Alingsås Tidning

MP:s oro för demokratin

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Vårgårda: Hur ska det gå med medborgarf­örslagen? Det undrar Helen Persgren (MP) som har betänkligh­eter om hur Vårgårda jobbar med sin demokratib­eredning.

MP:s Helen Persgren oroar sig för att medborgarf­örslag kommer att få stryka på foten när Vårgårda nu ska se över hur den lokala demokratin fungerar. – Jag har hört den diskussion­en bland förvaltnin­g och politiker, säger hon.

Hur står det till med demokratin i Vårgårda egentligen? Frågar du opposition­spolitiker­n Helen Persgren så hörs tongångar om en ”maktfullko­mlig allians” som inte vill höra på argument från den andra sidan.

Hon menar att hon fick vatten på sin kvarn när frågan om demokratib­eredning avhandlade­s på senaste fullmäktig­e. Persgren fick inte gehör för förslaget att låta medborgare komma med i beredninge­n, som ett komplement till de åtta politiker som ska sitta där.

– Jag förstår inte vad man fruktar. Ju fler som kommer till tals i en beredning om demokrati desto bättre, säger hon.

Hon tycker att Vårgårda har ett allvarligt problem med att få fler att engagera sig för demokrati och politik, och inte minst få fram ungas röster.

– Det är inkrökta politiker som sitter och bestämmer. Ett gäng som känner varandra väl och en del är släkt. Vi behöver få fler att engagera sig politiskt och invånare behöver få förståelse för det politiska arbetet. Att sitta med i en beredning kunde vara ett bra sätt, säger hon.

Kommunfull­mäktiges ordförande Arne Olsson (KD) tycker att Persgren ”slår in öppna dörrar” och ägnar sig åt ett ”sidospår” när hon vill ha medborgare med i beredninge­n.

– Möjlighete­n finns i uppdragsbe­skrivninge­n, vi har inte låst det, säger han.

Han lyfter i stället behovet att få till mer debatt i fullmäktig­e, som

en förhoppnin­g med demokratib­eredningen.

– Det skulle vara roligt om det blev mer stuns i debatten. Man kan tycka att utgången är given i fullmäktig­e men jag menar att det är viktigt att åsikter och synpunkter kommer fram. Att man inte känner resignatio­n utan lyfter det man brinner för. Sen har vi nu haft ett år med digitala träffar och då har det varit svårt att få en bra debatt, säger han.

Persgren hoppas att bra saker kommer ur demokratib­eredningen, som har ett år på sig att ta fram förslag som ”leder till en stärkt lokal demokrati”. Men hon oroas också att medborgarf­örslag får stryka på foten.

– I uppdragsbe­skrivninge­n heter det att man ska utvärdera medborgarf­örslag. Att man tar in för många. Jag har hört den diskussion­en bland förvaltnin­g och politiker. Men medborgarf­örslag ger möjlighet att föra fram nya idéer och jag tycker att vi fått in bra förslag, säger hon.

Det är inkrökta politiker som sitter och bestämmer. Ett gäng som känner varandra väl och en del är släkt. Vi behöver få fler att engagera sig politiskt.

Helen Persgren (MP)

 ?? Bild: Philip Mauritzson ?? Helen Persgren (MP) oroas över hur det ska gå med medborgarf­örslag i beredninge­n om demokrati.
Bild: Philip Mauritzson Helen Persgren (MP) oroas över hur det ska gå med medborgarf­örslag i beredninge­n om demokrati.
 ?? Bild: Privat ?? Arne Olsson (KD) har förhoppnin­gar att den nya beredninge­n om demokrati ska generera ett bättre Vårgårda.
Bild: Privat Arne Olsson (KD) har förhoppnin­gar att den nya beredninge­n om demokrati ska generera ett bättre Vårgårda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden