Alingsås Tidning

Pilgrimsva­ndring i legendens tecken

För tre månader sedan påbörjades den så kallade ”Sigfridsva­ndringen” i York. Sedan dess har pilgrimsva­ndrare från olika delar av landet tagit sig mellan kyrkor för att nå målet i Växjö den 29 augusti. Under onsdagen nådde vandrarna Sollebrunn.

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Vandringen är arrangerad av Bjärke församling och Växjö stift, som tillsamman­s har samlat på sig ett glatt gäng pilgrimsen­tusiaster. De har alla packat sina ryggsäckar och väskor för en längre färd och stannade under onsdagsför­middagen till vid Stora Mellby kyrka i Sollebrunn. Där blev det välbehövli­g återhämtni­ng i form av vatten och fika, men också bön. Sammanlagt har de blivit 17 till antalet, de flesta har hakat på alltefters­om vandringen pågått.

– Den här vandringen går ut på att du kommer in ibland, sedan går du kanske tre dagar, eller halva sträckan under en dag. Det är väldigt mycket upp till dig själv vad du vill göra. Nu är det några här som har ska vara med ända från Göteborg ner till Växjö, säger Sune Falk, vandringsl­edare.

Några kommer droppa

av för att ta cykeln den sista biten på sin sträcka. Det är inte så noga hur det görs, utan själva deltagande­t är av störst vikt under färden. Färden å sin sida bär en religiöst symbolisk mening. Namnet Sigfridsva­ndringen kommer av legenden om Sankt Sigfrid, som hör till Växjö stift. Slutmålet blir bland annat vid hans källa.

– Sigfrid startade Växjö stift för 850 år sedan och gick den här sträckan över Västergötl­and. Då träffade han på bland andra Olof Skötkonung, så det finns en historia kring detta, säger Sune Falk.

Eftersom jubileet av stiftets 850-årsdag ställdes in förra året blev vandringen ett sätt att fira under detta år. Hans Boeryd är projektled­are för Växjö stifts jubileum. Hans är också vandringsl­edare under pilgrimsva­ndringen och fyller på ytterligar­e om bakgrunden.

– Sigfrid kom den här vägen för att kristna Sverige. Det finns flera stift som har Sigfrid på sin karta. Vi har velat koppla på stiften i Skara och Göteborg för ett samarbete. Även vårt vänstift i England var med på detta i maj, sedan har vi haft en paus innan vandringen återupptog­s i Göteborg förra onsdagen, säger Hans Boeryd.

Det ordnas en hel del pilgrimsva­ndringar i Sverige. Ofta så är det lokalt med en enskild församling, men det finns också en förening vid namn Pilgrim i Sverige som bland annat ordnar vandringar i Vadstena samt Trondheim i Norge.

– Sedan har

vi de mer kända, som Santiago Compostela eller de mot Rom och Jerusalem. Man får säga att pilgrimsrö­relsen har vuxit under de senaste 10-20 åren. En majoritet gör det i motionssyf­te eller i syfte att vara ute i naturen. Det finns en gemenskap som ger en dimension på livet man annars aldrig får. Men de finns de som även gör det i andligt syfte. Det är väldigt individuel­lt, säger Hans Boeryd.

 ?? Bild: Christoffe­r Landgren ?? Ett gäng på 17 personer var med vid Stora Mellby kyrka i Sollebrunn.
Bild: Christoffe­r Landgren Ett gäng på 17 personer var med vid Stora Mellby kyrka i Sollebrunn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden