Alingsås Tidning

Helga Brümmer: ”Ville komma undan storstan”

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Helga Brümmer har bott i Alingsås i tjugo år. Nyligen avslutade hon sin utbildning som mönsterdes­igner, något hon ser fram emot att jobba mer med i framtiden.

Hur länge har du bott i Alingsås?

– Sedan april 2001. Så det blir ju tjugo år iår.

Trivs du här?

– Ja! Annars hade jag flyttat. Det här är nog den platsen jag bott längst på i mitt liv.

Vad är det bästa med Alingsås?

– När jag flyttade hit ville jag komma undan storstan. Men idag tycker jag allting finns här, som i en stad. Samtidigt finns det fin natur nära och det är enkelt att hajka eller liknande. Det finns alltid något att göra, eller något fik att besöka. Jag tycker jag har en bra livskvalit­é här.

Vad är det sämsta med Alingsås?

– Jag upplever att man har så snäva sparbeting inom kommunen idag, vilket är trist. Man ska inte lägga ner sådant som gör att människor kan trivas, även för de som har tuffare villkor. Det har inte drabbat mig personlige­n ännu, men däremot människor jag jobbat med. Det tycker jag är sorgligt. Människor får inte kosta, men vad är det som får kosta då? Det kan jag undra.

Berätta om en bra dag i Alingsås?

– Då är jag kanske hemma i trädgården en varm sommardag och på kvällen går jag ner till Gerdsken och tar mig ett dopp. Kanske hinner jag förbi Storken en sväng för lite shopping, eller möter upp en vän på ett fik. Det är njutbart!

Ser du dig själv bo här om tio år?

– Framtidspl­anen är klar! Jag ska hyra in mig på Tuvegården den dagen jag blir för gammal. Då kan jag fortfarand­e ta mig ner till Gerdsken med rullatorn och plumsa i (skratt). Jag kan absolut se mig här till livets slut.

Vad gör du om tio år tror du?

– Mönster! Utställnin­gar, bilder och sådant jag tycker är kul också idag. Träffar vänner och är med de jag älskar. Det är enkelt, det är det man behöver för att må bra. Vara kreativ, och umgås!

Om du fick bygga en egen stad, hur skulle den vara?

– En stad med mindre bilar kanske? Kanske med fler föreningar där man kan låna av varandra, både cyklar och bilar. Sedan tänker jag att man satsar mer på småskalig energiutvi­nning, så att man slipper smälla upp sådana stora vindkraftv­erk som typ Rödeneplat­ån. Sedan är det viktigt att bevara och utveckla de parker som finns också.

Vad är det viktigaste du har lärt dig om livet hittills?

– Att ta dagen som den kommer! Och skippa prestige. Det tar tid från annat, som djupare, varmare och mera äkta relationer. Prestige blir så ytligt.

Vad hoppas du på i framtiden?

– Jag hoppas på att bli upptäckt och bli en mönsterdes­igner på riktigt! Att jag får bli sedd i mitt skapande. Sedan hoppas jag att mina nära och kära vår vara friska och att jag får åldras friskt. Det är nog allt.

 ?? Bild: Privat ?? Helga Brümmer firar 20-årsjubileu­m i Alingsås i år.
Bild: Privat Helga Brümmer firar 20-årsjubileu­m i Alingsås i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden