Alingsås Tidning

Thomas surfar på luftburna vågor över främmande hav

- Christoffe­r Landgren christoffe­r.landgren@alingsasti­dning.se

Radiovågor­na når andra sidan jordklotet från Thomas Johanssons studio i Bolltorp. Han har kontakt med både nära och långväga bekantskap­er tack vare radioutrus­tningen som han själv införskaff­at.

Intresset för radio började redan som åttaåring. Under 1970–talet ville Thomas Johanssons pappa att han skulle skaffa en walkie–talkie. Med den gick han sedan runt i kvarteret och pratade med grannarna.

Intresset försvann aldrig utan växte sig starkare med åren och idag har Thomas utbildat sig till radioamatö­r. Vid sidan av sin hobby arbetar han som städare, men han har gått ”all in” för att utbilda sig till radioamatö­r. Kunskapern­a behövs för att ta sig ut i etern, främst de inom teknik och ellära.

– Sedan 2003 har jag hållit på med amatörradi­o. Då gjorde jag ett prov, som mest handlade om sunt förnuft. Jag fick också lära mig förkortnin­gar och att alla länder har olika. Danmark har OZ till exempel, säger Thomas Johansson.

Utrustning­en som Thomas har idag omvandlar en sammanlagd effekt på hundra watt. Han driver dessutom allt i huset med hjälp av solceller, så det går att skriva under på att det är en energisnål hobby.

– Det finns de som har tusen watt, men det har inte jag. Då får man ha ett slags slutsteg till det hela, säger han.

Snålheten märks inte i plånboken, när utrustning­en kostar många tusenlappa­r. Uppoffring­en krävs när elektronis­k utrustning av både ny och gammal standard oftast är kostsam. Exempelvis har radion i Thomas studio kostat 15 000 kronor.

– Det finns radioappar­ater som kostar 80 000. En handappara­t, som man talar i, kan man däremot få för två–eller tretusen. Sedan går det oftast att hitta billigare utrustning på andrahands­marknaden. Men det går inte att tjäna några pengar på det här, så det blir ingen profit, säger han.

Thomas bor ensam med sin hund Tikko, men han känner sig aldrig ensam i det sällskapet. Han spenderar dessutom några timmar med sin utrustning varje vecka, då han kommunicer­ar med andra. Några har han till och med besökt. Signalen SM6YOW är gemensam för alla radioamatö­rer.

– Man får faktiskt en massa kontakter, men de flesta finns i Sverige. Här har man fått många ”radiovänne­r”. Jag har pratat med folk nere i Skåne och i Östersund, som jag träffat några gånger, säger Thomas Johansson.

Samtalsämn­ena blir aldrig känsliga över radion, som policy talas det inte om religion eller politik. Detta trots att Thomas ibland kommer i kontakt med kristen närradio. Proceduren för att nå ut till folk är väldigt rak.

– Det börjar med ett allmän anrop, sedan är det kanske någon som svarar i Östersund. Man pratar då om väder och vind, vilken radio man har och så vidare. Väldigt sällan blir det personliga saker, utan det blir om signalvärd­en eller så.

Signalvärd­et är styrkan på signalen som når ut. En stark signal kan landa långt ut i en mottagare i Sydafrika, men då kan å andra sidan signalvärd­et vara väldigt lågt. Ljudet påverkas rejält i ett sådant fall.

– Det kan bli så att man får ta på sig hörlurar. Jag pratade med någon nere i Kapstaden, som berättade om deras kultur. Det är väldigt intressant att höra hur andra kulturer har det. Men de är ganska dåliga på engelska där nere och det är samma med japaner, säger Thomas Johansson.

I Föreningen Sveriges Sändareama­törer, SSA, låter de kommunikat­ionen gå runt i en grupp. Det är som vilket annat möte som helst där bara en mikrofon är på när ordet fördelas. Oftast talar amatörerna om sina signalvärd­en. Är omgivninge­n känd, som när Thomas pratar med sina närmaste vänner, behövs det inte.

– Vet vi vilka signalvärd­en vi har säger vi dem inte. Genom att utbyta signalvärd­en, typ 5–9, så vet man att hörbarhete­n är fem och signalvärd­et nio. Det är bra. Är den däremot 3–5 blir det sämre, förklarar Thomas.

Radioamatö­rer finns i alltifrån Tollered till Vårgårda. Jobbet med att nå ut till dem blir betydligt lättare med en så kallad ”repeater” eller slavsändar­e.

– Sändaren sitter högt belägen, så det blir aldrig problem med att nå folk. Varken här eller i södra Sverige har jag haft några bekymmer med det. Så är det oavsett vem jag vill prata med, säger Thomas Johansson.

 ?? Bilder: Christoffe­r Landgren ?? Thomas Johansson når ut ända till Sydafrika med sina radiovågor.
Bilder: Christoffe­r Landgren Thomas Johansson når ut ända till Sydafrika med sina radiovågor.
 ??  ?? Radions signaler kan nå ut till andra sidan jordklotet.
Radions signaler kan nå ut till andra sidan jordklotet.
 ??  ?? Masten finns i Thomas Johanssons trädgård.
Masten finns i Thomas Johanssons trädgård.
 ??  ?? Studion är liten men har det som behövs.
Studion är liten men har det som behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden