Alingsås Tidning

Nu kan din fläckiga kaffekopp bli global konst – tack vare app

- Bild: Martin Adolfsson Karin Frid

Vardagens små grå stunder är det viktigaste i appen Minutiae. Ett konstproje­kt som pågår under flera år världen över. Du medverkar anonymt och delar bilder på vad som helst.

– Det blir en unik dokumentat­ion över ditt liv och vår samtid, säger grundaren och konstnären Martin Adolfsson.

Det började som ett svar på alla foton av speciella stunder som läggs ut i sociala medier. I stället ville konstnären Martin Adolfsson skapa en plats för det vardagliga, situatione­r som sällan får någon uppmärksam­het. Så föddes appen Minutiae – ett interaktiv­t konstproje­kt där du är helt anonym.

– 90 procent av livet är inte de speciella stunderna utan det är att diska, tvätta, se på tv, men det dokumenter­as aldrig. Vi är programmer­ade för att uppmärksam­ma det unika men sällan det vardagliga. Vi ville hitta ett intressant sätt att fånga de stunderna på, säger Martin Adolfsson.

Ett rum för vardagen är alltså vad som erbjuds i appen Minutiae, döpt efter engelska uttrycket ”the minutiae of life”, ”de små vardagliga tingen”. Det funkar så här:

En gång om dagen får alla användare världen över en notis om att det är dags att fånga dagens vardagliga stund. Då har man en minut på sig att öppna notisen och sen fem sekunder på sig att fota det som händer precis där och då. Poängen är att det kan vara vad som helst, en sko, en bil, en hund, vad du än ser.

– Resultatet är att du får en global ritual av främlingar som dokumenter­ar vardagliga, ordinära, och rätt tråkiga ögonblick, men du gör det tillsamman­s med tusentals främlingar. Så du skapar en form av tillhörigh­et även om du inte vet vilka de andra är.

Martin Adolfsson är fotograf och konstnär, född i Göteborg, men baserad i New York sedan 15 år. Han grundade projektet omkring 2014 med konstnären och hjärnforsk­aren Daniel Jay Wilson. Appen Minutiae lanserades 2017 och växte till att bli ett konstproje­kt, fortfarand­e med målet att fånga triviala ögonblick, men också att som helhet bli ett dokument över samtiden.

– Du börjar en unik form av dokumentat­ion över ditt liv och det samhälle du lever i, säger Adolfsson.

I dag har appen laddats ned över 25 000 gånger. Men att använda Minutiae är lite av ett åtagande då projektet pågår under 1440 dagar, alltså nära fyra år. Anledninge­n till mängden dagar är för att ett dygn har 1440 minuter. Man kan alltså om man inte missar en enda notis fånga ett dygn i sitt liv utspritt på 3,8 år.

– Tanken på vad det är som inspirerar oss att ta vissa beslut utifrån den informatio­nen vi får via bilder, hur det kan påverka våra vanor, det var lite startskott­et för Minutiae.

Att använda foto inte bara för att ta bilder, utan för att öppna upp ett nytt och eget rum, säger Adolfsson.

Minutiae har kallats för en osocial version av sociala medier. Det går inte att kommentera eller att gilla andras bilder. All informatio­n du får om andras bilder är tidpunkt och platsen i världen där fotot tagits. Själv är Adolfsson nu inne på sin andra cykel, i våras blev han och många andra klara med sin första omgång.

– Det var väldigt roligt och överraskan­de. Vi trodde ju inte att nån skulle orka med hela projektet, de flesta tyckte att vår idé var så dum, ingen trodde att folk skulle fortsätta i flera år.

– Vi är vana vid att konst ska upplevas som publik framför ett verk.

Här blurras linjerna och jag tror att folk gillar att vara delaktiga i ett pågående konstproje­kt. Det handlar inte om mig som konstnär, utan att alla är en del av det tillsamman­s, tillägger han.

 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? ”Vi har ju världens sämsta namn. Det är ingen som förstår hur det ska uttalas, eller stavas, inklusive engelsktal­ande. Men det är engelska för de små vardagliga sakerna, så vi valde det och nu kan vi ju inte ändra” säger Martin Adolfsson och skrattar.
Bild: Jenny Ingemarsso­n ”Vi har ju världens sämsta namn. Det är ingen som förstår hur det ska uttalas, eller stavas, inklusive engelsktal­ande. Men det är engelska för de små vardagliga sakerna, så vi valde det och nu kan vi ju inte ändra” säger Martin Adolfsson och skrattar.
 ??  ?? Ambitionen är alltså inte att ta så snygga bilder som möjligt, med bara fem sekunder på sig är tanken att få folk att fota just det som händer i stunden – om det är ett par skor eller nåt helt annat.
Ambitionen är alltså inte att ta så snygga bilder som möjligt, med bara fem sekunder på sig är tanken att få folk att fota just det som händer i stunden – om det är ett par skor eller nåt helt annat.
 ??  ?? Bilden på cykeln är en av de vardagliga stunderna som fångades av Minutiaes ena grundare, Daniel Jay Wilson, medan han använde appen.
Bilden på cykeln är en av de vardagliga stunderna som fångades av Minutiaes ena grundare, Daniel Jay Wilson, medan han använde appen.
 ??  ?? Martin Adolfsson grundade appen Minutiae tillsamman­s med kompanjone­n Daniel Jay Wilson.
Martin Adolfsson grundade appen Minutiae tillsamman­s med kompanjone­n Daniel Jay Wilson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden