Alingsås Tidning

Starka kvinnor i Andra världskrig­ets skugga

- Kersti Westin

Är det bara jag som tycker att bokmarknad­en fullkomlig­t översköljs av berättelse­r om starka kvinnor i andra världskrig­ets skugga, oftast med epitetet ”bygger på sanna händelser”?

I Kristin Harmels ”De bortglömda namnens bok” möter vi Eva Traube, en ung student vid Sorbonne med polsk-judiska rötter.

Vid den stora utrensning­en i

Paris 1942 förs hennes far till

Auschwitz medan Eva och hennes mor lyckas fly till lilla

Aurignon nära den schweizisk­a gränsen tack vare Evas hastigt påkomna talang att förfalska deras identitets­handlingar. En talang som motståndsr­örelsen snabbt upptäcker och drar nytta av. Plötsligt är Eva tillsamman­s med den mystiske Rémy och ortens katolske präst rörelsens främsta vapen i kampen att smuggla judiska barn över gränsen till friheten.

” Båda dessa titlar har allt vad man kan önska sig i form av historisk förankring, civilkurag­e, spänning...

”Sömmerskan­s gåva” av Fiona Valpy har inte mindre än tre kvinnliga hjältinnor. I 40-talets Paris arbetar väninnorna Mireille, Claire och Vivienne som sömmerskor vid ett av de exklusiva modehusen när staden ockuperas av tyskarna och de involveras i motståndsr­örelsen. I nutid får den sentida släktingen Harriet en praktikpla­ts vid samma modehus och börjar nysta i sin mormors fruktansvä­rda upplevelse­r under kriget, vilket ger henne viktiga pusselbita­r till familjehis­torien och sitt eget livstrauma.

Båda dessa titlar har allt vad man kan önska sig i form av historisk förankring, civilkurag­e, spänning och allt som ryms i spannet mellan mänsklig ondska och mänsklig godhet. Möjligtvis är språket i båda på sina ställen lite väl melodramat­iskt, men jag tänker att det är förlåtet när så många starka känslor pockar på att beskrivas.

Och även om jag grubblat över det faktum att det verkar så mycket lättare för dagens författare att grotta ned sig i händelser 70-80 år tillbaka i tiden än att konfronter­a nutida folkmord och flyktingst­römmar, så upphör aldrig enstaka människors heroiska insatser att fascinera och få ögonen att tåras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden