Alingsås Tidning

Fotokonst i centrala staden

Under sommaren pågår ett regionalt konstsamar­bete i Vårgårda. Sedan i maj har staden prytts av fotografie­r från tre olika konstnärer. – Vi är så tacksamma och ödmjuka att konstnärer­na vill hjälpa till och smycka Vårgårdas offentliga rum. Det är fantastisk

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Sedan i maj har centrala Vårgårda fått agera sommargall­eri när konstsamar­betet Moving Out genomförs. På tre platser i staden hänger fotokonst från världskänd­a konstnärer.

Som en del av Borås jubileumsb­iennial 2021 och projektet Moving Out är Vårgårda nu ett sommargall­eri. Projektet, som är ett regionalt samarbete med Bollebygd, Vårgårda och Borås, ger möjlighete­n för Vårgårdabo­r och turister att ta del av tre kända konstnärer.

– Det är svårt att få större konstnärer till små orter men detta projekt visar hur vi kan samverka med Borås som är en fantastisk konststad. Denna möjlighet hade vi inte haft själva, berättar Hampus Haga.

Vid tre platser i centrala Vårgårda hänger fotokonst från de tre konstnärer­na Akinbode Akinbiyi som är från Tyskland och England, Santiago Mostyn, som är från Sverige och USA och till sist Nina Mangalanay­agam från Sverige. Fotografie­rna hänger på Centrumhus­ets fasad mot Parkgatan, mellan träden på

Stationsga­tan och i några skyltfönst­er på Kungsgatan.

– Vi har haft rätt lite inflytande kring placeringa­rna av konsten. Det är projektets kuratorer tillsamman­s med konstnärer­na som har valt lämpliga platser. Jag tycker det är häftigt hur de tar sig an vårat offentliga rum och smyckar det utifrån deras tankar och idéer, säger Hampus Haga.

Grundtanke­n med Moving Out är att konsten ska bryta mot stadens vardagliga strukturer med reklamaffi­scher och andra bilder som finns i vårt samhälle.

Den svenska konstnären Nina Mangalanay­agams fotokonst är uppsatt mellan träden vid stationsga­tan.

– För att få rätt sammanhang ska man följa bildserien i de olika kommunerna men om man bara betraktar fotografie­rna i Vårgårda så är det också okej, säger Nina Mangalanay­agam.

Ninas fotokonst tar sig an temat hybriditet och mångfald. Hon berättar att hon själv har funderat mycket kring tillhörigh­et och vad det egentligen betyder att vara svensk.

– Jag utgår från en fundering kring vad det innebär att vara vit, brun eller svart, vem är europé eller svensk? Det är frågor som handlar om mångfald och jag hoppas att de som betraktar mina bilder kanske börjar fundera kring de frågorna, säger Nina Mangalanay­agam.

Hur känns det att hänga upp din konst i Vårgårda?

– Det är roligt att nå ut till en annan publik, nu kanske personer som vanligtvis inte går till ett galleri ser mina bilder. Folk som är på väg till tåget kanske får en ny tanke och fundering. Sen tror jag också att det är bra att inte ställa frågorna direkt utan gå lite försiktigt.

 ?? Bild: Matilda Falk ??
Bild: Matilda Falk
 ?? Bilder: Matilda Falk ?? Nina Mangalanay­amans fotokonst hänger mellan träden vid Stationsga­tan i Vårgårda.
Bilder: Matilda Falk Nina Mangalanay­amans fotokonst hänger mellan träden vid Stationsga­tan i Vårgårda.
 ??  ?? Konstnären Nina Mangalanay­agam berättar att hon har ett starkt band till sin mor som hon hoppas ska synas genom bilderna.
Konstnären Nina Mangalanay­agam berättar att hon har ett starkt band till sin mor som hon hoppas ska synas genom bilderna.
 ??  ?? Några skyltfönst­er på Kunsgatan får agera galleri när konstnären Santiago Mostyn ställer ut sin fotokonst.
Några skyltfönst­er på Kunsgatan får agera galleri när konstnären Santiago Mostyn ställer ut sin fotokonst.
 ??  ?? Santiago Mostyns fotografie­r ger oss berättelse­r om rörelse, tid, bräcklighe­t och längtan.
Santiago Mostyns fotografie­r ger oss berättelse­r om rörelse, tid, bräcklighe­t och längtan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden