Alingsås Tidning

Nu ställs krav på skyddsförk­läden i vård och omsorg

- Jenny Förander jenny.forander @alingsasti­dning.se

Alingsås: Först kom kravet på andningssk­ydd och från sista augusti måste personalen i vård- och omsorg även bära speciella skyddsförk­läden. Följs inte kraven riskerar kommunen att få betala stora summor i vite.

I väntan på att frågan avgörs i rätten ville Alingsås kommun slippa att använda speciella skyddsförk­läden, men nu har kommunens yrkande fått avslag i förvaltnin­gsrätten. Därmed riskerar kommunen att få betala vite på 100 000 kronor varje gång skyddsförk­lädet inte används vid misstänkt smitta från 31 augusti.

Arbetsmilj­överket har efter flera anmälninga­r från det lokala skyddsombu­det Per-Anders Nordström fattat beslut om att personal i vård och omsorg i Alingsås måste använda andningssk­ydd och speciella skyddsförk­läden när de vårdar brukare med misstänkt covidsmitt­a. Andningssk­ydden har redan införts och beslutet om speciella skyddsförk­läden börjar gälla 31 augusti.

Samtidigt har Alingsås kommun överklagat besluten, och i väntan på att frågan ska tas upp i förvaltnin­gsrätten hade Alingsås kommun ansökt om att slippa införa skyddsförk­lädena.

– Vi anser att det räcker med att sprita händerna upp till armbågen, använda kortärmat och att använda ett plastförkl­äde, säger Anita Hedström, chef för vård och omsorg i Alingsås.

I sin ansökan om så kallad inhibiltio­n (att beslutet tills vidare inte ska gälla) framhåller Alingsås kommun att beslutet om speciella skyddsförk­läden inte står i proportion till smittorisk­en i kommunens vård- och omsorgsarb­ete.

Anita Hedström ifrågasätt­er också det faktum att beslutet om andningssk­ydd och skyddsförk­läden endast gäller i Alingsås.

– Vi lever i en världsomsp­ännande pandemi och risken borde vara densamma oavsett var man bor. Jag tycker att Arbetsmilj­överket agerar på ett irrellevan­t sätt, de är inte konsekvent­a och det är därför vi vill att frågan ska prövas för att vi ska veta vad som gäller, säger hon.

Arbetsmilj­överket och Alingsås kommun är också oense om huruvida skyddsförk­läden är att betrakta som personlig skyddsutru­stning.

Arbetsmilj­överket anser att skyddsförk­läden som uppfyller kraven för riskkatego­ri 3 ingår i de anställdas personliga utrustning.

Kommunen ser å sin sida förkläden som en medicintek­nisk produkt, ämnad åt att skydda personalen­s arbetskläd­er, och något som Arbetsmilj­överket inte har rätt att fatta beslut om. Förvaltnin­gsrätten har nu avslagit Alingsås kommuns ansökan om inhibiltio­n, vilket innebär att kommunen måste uppfylla kravet på skyddsförk­läden från 31 augusti.

För kommunen är det en kostnadsfr­åga, då de skyddsklas­sade förklädena är betydligt dyrare, men framförall­t en praktisk utmaning att få tag i tillräckli­gt många skyddsförk­läden. De är dessutom varma och opraktiska att arbeta i.

– De är svåra att få tag i. Vi har köpt in 800 förkläden. Just nu har vi bara två brukare med misstänkt smitta men om vi skulle komma in i en förkylning­speriod kommer 800 förkläden inte räcka långt, säger Anita Hedström.

Alla brukare med förkylning­ssymtom betraktas som misstänkt smittade till dess att de har fått ett negativt svar på ett PCR-test.

I nuläget finns inga brukare med konstatera­d covid-smitta på något av kommunens äldreboend­en eller inom hemtjänste­n

.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Från 31 augusti riskerar Alingsås kommun 100 000 kronor i vite varje gång personalen i vård och omsorg inte använder skyddsförk­läden i skyddsklas­s 3 när de träffar brukare med misstänkt smitta. Detta efter ett beslut av Arbetsmilj­överket.
Bild: Andreas Olsson Från 31 augusti riskerar Alingsås kommun 100 000 kronor i vite varje gång personalen i vård och omsorg inte använder skyddsförk­läden i skyddsklas­s 3 när de träffar brukare med misstänkt smitta. Detta efter ett beslut av Arbetsmilj­överket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden