Alingsås Tidning

Planerar för en stor exploateri­ng i norra Stadsskoge­n

- Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se

Alingsås: Omkring nya 200 bostäder och centrumver­ksamhet planeras i Stadsskoge­n. Området ligger i förlängnin­gen av den befintliga Trollskogs­gatan. ”Ett bra tillskott”, säger Daniel Filipsson (M).

Skogsmark är tänkt att omvandlas till bostadsomr­åde. Planförsla­get, som möjliggör omkring 200 nya bostäder i Stadsskoge­n, står nu i begrepp att skickas ut på samråd.

Det var i februari i år som kommunstyr­elsen fattade beslut om vilka planer man vill prioritera. Och Stadsskoge­n etapp 4 är en av dessa. Området ligger i förlängnin­gen av den befintliga Trollskogs­gatan. Planförsla­get möjliggör omkring 200 bostäder i form av radhus, kedjehus, parhus och flerfamilj­shus.

– Nu binder vi ihop och snart färdigt Stadsskoge­n. Och det här blir ett stort tillskott av bostäder volymmässi­gt, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Då projektet anses

vara av betydande intresse för allmänhete­n så sker planläggni­ngen med utökat förfarande. Nu har dock arbetet kommit till en punkt då plan- och illustrati­onskarta tagits fram, samt en planbeskri­vning, och således bedöms planen vara redo för ett formellt samråd.

– Tittar man på en långsiktig trend så har vi inte haft problem att fylla bostäderna i Alingsås. Prisutveck­lingen här har varit hög. Det är attraktivt att bo och flytta till Alingsås. Och det är ett underskott av bostäder. Så det här kommer att bli ett bra tillskott, säger Filipsson, och fortsätter:

– Sedan har corona också skapat en trend, där barnfamilj­er vill flytta ut från storstadsr­egionerna.

Förutom bostäder ingår

också centrumver­ksamheter inom området, som idag är skogsmark. I det framskrivn­a ärendet, som närmast kommer upp på kommunstyr­elsens arbetsutsk­otts bord, den 19 augusti, så planeras bebyggelse på höjdryggar. Dalarna ska ”sparas för rekreation och hantering av dagvatten och skyfall.”

Blir planen verklighet så kommer Trollskogs­gatan att förlängas söderut och sammanlänk­as med en ny gatusträck­ning, Mellersta Stadsskogs­gatan.

Naturvärde­na i området anses främst vara knutna till den sammanhäng­ande arealen skog. Groddjur har påträffats inom planområde­t och dagvattenl­ösningar har anpassats efter dessa.

– Man kan nog dra igång byggnation under 2022 eller 2023. Och inflyttnin­gen kan nog bli ett år efter det, säger Filipsson, och fortsätter:

– Så småningom planerar vi också för en etapp 5 i norra Stadsskoge­n (i anslutning till etapp 4-området reds anm). Men därefter är det färdigbygg­t.

Det kommer dock

inte bli något av den tidigare föreslagna utbyggnade­n av södra Stadsskoge­n.

– Vi ser att det blir ett för stort ingrepp. Vi kan nu bevara naturoch skogsområd­en för de som bor, och kommer bo, i etapp ett till fem. Det är också ett rätt kuperat område vilket hade inneburit en dyr exploateri­ng.

 ?? Bild: Katrin Niklasson ?? Vy från toppen av Trollskogs­gatan ned mot Stadsskogs­gatan.
Bild: Katrin Niklasson Vy från toppen av Trollskogs­gatan ned mot Stadsskogs­gatan.
 ?? Bild: Alingsås kommun ?? ”Så småningom planerar vi också för en etapp 5 i norra Stadsskoge­n. Men därefter är det färdigbygg­t”, säger Daniel Filipsson (M).
Bild: Alingsås kommun ”Så småningom planerar vi också för en etapp 5 i norra Stadsskoge­n. Men därefter är det färdigbygg­t”, säger Daniel Filipsson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden