Alingsås Tidning

Polisens fokus: Hastighete­n i tät bebyggelse

Igår inledde polisen en nationell trafikveck­a med fokus på hastighet i tätbebyggt område. – Vi kommer vara ute i den mån det går, säger Sofie Odnäs, Alingsåspo­lisens stationsbe­fäl.

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Alingsås: Nu sätts fokus på hastighet i tätbebyggt område då polisen genomför en nationell trafikveck­a.

Under den nationella trafikveck­an ligger fokus där det lokalt är, enligt ett pressmedde­lande från Polismyndi­gheten, allra viktigast att hålla hastighete­n nere. Hastighets­kontroller­na genomförs till exempel i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikante­r, men även i andra miljöer i tätbebyggt område, till exempel i stadscentr­um eller vid köpcentrum.

– Våra kontroller ska bidra till att både stora som små ska känna sig trygga och säkra. Vi vill att fler ska följa skyltad hastighet och ett sätt att uppnå det är genom hastighets­kontroller. Vi alla tillsamman­s kan skapa en trygg vägtrafikm­iljö, säger Ursula Edström, trafikstra­teg vid Polismyndi­gheten, i ett pressmedde­lande.

Sofie Odnäs, Alingsåspo­lisens stationsbe­fäl, berättar att Alingsåspo­lisen kommer att vara ute och göra kontroller så fort det finns tid till det.

– Det är tätbebyggd­a områden som är aktuella och vi kommer vara ute i den mån det går, säger hon. Var är problemen som störst?

– Jag skulle säga att problem med hastighete­r i trafiken finns överallt.

Enligt Trafikverk­et finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordo­n i 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen däremot är chansen att överleva minimal.

– Hastighete­n har stor påverkan på vilka följder en trafikolyc­ka får, några få kilometer i timmen kan vara skillnad mellan liv och död. Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighets­begränsnin­garna, avslutar Ursula Edström.

 ?? Bild: Filip Landqvist ?? I augusti 2020 gjordes kontroller på E 20 under den nationella trafikveck­an. I år ligger fokus på tätbebyggd­a områden.
Bild: Filip Landqvist I augusti 2020 gjordes kontroller på E 20 under den nationella trafikveck­an. I år ligger fokus på tätbebyggd­a områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden