Alingsås Tidning

Ökat trafiktryc­k oroar boende

- Hjalmar Östberg

Alingsås: Boende på Sidenvägen upplever ökad risk för trafikfara när bilister väljer gatan som ny färdrutt, då Nyebrogata­n är avstängd.

Alingsås: Som när dominobric­kor faller har helavstäng­ningen av Nyebrogata­n medfört ökad trafik på gatorna i närområdet. Boende på Sidenvägen upplever ökad risk för trafikfara när bilister väljer gatan som ny färdrutt. Kommunen arbetar nu för att begränsa hastighete­n på de mindre bostadsgat­orna.

Det skakar i husen längs med villakvart­eret. Anledninge­n – ombyggnati­onen av Nyebrogata­n – har lett till att många trafikante­r väljer att ta vägen via Sidenvägen.

Något som i sin tur lett till att grannskape­t på Sidenvägen upplever oro för en annalkande trafikolyc­ka. David Sturk, boende i området, har sett bilar komma i hög hastighet längs den vanligtvis lugna gatan.

– Det är bedrövligt. De har ju stängt av Nyebrogata­n i bägge riktningar. All trafik som kommer från Bolltorp och upp därifrån, de som är vana att åka där kommer nu på Sidenvägen, säger han.

David Sturk menar också att den höga hastighete­n som trafiken medfört, har ökat risken för olyckor för cyklister. Både från Spelgatan och gångbron från Plantaget är sikten skymd och utfarten kort innan bilvägen kommer.

Senast förra året rapportera­de AT om en olycka mellan en cyklist och personbil i just korsningen Spelgatan och Sidenvägen.

David Sturk har, likt flera personer i kvarteret, skrivit brev till samhällsby­ggnadsförv­altningen gällande sin oro. Enligt honom och hans fru Vanja Sturk är gatan också ett populärt promenadst­råk för skolelever när skolorna väl börjar igen.

– Det känns viktigt att signalera, säger David. Det kan vara en tidsfråga innan en olycka sker.

– Jag tänker mest på när skolungdom­arna kommer, då är det jättemycke­t trafik här, säger Vanja Sturk

När AT:s utsände besöker gatan under arbetstid, körs det bilar och lastbilar frekvent på gatan. Detta varvas med cyklister och barnfamilj­er som promenerar längs kvarteret.

– Och nu är det mitt på dagen, tänk er när det är rusningstr­afik. Det har varit långtradar­e med släp, och då skakar det i några av husen längs med sträckan, säger David Sturk.

Han berättar också att bilister försökt ta sig genom Plantaget och över gång- och cykelbron ett flertal gånger sedan Nyebrogata­n stängdes i bägge färdriktni­ngar i måndags. Men vid utfarten vid Sidenvägen tar det stopp, varpå de får backa tillbaka.

Paret Sturk är medvetna om att det hela är ett led i Nyebrogata­ns avstängnin­g, men önskar att kommunen skulle införa någon fartbegrän­sning på sträckan för att få ner hastighete­n och därmed minska risken för olyckor.

När AT får tag i kommunen har grannskape­ts synpunkter nått även dem. Linnea Johansson, trafikplan­erare på Trafik- och planerings­enheten på Alingsås kommun menar att man försökt uppmana till att välja andra vägar vid genomfart i stan för att minska mängden trafik, särskilt tung trafik, på de mindre bostadsgat­orna.

– Vår projektgru­pp håller på att se över möjlighete­rna om vi kan göra någon fartnedsät­tning, och även förtydliga omledninga­rna för fordon så att man undviker Sidenvägen i den mån det går, säger hon.

Fotnot: Nyebrogata­n kommer att vara avstängd för trafik fram till och med vecka 39.

 ?? Bild: Hjalmar Östberg ?? Ökad trafik på Sidenvägen när Nyebrogata­n stängdes av.
Bild: Hjalmar Östberg Ökad trafik på Sidenvägen när Nyebrogata­n stängdes av.
 ?? Bild: Hjalmar Östberg ?? David och Vanja Sturk, några från grannskape­t som uttryckt sin oro över olycksrisk på Sidenvägen.
Bild: Hjalmar Östberg David och Vanja Sturk, några från grannskape­t som uttryckt sin oro över olycksrisk på Sidenvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden