Alingsås Tidning

Ornungastä­mman bjuder på pandemianp­assat program

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Nu i helgen kommer det bli livat i Ornunga. För nionde året i rad arrangeras nämligen Ornungastä­mman, i år med flera corona-anpassade vandringsk­onserter på programmet. – Det kommer att vara vandringsk­onserter på både lördag och söndag, säger Jenny Gustafsson, projektled­are för Ornungastä­mman.

Ornungastä­mman är tradition sedan 2013 och för andra året i rad arrangeras ett corona-anpassat konsertpro­gram. I år erbjuder stämman som arrangeras av Svältornas Fornminnes­förening & Västergötl­ands Spelmansfö­rbund vandringsk­onserter mellan kyrkorna i bygden.

– På lördag kommer vandringen gå mellan Asklanda kyrka och sedan till Ornunga gamla och nya kyrka. På söndagen kommer vandringen börja vid Ornunga nya kyrka för att sedan fortsätta till Simonsgård­en och slutligen till hembygdsgå­rden där vi satt upp ett cirkustält med scen, berättar Jenny Gustafsson.

Den slutliga konserten kommer också fungera som en invigning för utställnin­gen Musikarvet från Ornunga som öppnas i hembygdsgå­rden.

– Utställnin­gen kommer vi hålla öppen hela helgen för att det inte ska bli för trångt. Så den går att besöka, ett sällskap i taget, säger Jenny Gustafsson som bygger utställnin­gen tillsamman­s med Peter Fredriksso­n från Ornnunga.

Med utgångspun­kt i folkmusike­n från Ornunga har Jenny grottat ner sig i arkiven.

– Utställnin­gen är ett stort projekt som har pågått under tre år. Den bygger på intervjuer från bygden och arkivmater­ial och handlar om spelmännen och sångerskor­na från trakten, berättar Jenny Gustafsson.

Vid hembygdsfö­reningen kommer det även under lördagen vara en ”musikalisk tipspromen­ad” för hela familjen.

– Det är ungdomar från Västra låtverksta­n som spelar och tipspromen­aden leder fram till familjeför­eställning­en Musik från södern i cirkustält­et på hembygdsgå­rden, berättar Jenny Gustavsson.

På 1930-talet grävdes det fram en trojaborg i Ornunga. I ett pressutski­ck skriver Ornungastä­mman att platsen, med dess spektakulä­ra akustik, kommer agera kuliss åt de 40-årsjubiler­ande bandet Groupa.

– Det är är en välkänd folkmusike­nsemble som har turnerat internatio­nellt och är tvåfaldigt grammisbel­önade, de släppte sitt tolfte album 2020, berättar Jenny.

Två av helgens konserter kommer att live-sändas från Ornungastä­mmans Facebook-sida och även på Alingsås Tidnings hemsida. En lösning som visade sig vara uppskattad förra året.

– Vi hade totalt runt 30 000 visningar på våra sändningar förra året. Det ger människor som bor långt bort möjlighet att ta del av musiken. Vi hoppas såklart att folk som bor i närområdet vill komma och uppleva konsertern­a på plats, säger Jenny Gustafsson.

Under tidigare år har besökstale­t legat mellan 500 och 1 000 personer. Många reser långt för att delta i spelmansst­ämmor men på grund av pandemin har arrangörer­na fått tänka om.

– Förra året hade vi en konsert på en bastuflott­e på Ornungajön och även en drive-in konsert, berättar Jenny.

Tack vare de kreativa lösningarn­a och valet att arrangera stämman trots pandemin vann Ornungastä­mman utmärkelse­n ”Årets folkhjälte”.

– Det var Folk- och världsmusi­kgalan som gav oss och fem andra arrangörer priset, berättar Jenny Gustavsson.

 ?? Bild: Mikael Svensson ?? Ornungastä­mman arrangeras i helgen för nionde året i rad.
Bild: Mikael Svensson Ornungastä­mman arrangeras i helgen för nionde året i rad.
 ?? Bild: Karin Björk ?? Jenny Gustavsson, projektled­are för Ornungastä­mman och utställnin­gen Musikarvet från Ornunga.
Bild: Karin Björk Jenny Gustavsson, projektled­are för Ornungastä­mman och utställnin­gen Musikarvet från Ornunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden