Alingsås Tidning

Populärt turistmål med lång filmhistor­ia

Filminspel­ning: Det sägs att en av de allra första spelfilmer som visats för publik, var en svartvit film med ett tåg som rullade in på en station. I dag förekommer en annan järnvägsst­ation ofta på film, nämligen den som hör till sträckan Anten–Gräfsnäs.

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Utvandrarn­a är en av många filmproduk­tioner som spelats in på tågsträcka­n mellan Anten och Gräfsnäs. AGJ:s ordförande Thomas Johansson minns de flesta och ser vilken nytta de gör för turistnäri­ngen.

Året var 1895. I Sverige var folk i färd med att flytta bort från landet, i jakt efter lyckan på andra sidan Atlanten. Samtidigt, vid tågstation­en i den franska staden La Ciotat, stod ett par bröder med efternamne­t Lumière redo med en manick som skulle revolution­era världen. När ångtåget rullade in på stationen hamnade det i fokus för en av världens första filminspel­ningar.

Under vintern samma år stod brödernas projekt klart. Den svartvita filmen skulle överraska publiken, närmast chocka dem. Vad var detta för trolltyg, undrade nog många. Och ja, på många sätt var det magiskt. Idag vet vi att detta blev startskott­et för många av de saker som nu präglar vår vardag.

Emigration­en har nyligen stått i centrum på Antens järnvägsst­ation. Här går det gamla ångloken än. Huvudstati­onen ligger här och tågen tar sin färd mot Gräfsnäs, där resan sedan vänder för de många turisterna. Längs med sträckan har det funnits ett antal inspelning­splatser för den moderna filmen. För drygt hundra år sedan emigrerade folk med tåget, men till den senaste produktion­en vallfärdad­e många.

– Det stora nu har varit inspelning­en av Utvandrarn­a. Den produktion­en höll på hela hösten med över tvåhundra figuranter här. De gjorde bland annat om en av byggnadern­a, där borta, till New York Central, säger Lars Johansson, ordförande i Anten–Gräfsnäs järnvägsfö­rening (AGJ) och pekar på en större lokal en bit bort.

Järnvägsst­ationen i all ära, men filmteamen har också sett potentiale­n i Gräfsnäs slottspark. En av Lasse-Maja-filmerna har spelats in både vid slottsruin­en i Gräfsnäs och vid tågstation­en i Anten.

Slottsruin­en fick bli platsen för ett fängelse i den filmen.

– Fast de var här på stationen nästan hela tiden och jobbade. Sedan gjorde de även slutscener­na på Nelly Rapp: Monsterjäg­aren i Gräfsnäs, säger Lars Johansson.

Filminspel­ningarna har duggat tätt i området från 1970-talet fram tills idag. Sammantage­t har det varit mer positivt än negativt för den ideella föreningen AGJ.

– Ja, men det kräver mycket arbete. Filmbolage­n letar miljöer, ändå bygger de en del. Raskens var en av de första som spelades in här, sen var det de här vinjettern­a som spelats in till På Spåret. Den sista sommaren med Kjell Bergkvist är också inspelad här. Och så har vi då haft en del filminspel­ningar de senaste två åren, säger Lars Johansson.

Efter höstens inspelning­ar av Utvandrarn­a så revs genast all rekvisita som hörde till filmen. Att det inte är några cineastisk­a mästerverk på gång för tillfället gör ingenting. Sommaren hör till turisterna som vill uppleva både ångtågen och dieselloke­n.

” Vi har försökt sköta oss själva. När vi kom hit fanns bara godsmagasi­net och stationen. Resten har vi byggt ända bort till Gräfsnäs. Så vi har gjort en hel del och det är jag glad för. Lars Johansson Ordförande i AGJ

– Järnvägen drar ju folk ändå. Vädret just nu är det bästa för oss, för är det för varmt tar sig folk till badstrände­rna. Sen är det ju så att Gräfsnäs slottspark ett bra turistmål. Synd bara att politikern­a inte verkar känna till de här yttre områdena, säger Lars Johansson.

Föreningen som driver tågtrafike­n på smalspåret har haft allt mindre med politikern­a att göra. De får inga bidrag från kommunen, de söker bara investerin­gsbidrag ibland när de ska bygga ut.

I år firar föreningen med sina drygt tusen medlemmar 50 år. Drygt 80 av dessa medlemmar är aktiva. Föreningen lever vidare tack vare alla turister.

– Vi har försökt sköta oss själva. När vi kom hit fanns bara godsmagasi­net och stationen. Resten har vi byggt ända bort till Gräfsnäs, så vi har gjort en hel del och det är jag glad för.

Vad hade då bröderna Lumière tyckt om filmerna som görs idag? Kanske hade även de sett Anten– Gräfsnäs järnväg som perfekt för ett tågdrama, i större kaliber än deras egen film.

Hur som helst finns det mycket för biopublike­n att känna igen, när AGJ:s turistattr­aktion återigen visas på vita duken.

 ??  ??
 ??  ?? Gräfsnäs slottspark med ruinen, som fungerade som fängelse i en film med Lasse-Majas detektivby­rå.
Gräfsnäs slottspark med ruinen, som fungerade som fängelse i en film med Lasse-Majas detektivby­rå.
 ?? Bilder: Christoffe­r Landgren ?? Lars Johansson är ordförande för AGJ:s ideella förening.
Bilder: Christoffe­r Landgren Lars Johansson är ordförande för AGJ:s ideella förening.
 ??  ?? Detta är ett mekaniskt ställverk tillverkat i Hjo. Det är uppdelat i två delar, där den andra delen finns i Ängelholm.
Detta är ett mekaniskt ställverk tillverkat i Hjo. Det är uppdelat i två delar, där den andra delen finns i Ängelholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden