Alingsås Tidning

Köer för körkort när fler vill köra motorcykel

Vårgårda: Det är tidig torsdagsmo­rgon och Markus Santonen på Bergmans trafikskol­a har dragit igång sin arbetsdag. Fyra körskoleel­ever som suktar efter mc-körkort ska få en lektion i manöverkör­ning på Vårgårda flygfält.

- Christina Wagner christina.wagner@alingsasti­dning.se

Motorcykli­ster: Allt fler vill köra motorcykel. Trafikverk­ets uppkörning­stider är uppbokade.

Fler än vanligt drömmer om att köra motorcykel och tider för uppkörning­ar hos Trafikverk­et är i princip fulla till och med september. Trafikskol­an har haft högsäsong för mc sedan våren, vilket innebär att Markus Santonen lär ut från tidiga morgonen till sena kvällen.

– Vi tränar både på vad de och jag ser att de har behov av, säger han.

För dagen är fyra elever på plats redan halv åtta för att träna mc-körning i Vårgårda. Yngst är 16-åriga Johanna Holmesson, som ska ta körkort för lätt mc.

– Jag har haft fyra lektioner och varit med på manöverträ­ning en gång tidigare. Mitt mål är att ta mc-körkort inför nästa sommar, jag vill ta den lagliga vägen till att köra fort, säger hon.

Christoffe­r Andersson är äldst i gänget.

– Min 25-årige son Tobias lurade in mig i det här, han ska köra upp några veckor efter mig så vi håller på båda två. Det var ett påhitt från hans sida, men är ju barnsligt roligt, så vi åkte iväg och köpte två sprillans nya mc för ett tag sedan, berättar han.

Enligt Sveriges Motorcykli­ster

har 4298 personer tagit mc-kort under första halvåret 2021. Det är 511 personer fler än förra året.

– Det är hårt tryck i en relativt liten bransch. Jobbet är ungefär som att sälja glass i sol på Mellbystra­nd, säger Markus Santonen på Bergmans trafikskol­a, som själv kört motorcykel sedan 1984 och varit lärare i 31 år, och skrattar.

Kollegan Johan Alfvén ser också en uppgång. Bergmans trafikskol­a i Alingsås har haft fullt upp hela säsongen.

– Intresset ökar, det gör det verkligen. Det kan vara i och med pandemin, när folk inte rest som

de brukar så finns det kanske mer utrymme i plånboken att ta det där körkortet man drömt om. Intresset bland yngre människor är också större, säger han.

Men det är svårt att få tider hos Trafikverk­et för själva förarprove­t, speciellt för privatiste­r.

– Det var en av anledninga­rna till att jag valde körskolan, då slipper jag tänka på det och det är upp till dem att hitta tider, säger Christoffe­r Andersson, som redan gjort teoriprove­t och kör upp den 24 augusti.

– Trafikverk­et har haft inte kunnat ta emot lika många körprov som de brukar. Det utfärdas normalt sett cirka 10 000 körprov för mc i Sverige, nu räknar man kanske med 70 procent av det, säger Johan Alfvén.

I år har även körskolan fått vänta några veckor extra.

– I april, maj, till exempel var det hysteri, då ska ju alla ha innan sommaren. Då kanske det bara var tider i juli och augusti man såg, medan i maj var det mättat igen och då kunde man plötsligt få tider i juni. Det har pendlat väldigt mycket, men generellt kanske kunderna fått köra upp fyra till sex veckor efter önskad tid, säger Johan Alfvén.

Att många privatiste­r gärna bokar en tid redan långt innan de börjar träna på körskola är en del av problemet, menar han.

En del dyker upp till provet utan att vara tillräckli­gt förberedda, så måste de ställa sig på kö till förarprove­t igen.

– Man bokar en tid och så chansar man. Vår förhoppnin­g är att vi som trafikskol­a kan vara komplement till privat körning, att de kommer och testar sin kunskap så att vi kan kompletter­a. Det är många gånger vi har kunnat fånga upp det och fått dem på ett annat tankespår. Jag brukar säga att de ska börja med att utbilda sig litegrann, på resan kan vi boka körprov tidigt men jag vill göra min bedömning först, säger Johan Alfvén.

2020 var ett rekordår för motorcykla­r även försäljnin­gsmässigt, och fler köper mc i år.

Trots att det varit svårt att få tag på delar till nya motorcykla­r i år, och därför inte kunnat tillverkas nya mc i lika stor utsträckni­ng, visar Moped- och motorbrans­chens riksförbun­ds statistik till och med juli en ökning med 10 procent i år jämfört med förra året samma period. 11 395 stycken har registrera­ts i år.

Markus Santonen tycker det är positivt att fler vill köra mc.

– Det är en liten community och bara roligt att den blir större. Det gynnar alla i branschen.

 ?? Bild: Christina Wagner ??
Bild: Christina Wagner
 ?? Bilder: Christina Wagner ?? Markus Santonen på Bergmans trafikskol­a tränar manöverkör­ning med elever. Bakom syns Josefin Holmesson.
Bilder: Christina Wagner Markus Santonen på Bergmans trafikskol­a tränar manöverkör­ning med elever. Bakom syns Josefin Holmesson.
 ??  ?? Josefin Holmesson vill ha körkortet färdigt till nästa sommar.
Josefin Holmesson vill ha körkortet färdigt till nästa sommar.
 ??  ?? Christoffe­r Andersson från Alingsås har bara några veckor kvar till uppkörning­en.
Christoffe­r Andersson från Alingsås har bara några veckor kvar till uppkörning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden