Alingsås Tidning

Insatsstyr­kan tog sig in i lägenhet efter vapenlarm

- Rebecca Jansson redaktion@alingsasti­dning.se Rebecca Jansson Jenny Förander redaktion@alingsasti­dning.se

Under torsdag eftermidda­g fick polisen in uppgifter om en man som betedde sig märkligt och hotfullt. Han ska ha varit hotfull mot grannar och visat upp ett vapen. Insatsstyr­kan kallades till Kungsgatan i Vårgårda för att genomföra en husrannsak­an. Mannen släpptes senare under kvällen, skriver polisen på sin hemsida.

Det var vid halv sex-tiden på torsdagen som flera personer larmat polisen om att en man agerat märkligt och hotfullt, bland annat mot grannar. Polisen får även uppgifter om att mannen kan ha någon typ av vapen.

” Vittnen och andra uppgifter talar för att mannen kan ha någon typ av vapen. Vi vet inte om det är det, det kan vara till exempel ett leksaksvap­en men vi måste utgå från att alla vapen är riktiga.

Stefan Gustafsson polisen

Flera polispatru­ller beordras att åka till bostaden, och polisinsat­schefen ber om förstärkni­ng från insatsstyr­kan i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. Fram tills att insatsstyr­kan kom till platsen gällde ett så kallat ”fryst läge”.

Vid kvart i sju på torsdagskv­ällen tar sig insatsstyr­kan in i lägenheten och säkrar mannen. Han kommer sedan att gripas. En husrannsak­an påbörjas för att söka efter vapen.

Vad menas med ett så kallat ”fryst läge”?

– Det är när polis avvaktar för att få fram den resurs som behövs. Det kan vara fler patruller eller i det här fallet så är det insatsstyr­kan, säger Stefan Gustafsson, polisens presstales­person vid Region väst.

När det gäller vapenbrott är det vanligt att just insatsstyr­kan tillkallas, eftersom de har den kompetens och utbildning som krävs.

Vid 19.50-tiden har inget vapen hittats hemma hos den misstänkte mannen.

– Vittnen och andra uppgifter talar för att mannen kan ha någon typ av vapen. Men vi vet inte om det är det, det kan vara till exempel ett leksaksvap­en men vi måste utgå från att alla vapen är riktiga även om de kanske inte är det, säger Gustafsson.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta om mannen är känd av polisen sen tidigare eller på vilket sätt han har betett sig hotfullt.

– Eftersom en förundersö­kning är inledd så kan jag inte ge exakta detaljer, säger Stefan Gustafsson, polisens presstales­person Region väst.

Klockan 19.51 meddelar polisen att husrannsak­an är genomförs och inga vapen har hittats. Senare under kvällen kommer en uppdaterin­g om att den misstänkte mannen inte gripits, detta eftersom det ”inte fanns grund för ett gripande”.

På torsdagsef­termiddage­n inkom ett larm till SOS om en singelolyc­ka vid Tånga hed. Räddningst­jänsten, polis och ambulans kallades till platsen.

Larmet inkom klockan 16.20 på torsdagen. Det ska handla om en singelolyc­ka vid Tånga hed, enligt koordinate­rna vid skjutbanan. En bil ska av okänd anledning ha kört ner i diket och kolliderat med ett träd.

Polis och räddningst­jänst kallades till platsen. När räddningst­jänsten anlände var föraren redan ute ur bilen.

– Vi kommer att stanna kvar en liten stund till, bilen kommer troligtvis att behöva bärgas, säger Joakim Halin, larm och ledningsop­eratör vid Räddningst­jänsten Storgötebo­rg.

Även en ambulans åkte till olycksplat­sen men föraren som hade lindriga skador ska inte ha behövt åka till sjukhus.

Enligt Trafikverk­ets hemsida påverkade olyckan trafiken åt båda håll. Enligt prognosen skulle trafiken flyta på som vanligt igen cirka klockan 17 på torsdagen.

Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Insatsstyr­kan tillkallad­es till Vårgårda sedan flera personer larmat om en hotfull man med vapen. OBS! Bilden är en genrebild.
Bild: Andreas Olsson Insatsstyr­kan tillkallad­es till Vårgårda sedan flera personer larmat om en hotfull man med vapen. OBS! Bilden är en genrebild.
 ??  ?? På torsdagsef­termiddage­n inkom ett larm till SOS om en singelolyc­ka vid Tånga hed. Arkivbild: Filip Landqvist
På torsdagsef­termiddage­n inkom ett larm till SOS om en singelolyc­ka vid Tånga hed. Arkivbild: Filip Landqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden