kultursida­n. Nu finns det ju Estrad men det är en idrottshal­l, så det skulle vara trevligt med en teaterloka­l som inte bara är Palladium. Större möjlighet att ta emot artister som inte kan fylla ett Estrad, men som är för stora för att vara på Harrys eller andra restaurang­er. De ska kunna fylla en lokal på 300–400 personer, det skulle vara trevligt.

Vilken är din viktigaste lärdom i livet?

– Att inte ha för bråttom. Att vara lite eftertänks­am och se långsiktig­t, både när det gäller det privata och engagemang i samhällsut­vecklingen.

Hur ser du på framtiden, vilka är dina förhoppnin­gar?

– Förhoppnin­gen är att vi tar tag i klimatfråg­an ännu mer, den är verkligen på tapeten nu. Den blir mer och mer aktuell, så jag hoppas vi kan komma igång med ett mer kraftfullt och målinrikta­t agerande när det gäller att dämpa koldioxidu­tsläppen. Framtida generation­er behöver kunskaper inom det här området för att vi ska kunna se resultat och det ska byggas in i samhällsut­vecklingen redan från barnsben.

 ?? Bild: Privat ?? Lennart Nilsson har lärt sig att se långsiktig­t.
Bild: Privat Lennart Nilsson har lärt sig att se långsiktig­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden