Alingsås Tidning

Räv tjuvade mobiltelef­on

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Det är inte alltid man stöter på en nyfiken räv hemma i smultronla­ndet. Men det var just det som hände hemma hos familjen Graff i Vårgårda. Mötet avslutades dock när räven sprang till skogs med dotterns mobiltelef­on.

Vårgårda: Familjen Graff i Vårgårda fick ett ovanligt besök i smultronla­ndet en sommardag i juli. Visiten slutade abrupt när besökaren flydde till skogs med dottern Idas mobiltelef­on. – Rävar är inte att lita på, vi blev av med alla våra smultron, säger mamma Angela Graff.

Den 11 juli, dagen då denna historia tar sin början, var smultronla­ndet hemma hos familjen Graff i Vårgårda i full grönska. Det äldre huset med senapsgul ytterdörr ligger bland åkrar och skogsdunga­r och i trädgården smyger två katter omkring. Familjen som består av döttrarna Astrid och Ida samt föräldrarn­a Angela och Kenneth är vana vid djur och har både hästar och katter på gården.

– Det började med att jag och Astrid, den yngre dottern skulle iväg och spela tennis. När vi öppnande ytterdörre­n såg vi en räv som stod och åt smultron i smultronla­ndet nedanför, berättar Angela.

Överraskad att räven fortsatte mumsa på smultronen trots att den nu var iakttagen ropade Angela till familjen. Till och med katterna tittade nyfiket på.

– Vi såg att den var ung och hade en fin päls. Den var helt orädd när vi började närma oss, säger Angela.

Mobiltelef­onerna åkte fram, det filmades och togs bilder. Efter en stund hade sällskapet bekantat sig med varandra.

– Ena katten vågade sig fram och då blev räven nyfiken, men då fick han en tass över nosen, säger Angela och skrattar.

Den äldsta dottern Ida vågade sig långsamt ner till smultronla­ndet för att plocka några smultron.

– Jag sträckte ut handen och tänkte se om räven ville äta ur handen på mig, berättar Ida.

På stenmuren låg dock hennes mobil och plånbokssk­al synligt för räven.

– När den var ungefär en decimeter från min hand så fick den tag i min mobiltelef­on i stället, säger Ida.

Räven flydde in i skogen och Ida jagade efter. Men mobilen och plånboken var borta tillsamman­s med den tjuvaktige räven.

Familjen började sedan leta. Med hjälp av funktionen ”Hitta min enhet” kunde de söka efter Idas telefon

som skulle ligga och pipa var räven nu hade gömt den.

– Till en början var det ganska fruktlöst. Det blev många varv runt huset och på åkrarna. Vi letade i säkert fem timmar, berättar pappa Kenneth och fortsätter:

– Vi var på väg att ge upp när jag bestämde mig för att söka även på andra sidan huset så vi kunde utesluta att den låg där. Men så hörde jag pipandet och hittade den.

Dagarna efter händelsen la familjen ut matrester till räven som med jämna mellanrum kom tillbaka till huset. Men en gång är alltid den sista.

– Vi såg att den var ung och frisk så vi gjorde det vi kunde för att den skulle klara sig. Men nu har vi inte sett den på ett tag, berättar Angela.

Vi var på väg att ge upp när jag bestämde mig för att söka även på andra sidan huset så vi kunde utesluta att den låg där. Men så hörde jag pipandet och hittade den.

Kenneth Graff om mobiltelef­onjaktens upplösning

 ??  ??
 ?? Bild: Ida Graff ?? Medan den orädda räven mumsade på smultronen i trädgården åkte mobiltelef­onerna fram och familjen Graff började filma och fotografer­a. Äldsta dottern Ida Graff sträckte fram handen för att se om den ville äta ur handen på henne. ”När den var ungefär en decimeter från min hand så fick den tag i min mobiltelef­on i stället”, berättar hon.
Bild: Ida Graff Medan den orädda räven mumsade på smultronen i trädgården åkte mobiltelef­onerna fram och familjen Graff började filma och fotografer­a. Äldsta dottern Ida Graff sträckte fram handen för att se om den ville äta ur handen på henne. ”När den var ungefär en decimeter från min hand så fick den tag i min mobiltelef­on i stället”, berättar hon.
 ??  ??
 ?? Bild: Ida Graff ?? Ida Graff hade lämnat sin mobiltelef­on på stenmuren. Då slog räven till.
Bild: Ida Graff Ida Graff hade lämnat sin mobiltelef­on på stenmuren. Då slog räven till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden