Alingsås Tidning

Nu kan fler bli fullvaccin­erade

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Västsverig­e: Västra Götalandsr­egionen uppger att rekordmång­a andradoser, 75 000, är på väg ut till vaccinatör­erna inför kommande vecka.

Antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland ökade förra veckan, vilket varit gällande även föregående tre veckor. Samtidigt är rekordmång­a andradoser på väg ut till vaccinatör­erna denna vecka. – Det känns väldigt bra att så många kan bli fullvaccin­erade, säger vaccinatio­nssamordna­re Kristine Rygge i ett pressmedde­lande från Västra Götalandsr­egionen.

Under vecka 31 konstatera­des totalt 580 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är en ökning med 16 procent. Även i sjukvården märks en liten ökning av inneliggan­de den senaste veckan. I de äldsta åldersgrup­perna finns i stort sett inga nya smittade och endast ett fåtal som kräver sjukhusvår­d på grund av covid -19

I onsdags förmiddag klockan 10:00 vårdades totalt 38 patienter med covid-19 på VGR:s sjukhus, varav sju på intensivvå­rdsavdelni­ng.

– De som behöver sjukhusvår­d nu är främst ovaccinera­de, i åldrarna 40-70 år. Det visar på nyttan med vaccinatio­n för att förebygga och förhindra en fjärde våg och minimera påverkan på sjukvården och samhället i stort, säger Jan Kilhamn, tillförord­nad hälso- och sjukvårdsd­irektör, i pressmedde­landet från Västra Göalandsre­gionen

Inför vecka 33 beräknas totalt 89000 doser att skickas ut till vaccinatör­erna i Västra Götaland. Av dessa är 14 000 till dos ett och 75 000 till dos två.

– Att vi nu får så mycket vaccin till dos två gör att många fler blir kan bli fullvaccin­erade, och det är väldigt glädjande. Nu har vi också öppnat bokningen för personer födda 2005 och tidigare, säger vaccinatio­nssamordna­re Kristine Rygge.

I samband med skolstarte­n på måndag kommer Alingsås kommun, som AT tidigare skrivit om, att införa möjlighet till självtest av covid-19 på skolorna.

Under torsdagen gick Alingsås kommun också ut med informatio­n om smittspårn­ing inför skolstarte­n, mot bakgrund av att VGR avser att öka kvaliteten på smittspårn­ingar i skolan.

Västra Götalandsr­egionens regionala särskilda sjukvårdsl­edning (RSSL), har beslutat att starta upp ett program för screening som initieras så snart klustersmi­tta kan misstänkas. Provtagnin­g ska ske om exempelvis ett barn i en klass har testats positivt och hen har varit skolan de senaste 48 timmarna. Det föranleder att alla elever i den klassen behöver genomföra ett gurgel/spottest.

Smittspårn­ingen initieras av smittskydd­et i samverkan med aktuell skola.

 ?? Bild: Daniel Elfvelin ?? Inför vecka 33 beräknas totalt 89 000 doser att skickas ut till vaccinatör­erna i Västra Götaland.
Bild: Daniel Elfvelin Inför vecka 33 beräknas totalt 89 000 doser att skickas ut till vaccinatör­erna i Västra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden