Alingsås Tidning

”Jag har brunnit för kaffe länge”

- Christina Wagner christina.wagner@alingsasti­dning.se

Nu är det officiellt – Ekstedts bageri och kafé öppnar kafferoste­ri och blir först i stan på att rosta sitt eget kaffe.

Att rosta kaffet själv blir en naturlig fortsättni­ng på bageriets och kaféets inriktning, efter att familjen Lindeman tog över för tio år sedan.

– Vi har smalnat av och koncentrer­at oss på att vara bageri och konditori. Det innebär att vi tagit bort luncher, vi vill inte spreta för mycket utan bakar allt från grunden och säljer egentligen bara det vi själva har producerat, berättar Mikael Lindeman, som driver Ekstedts tillsamman­s med Sara och barnen Hampus, Maja och Agaton.

Hittills har familjen alltid bjudit på färskmalt kaffe på kaféet, vars bönor har beställts genom små importörer med nära kontakt med kaffebönde­rna. Nu ska Ekstedts även rosta kaffet, inne på gården står en kafferost redo att ta hand om bönor från både Afrika och Sydamerika.

– Jag har brunnit för kaffe länge, vi har haft specialkaf­fe i åtta år från små rosterier i Sverige. Det enda som vi inte producerar själva är kaffe. Vi kan inte odla kaffet, men vi gör vad vi kan, vi kan inte odla vetet heller. Men naturligtv­is ska Alingsås som kaffestad ha sitt eget rosteri, säger han.

Tidigare samarbetsp­artnern i Mölnlycke lade ner sitt rosteri för lite mer än ett år sedan. Mikael Lindeman erbjöds få köpa kafferoste­n, som stått och väntat på att få sätta igång sedan dess. Initialt ska Ekstedts rosta för eget bruk, men också till sina kunder.

– Sedan utesluter vi inte att sälja till andra kaféer om intresse finns, men vi kommer inte knacka dörr. Vi fokuserar på vår kundbas initialt.

Det är Agaton, Maja och Hampus Lindeman som kommer rosta kaffet.

– Vi har gått på tårna länge nu. Vi har ändå försökt att hålla hög kvalitet på kaffet, men att göra det själv är ännu roligare. Vi kan få det som vi vill ha det. Det är roligt att få lite andra arbetsuppg­ifter, ett nytt utveckling­sområde, säger Agaton Lindeman.

I början räknar familjen med att rosten ska vara igång en dag i veckan. Kunderna kan avnjuta en fika på gården, titta på arbetet och dofta på aromerna

Mikael Lindeman

” Naturligtv­is ska Alingsås som kaffestad ha sitt eget rosteri

från kafferoste­n intill. Ekstedts kunder förbrukar ungefär två ton kaffe om året, men rosten klarar 15 ton om det behövs. Både Mikael och Agaton gillar sydamerika­nskt kaffe, men kommer experiment­era med att blanda kaffe från olika delar av världen.

– Bönor från Afrika växer på lavajordar och ofta på högre höjd. De har en annan ton, lite fruktigare och lite syrligare som kanske är lite svårare att ta till sig. De sydamerika­nska rimmar bättre med våra andra produkter, det vi siktar på är 80 procent från Brasilien och 20 procent som kickar till lite, som bönorna från Rwanda som vi har inne nu, säger Mikael Lindeman.

 ?? Bild: Christina Wagner ?? Mikael Lindeman med familj startar eget kafferoste­ri på Ekstedts bageri och kafé. Här ligger redan färdigrost­ade bönor i maskinen.
Bild: Christina Wagner Mikael Lindeman med familj startar eget kafferoste­ri på Ekstedts bageri och kafé. Här ligger redan färdigrost­ade bönor i maskinen.
 ??  ?? Agaton Lindeman visar hur kaffebönor­na egentligen ser ut. Han ser fram emot att börja experiment­era med smaker.
Agaton Lindeman visar hur kaffebönor­na egentligen ser ut. Han ser fram emot att börja experiment­era med smaker.
 ??  ?? Kunderna kommer kunna titta på när kafferoste­riet är igång. Lindemans räknar med en dag i veckan till att börja med.
Kunderna kommer kunna titta på när kafferoste­riet är igång. Lindemans räknar med en dag i veckan till att börja med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden