Alingsås Tidning

Högt tryck och långa väntetider för mc-körkort

- Christina Wagner christina.wagner@alingsasti­dning.se

Suget är stort efter mc-körkort den här sommaren och kötiderna är långa till förarprove­n.

Uppkörning­stiderna för mc är preliminär­t fullteckna­de ända in i september. Trafikverk­et ser ett större tryck i år än tidigare.

– Jag upplever nog ett lite större tryck, det kan bero på att fler väljer att vara hemma efter pandemin och har tiden. Sen har vi också restriktio­ner med kunskapspr­oven på grund av pandemin och kör inte fulla salar för att kunna hålla avstånd. Det gör att det blir färre tillfällen för kunskapspr­ov, som måste vara godkänt för att få lov att ta själva körprovet, säger Lotta Berger, tillförord­nad chef på avdelning Väst där Alingsås ingår.

För att få mc-körkort klass A krävs godkänt kunskapspr­ov och förarprov, där säkerhetsk­ontroll, manöverpro­v och körning i och utanför tätort ingår i provet. Den som bokar förarprov första gången har rätt till förtur till två kunskaps- och två förarprov.

Trafikverk­et måste prioritera yrkesprov i första hand.

När det gäller mc prioritera­s även körskolorn­a. Högsäsonge­n för mc-förarprov är maj till september.

– Vi har inte kunnat köra med full kapacitet på grund av pandemin, vi ligger lite efter. Vi har fått ha mer reserver för att vara förberedda, ifall någon skulle smittas av covid och för att kunna flytta prov. Det gör att det fort blir en kö, vi jobbar även lördagar nu för att hjälpa kunderna med tider.

Många privatiste­r har fått söka sig till andra delar av landet för att få tid för förarprov.

– Ja, många som verkligen vill ha en tid och är på hugget är villiga att åka. De flesta vi tar är från vårt område, vi gör vad vi kan hela tiden och har aktiv planering för att öppna upp prov när det blivit avbokninga­r.

En del måste avboka sitt förarprov när de inte klarat kunskapspr­ovet. Det lönar sig att bevaka avbokninga­r själv, enligt Berger.

– Jag upplever att de flesta hittar tider och får inom rimlig tid, när de själva är aktiva på bokningssi­dan.

Under maj till juni i år har Trafikverk­et Väst kört 6,5 procent fler körprov klass A än samma period förra året. När säsongen går mot sitt slut senarelägg­s tider på dagen, men säkerheten styr och det går inte att planera längre fram på grund av frost, kyla eller annat dåligt väder som kan äventyra den.

– Nu är det fullbokat till sep

” Värsta trycket har varit nu och pågår augusti ut, sen är det en del efterslänt­rare.

Lotta Berger

Tf. chef på Trafikverk­et avdelning Väst tember, men det är en ögonblicks­bild och kan komma att ändras. Var och en får gå in och bevaka återbud, vi har inga fler tider än de man se. Värsta trycket har varit nu och pågår augusti ut, sen är det en del efterslänt­rare. Många börjar också senare på säsongen för att ta kort nästa år och ser hur långt de hinner, säger Lotta Berger.

 ?? Bild: Christina Wagner ?? Fler vill köra mc och 2021 är trycket större än på länge. Förarprove­n för mc är fullbokade september ut.
Bild: Christina Wagner Fler vill köra mc och 2021 är trycket större än på länge. Förarprove­n för mc är fullbokade september ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden