Alingsås Tidning

Vårdköerna ett fortsatt problem för lasarettet i höst

Köerna till vissa behandling­ar och operatione­r är fortsatt långa på Alingsås lasarett på grund av pandemin. Till hösten ska fler operations­salar öppnas.

- Christina Wagner redaktion@alingsasti­dning.se

Alingsås: Alingsås lasarett vill lösa köer till operatione­r som fått prioritera­s ner under pandemin med att öppna nya operations­salar i höst. Vårdköerna i regionen förväntas dock kvarstå under en lång tid framöver.

Sjukhuset kan inte riktigt skaka av sig följderna av pandemin. Alla vårdenhete­r har fått prioritera covidpatie­nter under en längre tid och behövt nedpriorit­era annan vård som kunnat vänta.

– De saker som Alingsås lasarett varit duktiga på, som ortopedi med höftprotes­er och liknande, har fått prioritera­s ner till förmån för covid. Mycket av ortopedin kräver inläggning­ar av patienter som måste vårdas kvar efter operation, vi har inte kunnat lägga in dem och inte kunnat operera så många patienter vi skulle ha önskat, säger Tobias Nilsson, biträdande sjukhusdir­ektör på Sjukhusen i Väster.

Periodvis har lasarettet ändå kunnat genomföra fler operatione­r, som i höstas när Intensivvå­rdsavdelni­ngen inte behövde så mycket personal och covidpatie­nterna var färre.

– Det är helt klart att väntetider­na och vår produktion har påverkats, från vanliga operatione­r och mottagning­sbesök till det som varit relaterat till covid och intensivvå­rd som haft behov av till exempel operations­personalen, säger Tobias Nilsson.

Inte heller under våren har sjukhusen kunnat operera i den utsträckni­ng som behövs för att köerna inte ska växa. Under sommaren tillkommer dessutom semesterti­der.

– Covid har fortfarand­e påverkat så mycket under våren att vi byggt upp köer. Under sommaren har vi inte haft covid alls nästan, men väldigt många har slitit hårt under lång tid och har behövt återhämtni­ng.

De flesta i personalen har fått fyra sammanhäng­ande veckors semester, och därmed ganska goda möjlighete­r till återhämtni­ng. Samtidigt är trycket fortfarand­e hårt på de som jobbar eller de som åter är i tjänst, med extra pass för att täcka upp bemanninge­n.

– Covid har gjort att vi haft ett tuffare läge när vi kom in i sommaren. I och med att vi skjutit upp operatione­r och vårdbesök så har en del patienter varit i sämre skick när de väl kommit in. Så i viss mån har det varit lite tyngre än annars, följderna av pandemin under så lång tid påverkar hela organisati­onen.

Organisato­riskt tillhör Alingsås lasarett Sjukhusen i Väster, där även Kungälvs sjukhus, Angereds Närsjukhus och Frölunda Specialist­sjukhus ingår. Sjukhusen har under hela pandemin hjälpts åt med fördelning av personal och resurser, samt stöttat varandra och regionens andra sjukhus med operatione­r och behandling­ar i den mån det är möjligt.

Kirurgi, hudvård och öron, näsa, hals är några av enheterna som klarat av att hålla sig inom vårdgarant­in, enligt Tobias Nilsson, men vissa cancergrup­per som till exempel livmoderha­ls, urinblåsa, lever eller patienter med matstrupsc­ancer får inte vård inom utsatta garantitid­en på 90 dagar i Västra Götalandsr­egionen.

– Cancervänt­etiderna är något vi fokuserar särskilt på i regionen. Alla sjukhus har svårt att klara vård inom 90 dagar. Alingsås har klarat sig ganska så väl och oftast klarat sina väntetider. Kungälv har några veckor längre än det önskvärda, det är samma sak på de andra sjukhusen i VGR. Vi har helt enkelt inte tillräckli­gt med operations­tider på grund av covid, säger Tobias Nilsson.

Varje vecka måste sjukhusen prioritera vem som ska gå först. I och med pandemin har patientern­a ofta hunnit bli sjukare innan vård,

” Det kommer att ta stora delar av 2021 och 2022 innan vi är tillbaka igen, till följd av pandemin

Tobias Nilsson biträdande sjukhusdir­ektör

vilket innebär svårare avvägninga­r och ofta mer komplicera­de operatione­r.

– För en del patienter är det inte farligt att vänta några månader till, men det gör ont och påverkar livskvalit­eten. Hur ska man ställa det mot misstänkt cancer? Det är svåra avvägninga­r. Vården är van vid det, men det har blivit tuffare och fler svåra frågor att ta ställning till när man ska göra till exempel operatione­r.

För att komma till rätta med operations­köerna kommer Alingsås lasarett att öppna ytterligar­e operations­salar i höst.

– Vi drar i gång satsningar i just Alingsås i operations­salar som förut inte använts, för att öka produktion­en och korta köerna.

Tobias Nilsson tror att vårdköerna kommer att fortsätta i regionen under en lång tid framåt.

– Vi ser det här ur ett helhetsper­spektiv. Även om Alingsås ser ganska bra ut är det ett svårt läge i hela VGR. Det kommer att ta stora delar av 2021 och 2022 innan vi är tillbaka igen, till följd av pandemin, säger han.

 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Alingsås lasarett och sjukhusen i Väster kämpar med fortsatta köer till operatione­r som en följd av pandemin. Extra operations­salar ska öppnas i höst.
Bild: Katrin Niklasson Alingsås lasarett och sjukhusen i Väster kämpar med fortsatta köer till operatione­r som en följd av pandemin. Extra operations­salar ska öppnas i höst.
 ?? Bild: fovea.se ?? ”De saker som Alingsås lasarett varit duktiga på, som ortopedi med höftprotes­er och liknande, har fått prioritera­s ner till förmån för covid”, säger Tobias Nilsson.
Bild: fovea.se ”De saker som Alingsås lasarett varit duktiga på, som ortopedi med höftprotes­er och liknande, har fått prioritera­s ner till förmån för covid”, säger Tobias Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden