Alingsås Tidning

Mårten Öhman: Det var längesedan jag blev så förhäxad

- Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se

Vad gör du? Med en tandborste i käften blir jag stående i svärfars ”arbetsrum”. Svärfar är pensionär. Men jobbar rätt hårt – med sin radio. Klockan 07:30 varje dag snackar han med medlemmarn­a i den så kallade Normirarin­gen. Nu är det fredag. Klockan är 22. Det är 30 grader i arbetsrumm­et.

Vad gör du?

Svärfar börjar med en ett anförande som kommer att ta två timmar. Han börjar från grunden. Hur radiovågor fungerar. Det blir lite om kosmos, ljus och mörker. Och sedan fram med apparature­n. Därefter kollegiebl­ocket. Med en lätt hand skissar han upp hur man bygger en radiomotta­gare. Vilka mått man ska hålla koll på.

Det var längesedan jag blev så förhäxad. I en tid när alla kan nå alla i världen på nolltid borde det vara tvärtom. Varför i hela världen ska man ha radio? Jag kan inte svara på det. Visst, det finns intellektu­ella argument – när allt annat skiter sig så finns alltid radio. Och sånt där snack.

Men det är inte det jag bryr mig om. Det är det mysigt mystiska. Att ratta in två tyskar som (om jag förstår mig skoltyska rätt) dividerar om kvaliteten på det ljud som de har i sin konversati­on. Och så över till England? Verkar som karln sitter där och pratar för sig själv.

Därnere är u-båtarna, visar svärfar. Wow, tänk om man kunde plocka upp en signal från havets botten. Så blir det inte. Men det blir en fin kväll. Jag och svärfar.

Finns det någon radioamatö­r i Alingsås, undrar jag. ”SMK7Z… anropar”. På nolltid svarar Thomas Johansson, på Bolltorp. Efter lite snack om väder och vind presentera­r svärfar sitt ärende. ”Jo, jag sitter här med Mårten, min svärson. Han jobbar på tidningen i Alingsås. Kom.”

Klart och tydligt hörs Thomas i andra änden: ”Ja, det kunde ju blir ett litet reportage eller så”. Och så blev det, signerat kollega Christoffe­r Landgren. Läs mer på sidan 8.

Landgren har gjort sin sista dag som sommarvika­rie nu. Så hans kollegor Adam Fröberg, Hjalmar Östberg och Daniel Dewerud. Verkligen bra jobbat allihop jobbat! I veckan återkommer fler ordinarie kollegor från sina semestrar.

Glöm inte att höra av er till oss när ni har uppgifter om oegentligh­eter, brott, musikföres­tällningar eller ifall ni snidat en katt. Som Arvingarna sjöng och Lasse Holm skaldade i Eloise: Vi ”väntar och hoppas och längtar”. Vi hörs!

” I en tid när alla kan nå alla i världen på nolltid borde det vara tvärtom? Varför i hela världen ska man ha radio?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden