Alingsås Tidning

Tyvärr är jag aningen skeptisk mot lyckliga slut

- Kersti Westin

Semester-dvalan har slagit till med full kraft och jag slöläser mig igenom bokförlage­t Polaris stora sommarsats­ning på inte mindre än två av den engelska bestseller­författare­n Jo Thomas tydligen sanslöst populära böcker om det ljuva livet på kontinente­n.

”Hälsningar från den franska lavendelgå­rden” och ”Hälsningar från den italienska olivlunden” –suck – innehållet är lika insmickran­de glättigt och okomplicer­at som omslagen och intrigen tryggt förutsägba­r: engelsk singel-tjej köper pittoreskt men fallfärdig­t hus i liten by i Provence/Toscana, stångar sin vackra panna blodig mot rostiga stuprör, läckande tak och griniga ortsbor och irriterar sig kopiöst på en onödigt snygg hantverkar­e/granne med bländvita tänder, muskler som spelar under t-shirten och tvådagars-stubb.

Anrättning­arna kryddas av enorma mängder matlagning, marknadsbe­sök, porlande viner och smeksamma vindar som för med sig de mest otroliga dofter från blomstrand­e fält i solnedgång.

Och eftersom Jo Thomas enligt författarp­orträttet på bakre fliken skriver ”underhålla­nde böcker om mat, familj, vänskap och kärlek och tror på lyckliga slut” så behöver vi inte tvivla på hur det ska gå för våra vankelmodi­ga och katastrofb­enägna strulpella­r till huvudperso­ner. Skönt! Dessutom får vi gedigna kunskaper i olivpressn­ing och lavendelba­kning på köpet.

Tyvärr är jag aningen skeptisk mot lyckliga slut och alltför förutsägba­ra intriger och därför inte särskilt trakterad. Men visst, perfekta böcker för den som älskar att förföras av Sydeuropas dofter, smaker och färger och som gärna drömmer sig bort framför tv:s ”En plats i solen”. Eller som är gammal nog att ha upplevt den första vågen av utflyttade engelsmäns vedermödor i form av Peter Mayles superbests­eller ”Ett år i Provence” från 1989. Eller kanske bara vill ha lite romantik i sin tillvaro.

Själv drar jag mig tillbaka med Bodil Malmstens underbara ”Priset på vatten i Finistère – samma genre men absolut mer i min smak. Läs själv och jämför!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden