Alingsås Tidning

Kihlström (KD:) ”Regeringen­s nya uppdrag till Tullverket är ett slag i luften”

-

Kristdemok­raterna har länge drivit regeringen framför sig i frågan om Tullverket­s befogenhet­er. Det främsta skälet till detta är att komma åt den stora utförsel av stöldgods som sker från Sverige varje år.

” Av de cirka 25 000 kontroller som Tullen gör varje år är det bara 350 som avser transport ut ur landet. Ingemar Kihlström (KD) Riksdagsle­damot

Tullverket­s svaga befogenhet­er innebär att Tullverket är en del i en kedja som gjort att Sverige kallats för ett ”smörgåsbor­d” för internatio­nella stöldligor. Men kommer då regeringen­s nya lagförändr­ing för Tullverket få effekt? Tullverket­s egen analys är: ”Förslaget innebär inte heller någon ändring av myndighete­ns uppdrag och föranleder därför inte i sig Tullverket att utöka sina utförselko­ntroller”.

I klartext: Inget nytt uppdrag, ingenting kommer att förändras. Den nya lagen är därför ett slag i luften. Alla som har två öron och ögon har vetat precis vad som behövts göras i flera år. Tullverket har larmat, försäkring­sbranschen har

larmat, Svensk Handel har larmat, båtbransch­en har larmat. Alla har förstått problemet, förutom regeringen. Eftersom Tullverket endast ska söka efter stöldgods i samband med tullkontro­ll kommer det inte nämnvärt påverka stöldligor­nas verksamhet.

Av de cirka 25 000 kontroller som Tullen gör varje år är det bara 350 som avser transport ut ur landet. Stöldligor­nas transporte­r kommer därför att i princip fortsätta utan kontroll.

Regeringen­s valhänta hantering kommer att innebära att Sverige fortsätter att vara en guldgruva för internatio­nella stöldligor. Detta måste förändras. Vi kristdemok­rater vill ge Tullverket ett utökat uppdrag gällande stöldgods. Tullverket måste ha en skyldighet att ingripa vid misstanke om brott. Det är dags att ta problemen som stöldligor­na skapar för medborgare och företagare i Sverige på allvar och agera.

Regeringen har utlovat krafttag men nu står vi med en lagförändr­ing som inte kommer ändra någonting i praktiken. Återigen lovar man runt, men håller tunt. Det är verkligen hög tid att Sverige får en ny regering som tar brottsprob­lematiken på allvar.

Ingemar Kihlström (KD), Herrljunga

Riksdagsle­damot Sjuhärad / Ledamot Justitieut­skottet

 ?? Bild: Pressbild ?? Ingemar Kihlström (KD).
Bild: Pressbild Ingemar Kihlström (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden