Alingsås Tidning

Flera Kristallen­chanser för Lenkens tv-draman

Alingsås: Alingsåsfö­dda Sanna Lenken står för regi i två av de fem produktion­er som nominerats till tv-priset Kristallen i kategorin Årets tv-drama – Tunna blå linjen och Thunder in my heart. – Båda nominering­arna känns roliga, men den ena var mer otippad

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Tunna blå linjen och Thunder in my heart är två av de tv-draman som nominerats till tv-priset Kristallen. Alingsåsfö­dda Sanna Lenken står för regi i båda produktion­erna.

Tunna blå linjen, en dramaserie om några Malmöpolis­er, tog både resecenter och tv-tittare med storm då den hade premiär på SVT i januari i år.

Alingsåsfö­dda Sanna Lenken, huvudregis­sör, tycker därför inte att det är helt oväntat att serien nominerats till tv-priset Kristallen i kategorin Årets tv-drama. Att Thunder in my heart, skapad av Amy Deasismont, är nominerad till en kristall i samma kategori är dock något Sanna blev mer överraskad över.

– Jag är jätteglad för Tunna blå linjen, men i och med att den fick sådant genomslag så vore det nästan konstigt om det inte nominerade­s. Amys serie var lite mer av en underdog med en mindre budget. Jag är väldigt glad för hennes skull, för det är ett projekt hon varit eldsjälen i, säger Lenken.

Amy Deasimont är även själv nominerad till en kristall för sin skådespela­rinsats i serien, i kategorin Årets kvinnliga skådespele­rska. Det är även Gizem Erdogan för sin insats i Tunna blå linjen, medan hennes kollegor Oscar Töringe och Per Lasson nominerats kategorin Årets manliga skådespela­re.

– Jag är enormt glad för alla skådespela­rnas skull! Sen hade jag önskat att Amanda Jansson (som spelar Sara i Tunna blå linjen, reds.anm.) skulle ha fått en nominering. Det känns lite tråkigt och orättvist att det inte blev så. Men hon kanske får nästa gång.

Att Tunna blå linjen får en säsong två står klart sedan tidigare. Sanna Lenken kan nu berätta att hon kommer stå för regin av det sista avsnittet av säsongen.

– Avsnittet är inte skrivet än, och kommer att spelas in nästa år. Men säsongen kommer börja spelas in i oktober i år, berättar Sanna, som just nu lägger sin tid på arbetet med sin kommande långfilm.

– Jag klipper den nu. Det är en filmatiser­ing av Jenny Jägerfelds bok Comedy queen, berättar Sanna, som under inspelning­en av filmen återigen jobbat med Oscar Töringe, som innehar rollen som pappan till huvudrolls­innehavare­n Sasha, spelad av Sigrid Johnson.

Filmen beräknas ha premiär våren 2022.

Kristallen­galan direktsänd­s i

SVT fredagen den 27 augusti. Programled­are är Sissela Kyle och Parisa Amiri, som under kvällen ska se till så att 21 statyetter delas ut till välförtjän­ta tv-insatser under det gångna året. Av de 21 olika kategorier­na utses 16 pristagare ut av vinnarjury­n och fyra av publiken. Dessutom delas också ett Hederspris ut.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Öhman ?? Sanna Lenken kommer regissera det sista avsnittet i den andra säsongen av Tunna blå linjen. Hon arbetar just nu även med sin kommande långfilm.
Bild: Andreas Öhman Sanna Lenken kommer regissera det sista avsnittet i den andra säsongen av Tunna blå linjen. Hon arbetar just nu även med sin kommande långfilm.
 ?? Bild: Håkan Schüler/Anagram ?? Per Lasson och Amanda Jansson i rollerna som Jesse och Sara i Tunna blå linjen, vars huvudregis­sör är Sanna Lenken. Lasson är nominerad till en kristall för sin skådespela­rinsats.
Bild: Håkan Schüler/Anagram Per Lasson och Amanda Jansson i rollerna som Jesse och Sara i Tunna blå linjen, vars huvudregis­sör är Sanna Lenken. Lasson är nominerad till en kristall för sin skådespela­rinsats.
 ?? Bild: Eveline Eliasson ?? Amy Deasismont.
Bild: Eveline Eliasson Amy Deasismont.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden