Alingsås Tidning

Buskörning nattetid bekymmer på Tånga Hed – kan drabba Diggiloo

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Återigen har heden vid Tånga Hed fått agera lekplats när ungdomar med A-traktorer sladdat nattetid. Det är i alla fall vad personal och gäster på Tånga Hed camping berättar. – Som tur är blev det inte så stora skador denna gången men detta är inget ovanligt. Det händer titt som tätt och har gjort i flera år, berättar Alice Ekelund, receptioni­st på Tånga Hed.

Söndagen den 8 augusti väntas det komma omkring 3 000 personer till Vårgårda och sommarturn­én Diggiloo.

När personal på Tånga Hed fick samtal från gäster om buskörning på heden söndagen den 1 augusti väcktes oron.

– Vi har sagt till gästerna att alltid ringa oss om det är folk som kör på heden och det gjorde de trots att klockan var tre på natten. Man blir alltid orolig och nervös hur det kommer att se ut när man kommer dit, berättar Alice Ekelund.

Att det buskörs på heden är inget nytt. Alice berättar att det har förekommit i flera år.

– Det är ett ständigt arbete att hålla heden någorlunda i skick. Campinggäs­ter har klagat på att de inte kan sova på grund av allt ljud och att de inte kan ha öppet takluckor på grund av alla avgaser, säger hon.

Tånga Hed har tät kontakt med polisen om buskörning­en och tidigare har Alice själv åkt till platsen och pratat med ungdomarna.

– Jag har sagt att de får en varning men om jag ser dem där igen så polisanmäl­er vi. Hinner vi dit i tid tar vi registreri­ngsnummer. Vi måste få ett stopp på detta nu!

Under söndagen den 1 augusti skrev personalen på Tånga Hed ett Facebookin­lägg om nattens aktivitete­r.

I inlägget finns en oro om helgens evenemang:

”Till er med EPA traktorer som under helgen [...] håller på att sladda sönder heden på Tånga. Är ni medvetna om att Diggiloo har sin spelning där nästa söndag? Är heden förstörd så finns det risk att det inte blir av så en ordentlig skärpning nu! Ni har säkert någon i familjen som vill njuta av det största evenemange­t på nästan två år!”

I skrivande stund håller Diggiloo på att montera upp inhägnaden kring scenen och förbereder parkeringe­n. Gräset är nyklippt och få spår syns av helgens buskörning. Men enligt Alice Ekelund finns det alltid en risk för skador på heden men även på förare och besökare:

– Det händer också att de kör inne på vårt område vilket inte bara är störande för våra gäster utan även en fara när de kör i såpass höga hastighete­r inne på ett område med så mycket människor.

Alice Ekelund berättar att det inte alltid är ungdomar som kör A-trak- torer som buskör på heden utan även vuxna människor. I helgen meddelades polisen om vad som pågick men hann inte till platsen i tid.

 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Buskörning har i flera år varit ett problem på Tånga Hed i Vårgårda. ”Campinggäs­ter har klagat på att de inte kan sova på grund av allt ljud”, säger receptioni­sten Alice Ekelund.
Bild: Philip Mauritzson Buskörning har i flera år varit ett problem på Tånga Hed i Vårgårda. ”Campinggäs­ter har klagat på att de inte kan sova på grund av allt ljud”, säger receptioni­sten Alice Ekelund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden