Alingsås Tidning

Hyresvärd döms att betala vite på 125 000 kronor

Alingsås: Dåligt skött golv och mögel har gjort lägenheten till ett råttbo. Hyresnämnd­en dömer nu hyresvärde­n på Höglunda att betala jättebelop­p.

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Bjärke: Hyresföret­aget Kichisaga Sverige AB, som tidigare fått stor kritik, döms i hyresnämnd­en att betala ett stort belopp i vite. Detta efter upprepade klagomål på en lägenhet i Gräfsnäs.

Sammanlagt 125 000 kronor ska hyresvärde­n lägga på åtgärder kopplade till lägenheten. Enligt beslutet ska hyresföret­aget Kichisaga på ett fackmannam­ässigt sätt åtgärda brister vad gäller bland annat golvet i köket, bristande förrådsutr­ymme, mögel i badrummet och uppvärmnin­g. Detta är bara en del av de åtgärder som hyresvärde­n åläggs.

Det var under hösten 2020 som hyresgäste­n Allan skulle flytta in i en trea på området Höglunda i Gräfsnäs. Då hade lägenheten tydliga brister, något som enligt företrädar­e på Kichisaga skulle rättas till. Sedan dess har Allan varit i kontakt med företaget varje vecka, i hopp om att få något ska hända. Mycket lite har däremot hänt och Allan är frustrerad över situatione­n.

– Det är fruktansvä­rt, verkligen. Jag har mejlat dem gång på gång, och hela tiden frågat om hur jag ska kunna laga mat sett till hur vitvarorna ser ut. De har antingen avfärdat det eller svarat otrevligt. Senast jag pratade med dem, för fyra månader sedan, gav de mig löftet att de skulle fixa till min lägenhet.

Hyran skulle betalas i förskott när Allan skrev på kontraktet. Efter det förväntade han sig att allting skulle rulla på utan större problem. Så har inte varit fallet, menar Allan.

– Det är ren ignorans, de är bara ute efter att tjäna pengar och inget annat. De struntar fullkomlig­t i folk som bor där. Ser man sedan på lekplatsen som är där, så är den livsfarlig med trasig rutschkana, säger han.

Den ansvarige hyresvärde­n för Kichisaga, Jonathan Bessou-Kpeglo, har tidigare hamnat i blåsväder till följd av att lägenheter­na i Höglunda håller mycket låg standard. I den tidigare artikeln kommentera­de han läget med att ”det vi tycker är vår skyldighet kommer vi att fixa”.

Hyresvärde­n kommer att överklaga beslutet då han anser att det inte gått rätt till i beslutspro­cessen.

– Jag upplever att det har fattats ett beslut utan att vi blivit delgivna någon kallelse till sammanträd­e och kommer motivera detta ytterligar­e i mitt överklagan­de. Vi har inte fått möjlighet att vara en del utav beslutet, säger Jonathan Bessou-Kpeglo.

Domen är lite för mild enligt hyresgäste­n Allan, som gärna hade sett att ett större vite förelagts. 125 000 kronor är enligt honom alldeles för lite, dels på grund av att löftet om lägenheten­s utformning aldrig uppfyllts.

– De har ju sett att det är obeboeligt och folk har lurats till att bo hos honom (hyresvärde­n, reds. anm.). Saken är att jag aldrig fick se lägenheten från början, utan då var det en byggarbets­plats. Jag skulle få nytt kök, nya vitvaror och de sa att allt kommer att bli fräscht, säger Allan.

Fotnot: Hyresgäste­n Allan heter egentligen något annat.

 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? I maj såg utemiljö i Höglunda ut såhär.
Bild: Totte Vesterlund I maj såg utemiljö i Höglunda ut såhär.
 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? Jonathan Bessou-Kpeglo är ansvarig för Höglunda i Gräfsnäs.
Bild: Totte Vesterlund Jonathan Bessou-Kpeglo är ansvarig för Höglunda i Gräfsnäs.
 ?? Bild: Privat/Jonathan Bessou-Kpeglo ?? Arbetet med gatan utanför ska vara klart inom drygt ett års tid, enligt hyresvärde­n. Såhär såg det ut i maj.
Bild: Privat/Jonathan Bessou-Kpeglo Arbetet med gatan utanför ska vara klart inom drygt ett års tid, enligt hyresvärde­n. Såhär såg det ut i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden