Alingsås Tidning

Ska kvinnor behöva vara sjukare än män?

- Jonas Ericsson Ordförande Vision Västra Götalandsr­egionen

Vi ser att stora skillnader i sjuktal mellan män och kvinnor uppstår i samband med familjebil­dningen. Statistike­n visar tydligt att det är när första barnet föds som kvinnor blir mer sjukskrivn­a än män, de får då nästan dubbelt så hög sjukfrånva­ro. Innan dess är kvinnor inte särskilt mycket mer sjukskrivn­a än män. Vi ser samma könsskilln­ad även i familjer där män tar ut en större del av föräldrafö­rsäkringen.

Könsidenti­teterna i samhället är starka, liksom förväntnin­garna på hur en kvinna ska agera. Många kvinnor har huvudansva­ret

” Det hjälper inte att dela på föräldrada­gar – vi måste dela på ansvaret. För handen på hjärtat, visst ropas det oftare mamma än pappa även hos era barn.

för barnen och hemmet, även i det vi ser som jämställda familjer.

En förklaring är att många personer identifier­ar sig med sin könsroll.

Att förväntnin­garna på hur man ska vara som mamma påverkar en, att ta ansvar för barnen, att hjälpa åldrande föräldrar.

Om majoritete­n kvinnor tar ett större ansvar för hem och familj blir det en norm som är svår att bryta med.

Samtidigt ökar belastning­en i jobbet – det krävs hela tiden mer prestation med mindre resurser och med sämre lön.

Traditione­llt kvinnodomi­nerade yrken inom vård och omsorg har dessutom ofta en sämre arbetsmilj­ö. • Fler kvinnor än män

arbetar skift. • Fler kvinnor än män har

så kallat spänt arbete, det vill säga arbete som innebär höga krav och låg kontroll över arbetsuppg­ifterna. • Fler kvinnor än män

upplever höga psykologis­ka krav i arbetet

I Västragöta­landsregio­nen är sjukfrånva­ron för 2020 på 5,0% för män medan kvinnors sjukfrånva­ro är på hela 8,4% en differens som tyvärr inte minskat genom åren utan kvinnor har nästan 170% högre sjukfrånva­ro än män, och skillnader­na är stora inte bara på våra sjukhus och vårdinrätt­ningar, det ser likadant ut på i princip alla arbetsplat­ser.

Arbetsmilj­ön är ojämställd; inom kvinnokoda­de sektorer är förutsättn­ingarna för arbetet och arbetsmilj­ön sämre.

Vad kan vi göra?

Det är dags att vi män tar ett större gemensamt ansvar för våra familjer.

Det hjälper inte att dela på föräldrada­gar – vi måste dela på ansvaret. För handen på hjärtat, visst ropas det oftare mamma än pappa även hos era barn.

Och oftast är det väl kvinnor som tar det största ansvaret för åldrande föräldrar.

Samtidigt måste våra arbetsgiva­re se över kvinnors förutsättn­ingar i arbetslive­t, för varför ska kvinnor ha både sämre lön och en sämre arbetsmilj­ö?

 ?? Bild: Pixabay ?? Vision undrar om sjukfrånva­ron till stor del kan förklaras med könsroller? Kan det handla om hur kvinnor och män förväntas förhålla sig till olika situatione­r, till påfrestnin­gar, omgivning och till sig själva?
Bild: Pixabay Vision undrar om sjukfrånva­ron till stor del kan förklaras med könsroller? Kan det handla om hur kvinnor och män förväntas förhålla sig till olika situatione­r, till påfrestnin­gar, omgivning och till sig själva?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden