Alingsås Tidning

Inga smittade på äldreboend­e i sommar

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Alingsås: ”Vi har kunnat lätta lite på restriktio­nerna”, säger förvaltnin­gschef Anita Hedström.

Vaccinatio­nerna har inneburit en lättnadens suck på boenden i Alingsås kommun. Inga nya fall av covid-19 har upptäckts i sommar, och anhöriga har kunnat hälsa på mer eller mindre som vanligt. Däremot har det varit svårare att få tag på personal. – Det var lite pussel innan all planering blev klar, säger förvaltnin­gschef Anita Hedström.

Drygt 75 procent av befolkning­en i Sverige över 18 år har fått sin första dos vaccin och drygt hälften är fullvaccin­erade.

De första att vaccineras var de äldre på särskilt boende samt de med hemtjänst. I Västra Götaland var närmare 90 procent av alla på särskilt boende och 80 procent av de med hemtjänst fullvaccin­erade redan i slutet på maj.

I Alingsås kommun har man inte haft något fall av covid-19 på särskilda boenden hittills i sommar.

– Min upplevelse är att vi haft det väldigt lugnt inom verksamhet­en, och inte haft några brukare som varit smittade. Man har kunnat jobba på med det löpande arbetet och lättat lite på restriktio­nerna, säger förvaltnin­gschef Anita Hedström.

” Vi har kunnat vara mer flexibla när det gäller besök. Dörrarna är upplåsta så att anhöriga själva kan gå in, så länge man följer rekommenda­tionerna som finns.

Anita Hedström Förvaltnin­gschef

En av de kanske mest efterlängt­ade lättnadern­a som införts är att anhöriga nu kan komma och hälsa på utan att behöva bli uppmötta vid en låst dörr.

– Vi har kunnat vara mer flexibla när det gäller besök. Dörrarna är upplåsta så att anhöriga själva kan gå in, så länge man följer rekommenda­tionerna som finns och bär munskydd. De äldre har längtat,

så de mår så klart mycket bättre, säger Anita Hedström.

Även den ordinarie personalen har kunnat få ut sina semestrar, meddelar hon. Däremot har det varit en större utmaning att hitta vikarier den här sommaren.

– Det har varit svårt att få tag på personal. Förra sommaren var det ganska lätt. Då var det många som blivit permittera­de, vilket gynnade oss. Den här sommaren har fler återgått till sina ordinarie jobb, och då finns det inte samma rekryterin­gsunderlag. Så det var lite pussel innan all planering blev klar, men alla kunde ta semester i slutändan.

 ?? Bild: Pressbild ?? Anita Hedström är förvaltnin­gschef på Vård- och omsorg i Alingsås kommun.
Bild: Pressbild Anita Hedström är förvaltnin­gschef på Vård- och omsorg i Alingsås kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden