Alingsås Tidning

Alingsås lönenivå får kritik: ”Borde ligga över snittet”

- Hjalmar Östberg hjalmar.ostberg@alingsasti­dning.se

Alingsås kommuns anställda har en medellön strax under rikssnitte­t enligt SCB:s statistik. Fackförbun­det Vision är kritiska och menar att kommunen borde ligga en bit över givet att den ligger i Göteborgsr­egionen. Enligt kommundire­ktören Maria Standar anpassas lönerna efter efterfråga­n och analyser görs mot specifika yrkesgrupp­er.

I Alingsås tjänar kommunanst­ällda 100 kronor mindre än genomsnitt­et i landet. Detta enligt statistik från SCB om kommunerna­s medellön i en sammanstäl­lning av förra årets löner, utförd av nyhetsbyrå­n Siren.

Medellönen bland hela landets kommunanst­ällda är 32 200 kronor i månaden. I Alingsås ligger den på 32 100 kronor.

Löneanalys­er utförs årligen tillsamman­s med de andra kommunerna i Göteborgsr­egionen enligt Maria Standar, kommundire­ktör i Alingsås kommun. I de analyserna tittar man specifikt på yrkesgrupp­erna bland de kommunalt anställda och anpassar lönerna utefter efterfråga­n. Men enligt Maria

Standar räknar man inte med att ha bäst löner i landet.

– Vi har ingen ambition att ligga i toppen, men absolut inte i botten. Märker vi att vi hamnar lite i underkant, att många andra har höga löner. Då bevakar vi den yrkeskateg­orin särskilt, säger Maria Standar.

– Skulle det sticka ordentligt eller tappa ordentligt snarare så kan vi välja att göra särskilda satsningar på en yrkeskateg­ori i ett viss års lönerevisi­on.

Maria Standar anser att kommunen har det något lättare än andra kommuner att behålla folk. Dock bejakar hon att det allt mer blivit vanligare att man kan tänka sig att resa lite extra om en arbetsplat­s i en annan kommun kan betala ut högre löner.

– Det är något jag tror att man tenderar att göra mer i dag än för tio år sedan. Och det tänker jag är sunt. Sen försöker vi inte att konkurrera bort varandra som kommunala arbetsgiva­re så klart, men ibland måste man ha någon, och då är det lön vi använder, säger Maria Standar.

Lönerna för 2021 har färdigstäl­lts och utfallet kommer att synas till hösten enligt Maria Standar. Hon berättar dock att prognosen ser mer blygsam ut i år jämfört med 2020, med en generell löneökning på två procent.

– Det är ju konjunktur­ellt där man gått in med de förväntnin­garna. Vi följer också industriri­ktmärkena nationellt, där det varit ett år som man nu har legat omkring två procent i år, och lite högre året innan, säger Maria Standar.

Helena-Maria Hedberg från fackförbun­det Vision menar att det inte bara går att se till statistike­n för att bedöma hur man ser på sin lön. Andra faktorer kan spela in, såsom förmåner. Hon bejakar dock att Alingsås geografisk­a läge borde påverka lönerna i positiv riktning.

– Tittar vi enbart på siffrorna så borde Alingsås, utifrån att vi ligger i en storstadsr­egion, ligga något över snittet, säger hon.

Enligt Helena-Maria Hedberg har fackförbun­dets medlemmar uttryckt en hel del synpunkter kring förra årets löner. Som ett led av synpunkter­na har en lokal granskning av deras medlemmars löner i förhålland­e till prestation­en påbörjats från Vision.

Lönen kvarstår som en viktig fråga, och Helena-Maria Hedberg bejakar att lönen är ett konkurrens­medel för att attrahera nya medarbetar­e. Dock ser hon en framtid där pandemins svallvågor överlag kommer att forma nya krav kring arbete.

– För Visions medlemmar kommer frågor om ett hållbart arbetsliv, flexibla möjlighete­r till var man utför sitt arbete, hälsofrämj­ande förmåner med mera att väga tyngre när man väljer arbetsgiva­re framöver, säger hon.

Helena-Maria Hedberg berättar också att man från Visions sida ser att många unga som kliver in i tjänsteman­naposter endast stannar ett kortare period. Något som i sin tur drar upp lönerna för de som nyanställs, men för de som varit på arbetsplat­sen ett längre tag blir lönepåslag­en stramare.

– Det är en svår fråga för arbetsgiva­rna att hantera, för de får inte in nyanställd­a på lägre löner heller. Då får man göra en översyn på hela. En hög personalom­sättning kostar kommunen och skattebeta­larna mycket pengar, säger Helena-Maria Hedberg.

I Vårgårda ligger medellönen på 31 700, 500 kronor under snittet. I Herrljunga är snittet 1 400 kronor under medellönen i sammanstäl­lningen – 30 800 kronor i månaden.

Stockholms­regionen ligger i topp med fem kommuner på topp 5 listan över medellöner inom Sveriges kommuner. Bäst medellön i Sverige återfinns i Sollentuna på 37 800 kronor per månad.

 ?? Bild: Jenny Förander ?? ”Märker vi att vi hamnar lite i underkant, att många andra har höga löner. Då bevakar vi den yrkeskateg­orin särskilt”, säger Maria Standar, kommundire­ktör.
Bild: Jenny Förander ”Märker vi att vi hamnar lite i underkant, att många andra har höga löner. Då bevakar vi den yrkeskateg­orin särskilt”, säger Maria Standar, kommundire­ktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden