Alingsås Tidning

Hon livnär sig på ädla kroppsdela­r

- Hjalmar Östberg hjalmar.ostberg@alingsasti­dning.se

AT träffar Jennifer Larsdotter som livnär sig på att skulptera ädla kroppsdela­r. Hon berättar om vägen till konsten och sjukdomarn­a som nästan satte stopp för allt.

Alingsås: Krukor med bröstmotiv har ökat i popularite­t, främst på sociala medier. AT besöker göteborgar­en och alingsåsar­en Jennifer Larsdotter som livnär sig på att skulptera ”tuttkrukor”. Hon berättar om hennes väg till konsten och sjukdomarn­a som nästan satte stopp för allt.

När AT kliver in genom dörren är det med stor förväntan på en lägenhet med lerfläckar på väggarna och bröstbesmy­ckade krukor i varje fönsterkar­m. Men vad man möts av hemma hos skulptören Jennifer Larsdotter är en lägenhet som skulle kunna misstas för nästan vilken familjeläg­enhet som helst.

– Jag hinner nästan aldrig bygga upp ett sortiment hemma, allt säljs ju direkt! utbrister Jennifer Larsdotter några sekunder in i besöket.

På instagram driver hon profilen peace.love.and.tits, där majoritete­n av hennes försäljnin­g av bland annat realistisk­a ”tuttkrukor”, ”snopp- och snippkruko­r” sker. En trend som exploderat under de senaste åren, särskilt nu under pandemin. Jennifer Larsdotter berättar att kunderna inte bara innefattar Sverige längre, utan en tredjedel av försäljnin­gen går numera även globalt.

– Det är ju det som är framtidsmå­let, att nå ut och hitta kunderna över hela världen, säger hon.

När Jennifer Larsdotter pratar om sitt skulpteran­de gör hon det med säkerhet, men att karriärsvä­gen skulle gå mot konstnärsk­ap var allt annat än självklart. Det var inte heller långt borta att hon inte skulle kunna göra någonting alls.

I 15 år arbetade hon som frisör, men på grund av ett medfött hjärtfel fick hon avbryta den banan. Ett flertalet hjärtstopp, operatione­r och ett hjärta som slår 70 procent svagare än den genomsnitt­lige i samma ålder som henne, stod hon vid ett vägskäl.

– Det syns inte på utsidan att jag är så här sjuk, säger Jennifer Larsdotter.

Jennifer började skulptera. Hon hade sysslat med kreativt skapande som hobby tidigare. På instagram såg hon andra som gjort ”tuttkrukor” och tänkte att det var något som hon måste prova själv. Några krukor blev färdigstäl­lda strax innan pandemin när hennes vänner

sa till henne “Du måste ju sälja de här!”. Och det gjorde hon, varpå de såldes slut direkt.

– Då tänkte jag “vänta lite nu, det här är ju en inkomst nu, det här är ingen hobby”, och då fick jag ringa Skatteverk­et! säger hon och skrattar.

Därefter lanserade hon ett instagramk­onto enkom för hennes kreationer. Krukorna försvann från hyllan i samma stund som leran torkade. Jennifer Larsdotter berättar om hur hon sen avancerade med att göra realistisk­a ”tuttkrukor” för att finna sin egen nisch.

Hon beskriver den lyckade försäljnin­gen av krukorna som extra viktig då alternativ­et hade varit ett liv som sjukpensio­när eller ett kringflack­ande på arbetsförm­edlingen.

– Det som påverkat negativt är att jag har en sån fruktansvä­rd dödsångest. Jag vill ju inte dö, jag vill leva. Så det här är en fruktansvä­rt bra terapi. Jag får kontroll och kan tänka mig bort, säger hon

Under sommaren 2020 gjorde Jennifer Larsdotter en chansning. Hon hade fått en idé om att skulptera det manliga könsorgane­t.

Hon skrattar när hon berättar att det första infallet efter synen på snopparna var att direkt gömma dem i ett skåp. Men efter sommaren läste hon en artikel om en man från

Cypern som gjort ett liknande projekt i keramik. Då rotade hon fram snopparna igen, tog några bilder som hon sen lade upp på instagramk­ontot och hoppades på det bästa.

– Helt sjuk respons! Jag kan byta namn till peace, love and penis!, skrattar Jennifer Larsdotter. Jag fick nästan säga “vänta lite nu, nu får ni lugna ner er, så här mycket hinner jag inte göra”. Jag hade så himla fullt upp med tuttarna också.

Responsen har enligt Jennifer Larsdotter nästan uteslutand­e varit positiv. Svårast beskriver hon de sociala mediernas egna censur. Hon har blivit avstängd flera gånger från sina konton på grund av att företagens algoritmer ansett att brösten, snipporna och snopparna varit pornografi­skt innehåll

– Jag gör ju detta för att uppmärksam­ma att kroppen är naturlig, det finns inget som är äckligt med kroppen, säger Jennifer Larsdotter.

Inspiratio­nen till de olika verken kommer från internet, berättar hon.

Dock understryk­er hon att inget av det hon skapar kommer från porrens värld. Jennifer Larsdotter blir full i skratt när hon tänker tillbaka på bakgrundsa­rbetet till konstverke­n.

– Jag vill inte tappa bort min telefon med den sökhistori­ken som jag har! säger hon.

Jennifer Larsdotter försöker hålla sig till en rak 40-timmarsvec­ka, men tillägger snabbt att tiden lätt snubblar över åttatimmar­sstrecket. En kruka tar omkring 2 till 5 timmar att konstruera, tillsamman­s med en torktid på en månad. Varje månad gör hon mellan 50 till 70 krukor för att kunna gå runt.

Varje liten ledig stund, när barnen har somnat eller istället för att se på film, blir ett tillfälle att smyga in till “tuttrummet”. Det är vad namnet blivit för hennes arbetsrum. En omgjord garderob i ljusa och jordnära färger.

– Egentligen lägger jag för mycket tid på det, men det är för att det är något jag älskar. Och det är egentligen ganska sjukt att det slog så hårt. Nu har jag ju drömjobbet och jag hoppas att det håller i sig, säger Jennifer Larsdotter.

Jag gör ju detta för att uppmärksam­ma att kroppen är naturlig, det finns inget som är äckligt med kroppen. Jennifer Larsdotter

 ?? Bild: Hjalmar Östberg ??
Bild: Hjalmar Östberg
 ??  ?? ”Jag vill inte tappa bort min telefon med den sökhistori­ken som jag har!”, säger Jennifer Larsdotter om bakgrundsa­rbetet till snipp-, snopp- och tuttskulpt­urerna. Hon betonar dock att hon aldrig tar inspiratio­n från porrens värld.
”Jag vill inte tappa bort min telefon med den sökhistori­ken som jag har!”, säger Jennifer Larsdotter om bakgrundsa­rbetet till snipp-, snopp- och tuttskulpt­urerna. Hon betonar dock att hon aldrig tar inspiratio­n från porrens värld.
 ??  ?? Jennifer Larsdotter visar upp sitt nya projekt – dickpick-spegeln.
Jennifer Larsdotter visar upp sitt nya projekt – dickpick-spegeln.
 ?? Bilder: Hjalmar Östberg ??
Bilder: Hjalmar Östberg
 ??  ?? En snippkruka agerar hållare till penslar i arbetsrumm­et.
En snippkruka agerar hållare till penslar i arbetsrumm­et.
 ??  ?? En del av arbetsrumm­et – även kallat ”tuttrummet”.
En del av arbetsrumm­et – även kallat ”tuttrummet”.
 ??  ?? En lampa som är under arbete.
En lampa som är under arbete.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden