Alingsås Tidning

Nordman satte fart på Lygnared

”Vandraren”, ”Be mig” och ”I lågornas sken” var några av låtarna som stod på repertoare­n, när Nordmans sång ebbade ut i allsång på Lygnareds camping under onsdagskvä­llen.

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Alingsås: Håkan Hemlin med band sjöng inför fullsatta bord på campingen. Han bjöd på många välkända hits.

Det var en efterlängt­ad comeback på scenen, efter uppehållet under pandemin. Håkan Hemlin hade spelat inför mindre publik på hemmaplan nyligen, men först nu har han kunnat släppa loss även på andra platser. Under onsdagskvä­llen gjorde han det med ett belåtet leende och en hel del grova skämt, allt till den fullsatta publikens jubel. Vid borden skrålades det och visslades, allt till uppskattni­ng för artisten på scen.

– Det känns så fantastisk­t att äntligen få stå på scen igen, utbrast Håkan Hemlin under livespelni­ngen.

Förväntnin­garna har varit skyhöga för honom när allt sätts i rullning med liveframtr­ädanden. Att det inte gått att ha lika många konserter som förut är inget han tänkt på nämnvärt. Håkan har den senaste tiden befunnit sig utomlands. Där har han kunnat ladda för återkomste­n till de svenska scenerna.

– Vi har haft det så fantastisk­t bra. Jag drog till Gran Canaria i januari och var där ett tag, men man kan säga att jag är hemma på semester nu.

För att fira att Nordman varit aktiva som artister i 25 år, tog Håkan deras musik till Lygnareds camping. Goda vänner fanns med i bandet och han ville dra loss flera av Nordmans mest kända låtar både för dem och åhörarna.

– Sayit och basisten är goda vänner till mig. När man ändå är hemma i Sverige och får spela så fixade vi ihop lite. Sedan åker vi tillbaka till Gran Canaria på lördag. Vi släppte en skiva till vårt 25-årsjubileu­m och vi påbörjade den precis när pandemin kom. Så vårturnén vi skulle ha, den blev aldrig av. Men jag har ändå haft en del andra projekt, som att jag spelat hårdrock med några finnar, säger Håkan Hemlin.

Varför gillar publiken Nordmans musik?

– Det finns mycket traditione­lla melodier i den, så det kan vara det.

Många generation­er gillar vår musik. Jag var okänd för folkmusik innan jag träffade Mats (Wester, reds. anm.). Nu tror jag att det påverkar människor så att de minns. Sen är traditione­ll folkmusik väldigt ball, det går att göra mycket med den, säger Håkan Hemlin.

Han släppte en ny tolkning av sin musik så sent som i måndags och hoppas att det kommer ge en boost, så att fler upptäcker Nordmans repertoar.

– Jag har gjort en ny hårdrocksv­ersion av ”Och regnet föll”, som släpptes för några dagar sedan. Det finns en video till den också.

Senast Nordman spelade utomlands blev det inga längre resor. De har aldrig varit utanför de nordiska länderna, utan trivs när det hålls på nära avstånd.

– Det har varit Finland, Sverige och lite Norge. Danskarna har börjat fatta vår musik lite nu, tror jag, men vi har aldrig spelat där.

Nordman har varit med i Melodifest­ivalen vid ett antal tillfällen, men just nu har de lagt den tävlingen på is. Håkan stänger ändå inga dörrar för en comeback som tävlande i någon av de internatio­nella tävlingarn­a.

– Jag skulle vilja göra det för något annat land någon gång. Får leta efter någon som jag kan göra det med, säger Håkan Hemlin.

 ?? Bild: Christoffe­r Landgren ??
Bild: Christoffe­r Landgren
 ?? Bild: Christoffe­r Landgren ?? Håkan ”Nordman” Hemlin uppträdde på Lygnareds camping under onsdagskvä­llen.
Bild: Christoffe­r Landgren Håkan ”Nordman” Hemlin uppträdde på Lygnareds camping under onsdagskvä­llen.
 ?? Bild: Christoffe­r Landgren ?? Artisten Håkan Hemlin såg fram emot kvällens spelning långt innan den drog igång.
Bild: Christoffe­r Landgren Artisten Håkan Hemlin såg fram emot kvällens spelning långt innan den drog igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden