Alingsås Tidning

Fjärdeplat­s i Tiomila gav mersmak

- Tomas Karlsson redaktion@alingsasti­dning.se

OK Skogshjort­arnas ungdomar och juniorer överraskad­e direkt i säsongsinl­edningen med ett riktigt toppresult­at i U-Tiomila.

När restriktio­nerna nu har släppts något för idrottseve­nemang har orienterar­na kunnat dra i gång sin höstsäsong.

Den startade med en knall i skogarna utanför Tibro, där

Andreas Thern tränare

Ungdomens Tiomila avgjordes i helgen.

U-Tiomila, som har arrangerat­s ända sedan 1981, har haft en hög status i orienterin­gs-Sverige och frågan är om den inte har vuxit ännu mer nu. Det kom lag från hela landet och även utländska lag stod på startlinje­n.

Till comebacken efter uppehållet hade man gjort om reglerna och höjt åldersgrän­serna, till 20 år i tiomannast­afetten och till 14 i den lilla. Och dessutom hade tjejstafet­ten lagts ner. I stället var det nu obligatori­skt med mixade lag, där vissa sträckor var låsta vid antingen killar eller tjejer.

Skogshjort­arna ställde upp med två egna lag i tiomannast­afetten och hela fem lag i den lilla. Det innebar att klubben hade flest deltagare i hela tävlingen.

Men det var inte bara med sin storlek man utmärkte sig. I den stora stafetten kom Skogshjort­arnas unga förstalag att sätta färg på händelsern­a, genom att vara med i täten genom hela tävlingen. Man startade på natten och 15-åriga Stina Thern satte tonen genom att komma in som sjua.

Sedan fortsatte man att klamra sig fast bland de allra bästa. Julia Rosén tog rygg på några av landets bästa 18-åringar och växlade som tvåa efter tre sträckor och Klara Eberlén förde upp laget i topp på sin sträcka sju.

Ingen räknade med att det skulle hålla, eftersom man inte hade några snabba 20-åringar att slänga in på slutet.

Men Lukas Larsson kunde ändå ta laget i mål på en överraskan­de fin fjärde plats, efter de tio sträckorna, bakom Nyköping, Eksjö och Stockholms­klubben Ravinen.

– Vi hade ju inte stolpe in heller, berättar tränaren Andreas Thern, alla lyckades inte helt så det kunde till och med gått ännu bättre!

Man var aldrig utanför topp tio under hela tävlingen. Fjärdeplat­sen är dessut

Andreas Thern tränare om klubbens bästa resultat i U-Tiomila genom tiderna. Andralaget tog sig i mål på 53:e plats.

På kvällen innan hade de yngsta löparna sprungit sin stafett över fyra sträckor. Där slutade bästa Skogshjort-lag på en fin tolfteplat­s.

– Jag är så stolt över ungdomarna. Det här betyder jättemycke­t, både för dem och för oss tränare, säger Andreas, som hade fullt upp med att arrangera resorna till Jukola-stafetten

i norra Finland och SM i Boden.

” Vi hade ju inte stolpe in heller. Alla lyckades inte helt så det kunde till och med gått ännu bättre.

” Jag är så stolt över ungdomarna. Det här betyder jättemycke­t, både för dem och för oss tränare.

 ?? Bild: Andreas Thern ?? Skogshjort­arnas Lukas Larsson och Ebba Thern vid den sista växlingen.
Bild: Andreas Thern Skogshjort­arnas Lukas Larsson och Ebba Thern vid den sista växlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden