Alingsås Tidning

Drogföreby­ggare ger föräldrar råd inför skolstarte­n: ”Ha nolltolera­ns”

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Alkohol, droger och hyss. I samband med skolstarte­n runt om i kommunerna vill drogföreby­ggaren Håkan Fransson passa på att upplysa tonårsförä­ldrar. – Under de två veckorna innan skolstart och de två veckorna efter brukar det bli en del festande och skadegörel­se, säger Håkan Fransson, drogföreby­ggare åt Herrljunga och Vårgårda kommun.

I drygt 18 år har Håkan Fransson arbetat med drogföreby­ggande arbete riktat till föräldrar. Till en början arbetade han för Öckerö kommun men jobbar i dag i 18 kommuner runt om i Sverige, däribland Herrljunga och Vårgårda.

– Vi började arbeta i Herrljunga kommun 2015 och har sedan dess utfört drogvaneun­dersökning­ar i kommunens högstadie- och gymnasiesk­olor, säger Håkan Fransson.

Som en del i arbetet publicerar Håkan Fransson kortare videor där han och hans kollegor ger tips och råd till tonårsförä­ldrar om droger, alkohol och rökning. De genomför även drogvaneun­dersökning­ar och följer ungdomarna­s vanor.

– Vi gör en kartläggni­ng varje år där vi frågar ungdomarna om de röker, knarkar eller dricker. Sen visar vi resultatet för föräldrarn­a på ett föräldramö­te, berättar Håkan Fransson.

I Herrljunga och Vårgårda kommun skiljer sig resultaten åt. Något som han inte tycker om.

– Det har gått lite upp och ner i Herrljunga de senaste åren men vad vi kan se från förra årets undersökni­ng är att det går åt fel håll. I Vårgårda är det bättre men Herrljunga oroar, säger Håkan Fransson som även påpekar att jämfört med för tio år sedan är resultaten fortfarand­e bra.

Det gäller dock att ta på sig ”pandemigla­sögonen” som Håkan Fransson uttrycker det. Varför ungdomar dricker mer eller mindre kan ha att göra med pandemin.

– Är det så att de dricker mindre för att föräldrarn­a är hemma mer och håller bättre koll? Är de så att de inte brukar narkotika för att

” Det har gått lite upp och ner i Herrljunga de senaste åren men vad vi kan se från förra årets undersökni­ng är att det går åt fel håll

Håkan Fransson om resultaten i den årliga drogvaneun­dersökning­en

gränserna har varit stängda? Det får man ha i åtanke när man analyserar resultaten.

Det är snart dags för elever i Vårgårda och Herrljunga att börja i skolan igen. En tid som kan bli stökig.

– Klasskompi­sar börjar umgås och man lär känna nya människor. Vissa kanske ska visa sig lite käcka sådär och så blir det tuppfäktni­ng. Jag vet inte hur det är i Herrljunga men generellt brukar det bli mer skadegörel­se och festande innan och efter skolstart, säger Håkan Fransson.

Drogföreby­ggarna väljer nu att uppmana föräldrarn­a att vara vaksamma. I videon ”Lite tankar till föräldrar och andra vuxna inför skolstarte­n” ger de tips och råd.

– Glöm inte att ni är barnets största trygghet, säger Christine Hummelblad och Håkan Fransson i videon.

 ?? Bild: Tomas Ohlsson ?? ”Generellt brukar det bli mer skadegörel­se och festande innan och efter skolstart”, säger drogföreby­ggaren Håkan Fransson.
Bild: Tomas Ohlsson ”Generellt brukar det bli mer skadegörel­se och festande innan och efter skolstart”, säger drogföreby­ggaren Håkan Fransson.
 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? Håkan Fransson arbetar som drogföreby­ggare åt Herrljunga­s skolor.
Bild: Totte Vesterlund Håkan Fransson arbetar som drogföreby­ggare åt Herrljunga­s skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden